DAVA MASRAFI HESAPLAMA-MAHKEME MASRAFI HESAPLAMA NEDİR? (DAVA HARCI HESAPLAMA)
Dava Masrafı Hesaplama – Dava Harcı Hesaplama; ülkemiz hukuk sisteminde devlet adalet hizmeti verirken bu hizmetlerin yürütülmesine katkı sunmak adına harçlar, vekalet ücreti, masraflar, bilirkişi, posta giderleri, keşif ücretleri gibi giderlerin karşılanması amacıyla yargılama giderleri adı altında yargılama sürecinde alınan bedellerin hesaplanmasına dava masrafı hesaplama-mahkeme masrafı hesaplama denilmektedir.
Dava masrafı hesaplama – mahkeme masrafı hesaplama yapabilmek için yazımızın üst kısmında bulunan hesaplamasını Akademik Hukuk garanti ve kalitesiyle doğru bir şekilde yapabilirsiniz. Dava masrafı hesaplama-mahkeme masrafı hesaplama yaparken hesaplama robotundaki bilgileri doğru girmeniz hesaplamanın doğru yapılabilmesi oldukça önemlidir.
DAVA MASRAFI HESAPLAMA-MAHKEME MASRAFI HESAPLAMA HANGİ MEVZUATA GÖRE YAPILIR?
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 120. maddesi gereğince; her yıl Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen “Gider Avansı Tarifesi”ne göre belirlenmektedir. Buna göre; Davacı, yargılama harçları ile her yıl Adalet Bakanlığınca çıkarılacak gider avansı tarifesinde belirlenecek olan tutarı, dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorundadır. (md. 120/1) Avansın yeterli olmadığının dava sırasında anlaşılması hâlinde, mahkemece, bu eksikliğin tamamlanması için davacıya iki haftalık kesin süre verilir. Dava harcı hesaplama hususunda ayrıca aynı kanunun 323.-333. Maddeleri “Yargılama Giderleri ve Adli Yardım” başlığıyla yargılama giderlerini ayrıntılı olarak düzenlemiştir.
YARGILAMA GİDERİ NEDİR?
Yargılama giderleri genel bir ifadeyle; davanın açılması sürecinden sonuçlanmasına kadar, yargısal bir faaliyetin başlatılması, yürütülmesi devamının sağlanması için karşılanması gereken ödenmediği takdirde yargısal sürecin sekteye uğrayacağı hatta duracağı ve bu nedenlerle ortaya çıkan ve dava masrafı hesaplama-mahkeme masrafı hesaplama sonucu ortaya çıkan parasal giderlerdir. Dava masrafı hesaplama-mahkeme masrafı hesaplama sonucu hesaplanan yargılama giderleri yargılamanın başlangıcından sonuna kadar ödenen harç, delil ikamesi için yapılan masraflar (bilirkişi, tanık, keşif incelemesi vb.) ve diğer masraflar ile vekâlet ücretinden oluşmaktadır.
Bunlardan yargılama sırasında yapılması gereken ve tarafların hemen ödemesi gereken gider ve masraflar, avans ve ücretler dar anlamda yargılama giderleri ise; yargılama sürecinin sağlıklı yürütülebilmesi için yapılması gereken diğer tüm giderler ise geniş anlamda dava masrafı hesaplama-mahkeme masrafı hesaplamasında yargılama giderlerini oluşturur. Bu noktada dava masrafı hesaplama-mahkeme masrafı hesaplama yapılır ve davayı açacak olan davacıdan tahsil edilir. Yargılama sonunda ise bu dava harcı hesaplaması yapılan masrafları davayı kaybeden taraf öder.
YARGILAMA GİDERLERİ HANGİ KALEMLERDEN OLUŞUR?
Yargılama giderleri Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 323. Maddesince düzenlenmiştir. Buna göre; dava harcı hesaplaması yapılan yargılama giderlerinin kapsamı;
- Başvurma, karar ve ilam harçları,
- Dava nedeniyle yapılan tebliğ ve posta giderleri,
- Dosya ve sair evrak giderleri,
- Geçici hukuki koruma tedbirleri ve protesto,
- İhbar, ihtarname ve vekâletname düzenlenmesine ilişkin giderler,
- Keşif giderleri,
- Tanık ile bilirkişiye ödenen ücret ve giderler,
- Resmî dairelerden alınan belgeler için ödenen harç, vergi, ücret ve sair giderler,
- Vekil ile takip edilmeyen davalarda tarafların hazır bulundukları günlere ait gündelik, seyahat ve konaklama giderlerine karşılık hâkimin takdir edeceği miktar; vekili bulunduğu hâlde mahkemece bizzat dinlenmek, isticvap olunmak veya yemin etmek üzere çağrılan taraf için takdir edilecek gündelik, yol ve konaklama giderleri
- Vekille takip edilen davalarda kanun gereğince takdir olunacak vekâlet ücreti.
- Yargılama sırasında yapılan dava harcı hesaplaması yapılan diğer giderler.
YARGILAMA GİDERLERİNDEN SORUMLULUK
Kanunda yazılı hâller dışında, dava harcı hesaplaması yargılama giderlerinin, aleyhine hüküm verilen taraftan alınmasına karar verilir. Davada iki taraftan her biri kısmen haklı çıkarsa, mahkeme, dava harcı hesaplaması tarafların haklılık oranına göre yapılır ve paylaştırır. Aleyhine hüküm verilenler birden fazla ise mahkeme yargılama giderlerini, bunlar arasında paylaştırabileceği gibi, dava harcı hesaplaması sonucu ortaya çıkan yargılama giderinden müteselsilen sorumlu tutulmalarına da karar verebilir.
Haksız çıkan tarafa yüklenen dava masrafı hesaplama-mahkeme masrafı hesaplaması yapılan yargılama giderlerinin kapsamına, lehine hüküm verilen tarafın Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 120. maddesi kapsamında peşin olarak ödediği ve devlete ödenecek olan harç ve giderler dahildir. Buna göre:
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 326/3. maddesi kapsamında dava sonucunda taraflardan her biri kısmen haklı kısmen haksız çıkarsa, dava harcı hesaplaması sonucu olan yargılama giderlerini tarafların haklılık oranına göre paylaştırır. Aleyhine hüküm verilenlerin birden fazla olması halinde, dava harcı hesaplaması sonucu hesap edilen yargılama giderlerini ya bunlar arasında paylaştırabilir ya da müteselsilen sorumlu tutulmalarına karar verebilir.
DAVA HARCI NEDİR?
Herhangi bir uyuşmazlık veya hak arama vb. sebeple mahkemeye dava açılmak istenmesi durumunda devlet tarafından davanın açılabilmesi için alınan dava harcı hesaplaması sonucu hesaplanan harç miktarına dava harcı denir. Dava harcı hesaplamaya dahil olan dava harçları her yıl Adalet bakanlığı tarafından belirlenmektedir.
Dava çeşidine, dava konusunun miktarına ve uyuşmazlığın niteliğine göre dava harcı hesaplaması yapılan harç tutarları değişiklik göstermektedir. Dava harcı hesaplaması yapılırken dava harçları yüzdelik dilimler ile belirlenmektedir. Nitelik veya nicelik durumuna göre harç tarifesinde yüzdelik dilimler veya para cinsi ile belirlenmektedir. Eğer dava açılma sürecinde belirlenen bu harçlar yatırılmazsa yani dosya açılışındaki dava harcı hesaplaması yapılan harçların ödenmemesi durumunda dava açılamayacaktır. Dava açılırken dosya açılış sürecinde dava harcı hesaplaması sonucu hesaplanan dava harcının ödenmemesi durumunda mahkeme tarafından 15 günlük süre verilir. Dava harcı hesaplaması yapılan miktarın yatırılmaması durumunda dava açılmaz.
DAVA MASRAFI HESAPLAMA- MAHKEME MASRAFI HESAPLAMA NEYE GÖRE BELİRLENİR?
Dava harcı veya yargılama harcı halk arasında dava masrafı hesaplama-mahkeme masrafı hesaplama-dava harcı hesaplaması olarak söylenegelen bir harçtır. Dava harcı her yıl Adalet bakanlığı tarafından tarife değişikliğine gidilerek güncellenmektedir. Davacı mahkeme açılacak dava ile ilgili bir dilekçe yazarak ilgili mahkemeye başvurur. Sonrasında mahkeme tarafından bir ön tahkikat işlemi tamamlandıktan sonra dava harcı hesaplaması yapılır. dava harcı hesaplamasında dava harçları nispi ve maktu harç olmak üzere 2 gruba ayrılmaktadır.
Nispi harç: Dava harcı hesaplamasında; konusu para ile ölçülebilir değerler için alınan harçlar arasında yer almaktadır. Dava harcı hesaplaması yapılırken nisbi harç bir dava tutarı ya da sayısal bir meblağ üzerinden belirli bir oran alınarak hesaplanır.
Maktu harçlar: Konusu para veya değerlerle ölçüm yapılamayan uyuşmazlık davalarındaki dava harcı hesaplaması yapılan harçlar olarak tanımlanmaktadır. Dava harcı hesaplama yapılırken maktu harç kesin ve belirli bir bedeli içerir. Maktu harçlar Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından belirlenir. En son güncel maktu harçlar 32247 sayılı Resmî Gazete’de 13 Temmuz 2023 PERŞEMBE günü yayımlanmıştır.
Dava harcı hesaplaması yapılan yargı harçları mutlaka makbuz karşılığı tahsil edilmektedir. Bu makbuzun bir nüshası davaya konu olan dosya içerisinde bulunmaktadır.
GİDER AVANSI NEDİR?
Gider avansı, her türlü tebligat ve posta ücretleri, keşif giderleri, bilirkişi ve tanık ücretleri gibi giderler için davacı tarafından ödenen tutarı ifade eder. Adli yardım talebiyle açılan dava ve işlerde adli yardım hususunda dava veya iş sonucu karar verilinceye dek harç, gider ve delil avansı alınmaz. Dava harcı hesaplaması da gider avansına yapılan ödemeden harcanılan miktar da dahil edilir.
GİDER AVANSININ İADESİ
Kararın kesinleşmesinden ardından dava masrafı hesaplama-mahkeme masrafı hesaplamasını res’en yapar ve yatırılan avansın kullanılmayan kısmının iadesine karar verir. Bu kararın tebliğ gideri iade edilecek avanstan karşılanır.
DÜRÜSTLÜK KURALINA AYKIRILIK SEBEBİYLE YARGILAMA GİDERLERİNDEN SORUMLULUK
Usul ekonomisi açısından lüzumsuz yere davanın uzamasına veya gider yapılmasına neden olan taraf, davada lehine karar verilmiş olsa dahi, karar ve ilam harcı dışında kalan yargılama giderlerinin tamamını veya bir kısmını ödemeye mahkûm edilebilir. Bir kimse davada sıfatı olmadığı hâlde, davacıyı, davalı sıfatı kendisine aitmiş gibi yanıltıp, kendisine karşı dava açılmasına sebebiyet verirse, davanın sıfat yokluğu nedeniyle reddi hâlinde, davalı yararına yargılama giderlerine hükmedilemez.
FER’Î MÜDAHALE GİDERİ
Fer’î müdahil olarak davaya katılan kişi, katıldığı yan haksız çıktığı takdirde, yalnızca fer’î müdahale giderinden sorumlu olur, aksi olduğu takdirde bu giderler diğer yana yüklenir. Fakat hüküm üçüncü kişinin katıldığı taraf lehine verilmiş olsa bile, lehine hükmolunan tarafın hâl ve davranışı, üçüncü kişinin davaya katılmasını gerektirmişse, müdahale giderlerinin hepsi ya da bir kısmı, lehine karar verilen tarafa yükletilebilir.
KÖTÜNİYETLE VEYA HAKSIZ DAVA AÇILMASININ YARGILAMA GİDERLERİ AÇISINDAN SONUÇLARI
Kötüniyetli davalı veya hiçbir hakkı olmadığı hâlde dava açan taraf, yargılama giderlerinden başka, diğer tarafın vekiliyle aralarında kararlaştırılan vekâlet ücretinin tamamı veya bir kısmını ödemeye mahkûm edilebilir. Vekâlet ücretinin miktarı hususunda uyuşmazlık olması ya da mahkemece miktarının yüksek olduğu kanaati, bu miktar direk olarak mahkemece takdir olunur.
Kötüniyetli davalı veya hiçbir hakkı olmadığı hâlde dava açan kişi, bundan başka beşyüz Türk Lirası’ndan beşbin Türk Lirasına kadar disiplin para cezası ile mahkûm edilebilir. Bu hâllere vekil neden olmuş ise disiplin para cezası vekile uygulanır.
ESASTAN SONUÇLANMAYAN DAVADA YARGILAMA GİDERİ
- Davanın konusuz kalması sebebiyle davanın esası hakkında bir karar verilmesine gerek bulunmayan hâllerde, hâkim, davanın açıldığı tarihteki tarafların haklılık durumuna göre dava masrafı hesaplama- mahkeme masrafı hesaplaması yapılan yargılama giderlerini takdir ve hükmeder.
- Görevsizlik veya yetkisizlik kararından sonra davaya bir başka mahkemede devam edilmesi hâlinde, dava masrafı hesaplama- mahkeme masrafı hesaplaması yapılan yargılama giderlerine o mahkeme hükmeder.
- Görevsizlik veya yetkisizlik kararından sonra davaya bir başka mahkemede devam edilmemiş ise talep üzerine davanın açıldığı mahkeme dosya üzerinden bu durumu tespit ile davacıyı dava masrafı hesaplama- mahkeme masrafı hesaplaması yapılan yargılama giderlerini ödemeye mahkûm eder.
- Davanın açılmamış sayılmasına karar verilen hâllerde dava masrafı hesaplama- mahkeme masrafı hesaplaması yapılan yargılama giderleri davacıya yükletilir.
ADLİ YARDIM NEDİR?
Maddi imkanı yetersiz olan kişilerin dava açma ve hak arama hakkını kullanabilmesi için getirilmiş imkandır. Diğer bir ifadeyle maddi olanağı olamayan kimselerin dava masrafı hesaplama-mahkeme masrafı hesaplaması yapılan dava harç ve masraflarından hariç amacıyla baro tarafından ücretsiz avukat tayin edilmesidir.
ADLİ YARDIMDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
- Kendisi ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin, gereken yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması kaydıyla adli yardımdan yararlanabilirler.
- Kamuya yararlı dernek ve vakıflar, iddia ve savunmalarında haklı göründükleri ve mali açıdan zor duruma düşmeden gerekli giderleri kısmen veya tamamen ödeyemeyecek durumda oldukları takdirde adli yardımdan yararlanabilirler.
- Yabancıların adli yardımdan yararlanabilmeleri ayrıca karşılıklılık şartına bağlıdır.
ADLİ YARDIM YARGILAMA GİDERLERİNİN HANGİ KALEMLERİNİ KAPSAR?
Adli yardımın faydalanacak kişiye sağladığı muafiyet ve haklar aşağıdaki gibidir:
- Yapılacak tüm yargılama ve takip giderlerinden geçici olarak muafiyet.
- Yargılama ve takip giderleri için teminat göstermekten muafiyet.
- Dava ve icra takibi sırasında yapılması gereken tüm giderlerin Devlet tarafından avans olarak ödenmesi.
- Davanın avukat ile takibi gerekiyorsa, ücreti sonradan ödenmek üzere bir avukat temini.
ADLİ YARDIM TALEBİ NEREYE VE NASIL İLETİLİR?
Adli yardım, asıl talep veya işin karara bağlanacağı mahkemeden; icra ve iflas takiplerinde ise takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesinden istenir. Talepte bulunan kişi, iddiasının özeti ile birlikte, iddiasını dayandıracağı delilleri ve yargılama giderlerini karşılayabilecek durumda olmadığını gösteren mali durumuna ilişkin belgeleri mahkemeye sunmak zorundadır. Kanun yollarına başvuru sırasında adli yardım talebi bölge adliye mahkemesine veya Yargıtay’a yapılır. Adli yardım talebine ilişkin evrak, her türlü harç ve vergiden muaftır.
ADLİ YARDIM TALEBİNİN İNCELENMESİ VE ADLİ YARDIM KARARI
Adli yardım talebinin incelenmesi hususunda mahkeme, adli yardım talebi hakkında duruşma yapmaksızın karar verebilir. Ancak, talep hâlinde inceleme duruşmalı olarak yapılır. Adli yardım taleplerinin reddine ilişkin mahkeme kararlarında sunulan bilgi ve belgelerin kabul edilmeme sebebi açıkça belirtilir.
Adli yardım talebinin reddine ilişkin kararlara karşı, tebliğinden itibaren bir hafta içinde kararı veren mahkemeye dilekçe vermek suretiyle itiraz edilebilir. Kararına itiraz edilen mahkeme, itirazı incelemesi için dosyayı o yerde adli yardım talebi yapılan hukuk mahkemesinin birden fazla dairesinin bulunması hâlinde, numara olarak kendisini izleyen daireye, son numaralı daire için birinci daireye, o yerde adli yardım talebi yapılan hukuk mahkemesinin tek dairesi bulunması hâlinde ise aynı işlere bakmakla görevli en yakın mahkemeye gönderir.
İtiraz incelemesi neticesinde verilen karar kesindir. Adli yardım talebi reddedilirse, ödeme gücünde sonradan gerçekleşen ciddi bir azalmaya dayanılarak tekrar talepte bulunulabilir. Adli yardım, daha önce yapılan yargılama giderlerini kapsamaz.
ADLİ YARDIM KARARIYLA ATANAN AVUKATIN ÜCRETİNİ KİM ÖDER?
Adli yardımdan faydalanan kimseler için mahkemenin talebi üzerine baro tarafından atanan avukatın ücreti, yargılama gideri kalemi olarak Hazineden karşılanır.
DAVA MASRAFI HESAPLAMA- MAHKEME MASRAFI HESAPLAMA İLE İLGİLİ ÖRNEK YARGITAY KARARLARI
YARGILAMA GİDERLERİNİ HANGİ TARAF ÖDER?
HMK. md. 326’ya göre; yargılama giderleri davada haksız çıkan tarafından ödenir. Aşağıdaki kararda dava masrafı hesaplama-mahkeme masrafı hesaplama yapılmasına yönelik ve yargılama sonucunda yargılama giderlerinin kimin ödeyeceğine yönelik emsal karar örneği aşağıdadır.
Yargılama gideri haksız çıkan taraftan alınır (HMK. md. 326). Vekalet ücreti de yargılama giderlerindedir (HMK. md.323/ğ). Hukuk Muhakemeleri Kanununun 332. maddesinde de yargılama giderlerine mahkemece re’sen hükmedileceği belirtilmiştir. Davacının davası kabul edildiğine ve davacı açıkça vekalet ücreti ve yargılama gideri istemediğini belirtmediğine göre davacı lehine vekalet ücreti ve yargılama giderine hükmedilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.
Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.24.04.2014 (Per.) İşin müzakeresinden ve kararın oluşumundan sonra Başkan Vekili ‘ın, 28.04.2014 günü ölümü sebebiyle kararı imzalaması mümkün olmamıştır (HMK.md.299).
YARGILAMA GİDERLERİNE MAHKEME TARAFINDAN RES’EN HÜKMEDİLİR
Dava masrafı hesaplama-mahkeme masrafı hesaplama ve toplam yargılama gideri hesaplanması yargılamayı yapan mahkemece res’en yapılır. Dava taraflarının dava süreci boyunca ödedikleri harç ve masrafların tümü yargılama gideri olarak adlandırılır. Dava sonunda ise dava masrafı hesaplama- mahkeme masrafı hesaplama sonucu hesaplanan yargılama gideri aleyhine hüküm verilen tarafça ödenir. HMK’nın 326. maddesi gereğince;
- Kanunda yazılı hâller dışında, yargılama giderlerinin, aleyhine hüküm verilen taraftan alınmasına karar verilir.
- Davada iki taraftan her biri kısmen haklı çıkarsa, mahkeme, yargılama giderlerini tarafların haklılık oranına göre paylaştırır.
- Aleyhine hüküm verilenler birden fazla ise mahkeme yargılama giderlerini, bunlar arasında paylaştırabileceği gibi, müteselsilen sorumlu tutulmalarına da karar verebilir.
Yargılama gideri, dava masrafı hesaplama-mahkeme masrafı hesaplama kalemleri hangi tarafa ve hangi oranda yükletildiği ve dökümü hüküm altında gösterilir. Yargıtay içtihatları gereği mahkemece davaya dair kararda yargılama giderlerine dair bir hüküm kurulmaması kararın bozulması sebepleri arasındadır.
Yargıtay Kararı – 8. HD., E. 2018/8512 K. 2018/18258 T. 7.11.2018
6100 Sayılı HMK’nin 326 ncı maddesinin birinci fıkrasında “Kanun’da yazılı haller dışında yargılama giderlerinin aleyhine hüküm verilen taraftan alınmasına karar verilir.” aynı maddenin ikinci fıkrasında; “Davada iki taraftan her biri kısmen haklı çıkarsa, mahkeme, yargılama giderlerini tarafların haklılık oranına göre paylaştırır.” hükmü yer almaktadır.
Aynı Yasa’nın 323 ncü maddesi yargılama giderlerinin kapsamı başlığını taşımakta olup, (ğ) bendinde vekille takip edilen davalarda kanun gereğince takdir olunacak vekalet ücretinin yargılama giderlerinden olduğu belirtilmiş, 332 nci maddesinin birinci fıkrasında ise; “Yargılama giderlerine, Mahkemece res’en hükmedilir.” hükmüne yer verilmiştir.
GİDER AVANSININ YATIRILMAMASI
Gider avansının yatırılmaması veya eksik yatırılması durumunda dava usulden reddedilecektir.
Yargıtay Kararı – 9. HD., E. 2015/36492 K. 2016/1703 T. 25.1.2016
….. Aynı karar gereğince, “Mülga 1086 sayılı HUMK.’un 163. maddesi ile 6100 sayılı HMK.’un 94. maddesi uyarınca kesin süreye ilişkin ara kararının hiçbir duraksamaya yer vermeyecek biçimde açık olması taraflara yüklenen yükümlülüklerin, yapılması gereken işlerin neler olduğunun ve her iş için yatırılacak ücretin hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde açıklanması gerekir.
Ayrıca verilen sürenin amaca uygun, yeterli ve elverişli olması, kesin süreye uymamanın doğuracağı hukuki sonuçların açık olarak anlatılması ve anlatılanların tutanağa geçirilmesi, bunlara uyulmaması durumunda mevcut kanıtlara göre karar verilip, gerektiğinde davanın reddedileceğinin açıkça bildirilmesi suretiyle ilgili tarafın uyarılması gerektiği her türlü duraksamadan uzaktır. Bazı hallerde kesin sürenin kaçırılması, o delile veya hakka dayanamamak gibi ağır sonuçları birlikte getirmekte, davanın kaybedilmesine neden olmaktadır.
Böyle bir durumda, geciken adaletin adaletsizlik olduğu düşünülerek, davaların uzamasını veya uzatılmak istenmesini engellemek üzere getirilen kesin süre kuralı, kanunun amacına uygun olarak kullanılmalı, davanın reddi için bir araç sayılmamalıdır. Bu cümleden olarak, kesin sürenin amacına uygun olarak kullanılması ve yeterli uzunlukta olmasının yanı sıra, tarafların yargılamadaki tutumları ile süreye konu işlemin özelliğinin de göz önünde bulundurulması gerekir”.
6100 sayılı HMK.’un 114, 115 ve 120. Maddeleri uyarınca “Davanın açıldığı tarihte eksik veya hiç gider alınmamış olsa bile gider avansı dava şartı olmakla hüküm verilinceye kadar ikmal ettirilebilir. İster gider avansı isterse tamamlama avansı olarak tanımlansın ikmal edilmesi gereken paranın hukuk yargılamasındaki nitelemesi dava şartı olarak gösterilen gider avansıdır. Gider avansının yatırılmaması veya ikmal edilmemesi halinde dava usulden reddedilecektir.
EN İYİ ANKARA UBGT HESAPLAMA AVUKATLARI AKADEMİK HUKUK & DANIŞMANLIK’TA
Ankara Ankara İş Hukuku avukatlarının en tecrübelileri ile karmaşık İş Gücü Kaybı Tazminatı Hesaplama-İş Kazası Tazminatı Hesaplama işlemlerini doğru ve güvenilir şekilde yapan, iş davaları uyuşmazlıkları kısa zamanda pratik olarak çözen İş Hukuku uzmanları Akademik Hukuk & Danışmanlık kadrosunda bulunmaktadır. En iyi Ankara İş Hukuku avukatları için İletişim Bilgilerimiz’e tıklayarak bizi arayabilirsiniz. Bununla birlikte ofise gelmeden İş Gücü Kaybı Tazminatı Hesaplama ile ilgili Ankara İş Avukatı ile istediğiniz yerden görüntülü veya farklı şekilde iletişim kurmak ve bilgi almak için Online Danışmanlık Sistemimizden randevu alabilirsiniz.
DİĞER HESAPLAMA ARAÇLARIMIZDAN DA YARARLANABİLİRSİNİZ:
Dava Harcı Hesaplama araçlarının dışında gerekli bilgileri doldurarak diğer hesaplamaları da yapabilirsiniz:
- Kıdem Tazminatı Hesaplama
- Yıllık Ücretli İzin Alacağı Hesaplama
- İhbar Tazminatı Hesaplama
- Haftalık Ücretli İzin Alacağı Hesaplama
- Fazla Mesai Ücreti Hesaplama
- UBGT Hesaplama
- Hasar Değer Kaybı Hesaplama / Araç Değer Kaybı Hesaplama
- İş Gücü Kaybı Hesaplama
2024 Yılı Yargı Harçları Tarifesi
(1) SAYILI TARİFE |
|
Yargı Harçları |
|
A) Mahkeme harçları: |
|
(6217 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi ile değişen fıkra. Yürürlük: 14/4/2011) Hukuk, ceza ve ticaret davalarıyla, idari davalarda ihtilafsız yargı konularında, Anayasa Mahkemesine bireysel başvurularda ve icra tetkik mercilerinde |
|
I- Başvurma harcı: |
|
Dilekçe veya tutanakla dava açma veya davaya müdahale veya tevdi mahallinin tayini, ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz, tesbiti delil ile ilgili taleplerde, |
|
1.Sulh mahkemelerinde, icra tetkik mercilerinde |
195,80 |
2.Asliye mahkemelerinde, idare mahkemelerinde |
427,60 |
3.(5235 sayılı Kanunun 52 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük:1/4/2005) Bölge Adliye Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri, Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde |
656,90 |
(Mahkemenin yetkisizlik veya görevsizlik kararı vermesi sebebiyle yetkili veya görevli mahkemeye yeniden başvurulması halinde bu harç alınmaz. ) |
|
4. (6216 sayılı Kanunun 75/8 inci maddesi ile eklenen bent. Yürürlük: 3/4/2011) Anayasa Mahkemesinde |
3.518,70 |
II- Celse Harcı: |
|
(Taraflar veya vekilleri tarafından ertelenmelerine sebebiyet verilen celselerden.) |
|
1.Sulh mahkemeleri: |
|
a)Konusu belli bir değerle ilgili davalarda dava konusu miktardan (240,50 TL’den aşağı olmamak üzere) |
(Binde 2,27) |
b)Belli bir değer bulunmayan davalarda |
240,50 |
2.Asliye mahkemelerinde, idari yargı mercilerinde (427,60 TL’den az olmamak üzere) |
(Binde 2,27) |
III- Karar ve ilam harcı: |
|
1.Nispi harç: |
|
a)Konusu belli bir değerle ilgili bulunan davalarda esas hakkında karar verilmesi halinde hüküm altına alınan anlaşmazlık konusu değer üzerinden |
(Binde 68,31) |
(6518 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi ile eklenen ibare. Yürürlük:19/2/2014) (6728 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi ile değişen cümle. Yürürlük: 9/8/2016) Tahkim yargılamasında bu bent hükümlerine göre harç alınmaz. (3239 sayılı Kanunun 96/A maddesi ile eklenen hüküm. Yürürlük: 1/1/1986) (2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 51 inci maddesi ile değişen ibare.Yürürlük: 09/7/2018) Cumhurbaşkanı, dava çeşitleri itibariyle birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere bu bentte yazılı nispeti binde 10’a kadar indirmeye veya Kanunda yazılı nispete kadar çıkarmaya yetkilidir. |
|
b) Bir gayrimenkulün hissedarlar arasında satış suretiyle şuyuun izalesine dair olan hükümler (Gayrimenkulün satış bedeli üzerinden) |
(Binde 11,38) |
c) Gayrimenkulün hissedarlar arasında taksimine dair olan hükümler (Taksim edilen gayrimenkul değeri üzerinden) |
(Binde 4,55) |
d) Nafaka verilmesine dair hükümler (Bir senelik nafaka bedeli üzerinden) |
(Binde 11,38) |
e) (5235 sayılı Kanunun 52 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 1/4/2005) Yukarıdaki nispetler Bölge Adliye Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri, Danıştay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Yargıtay’ın tasdik veya işin esasını hüküm altına aldığı kararları için de aynen uygulanır. |
|
f)(5582 sayılı Kanunun 32 nci maddesi ile eklenen bent. Yürürlük:6/3/2007) Konusu belli bir değerle ilgili bulunan davalarda ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 38/A maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan konut finansmanından kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığının rehinle temin edilmiş alacaklarının takibinde, ihalenin feshi talepleri ile ilgili olarak esas hakkında karar verilmesi halinde hüküm altına alınan anlaşmazlık konusu değer üzerinden |
(Binde 68,31) |
(2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 51 inci maddesi ile değiştirilen ibare. Yürürlük: 9/7/2018) Cumhurbaşkanı, dava çeşitleri itibarıyla birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere bu alt bentte yazılı nispeti binde 10’a kadar indirmeye veya Kanunda yazılı nispete kadar çıkarmaya yetkilidir. |
|
g) (7343 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi ile eklenen bent. Yürürlük:30/11/2021) 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 134 üncü maddesi kapsamında satış isteyen alacaklı, borçlu, resmî sicilde kayıtlı ilgililer ile sınırlı ayni hak sahipleri dışında kalan kişilerce ihalenin feshinin talep edilmesi hâlinde ihale bedeli üzerinden |
(Binde 68,31) |
(Bu harcın yarısı talepte bulunurken peşin olarak yatırılmak zorundadır. Talebin kabulü hâlinde bu harç başka bir kimseye yüklenmez ve istem hâlinde iade edilir. Talebin reddi hâlinde ise alınan harç ihalenin feshini isteyene iade edilmez ve harcın kalan kısmı ihalenin feshini isteyenden tahsil edilir. |
|
Nispi harçlar (427,60 TL)’den aşağı olamaz. |
|
2. Maktu harç: |
|
a) 1 inci fıkra dışında kalan davalarla, taraf teşkiline imkan bulunmayan davalarda verilen esas hakkındaki kararlarla, davanın reddi kararı ve icra tetkik mercilerinin 1 inci fıkra dışında kalan kararlarında |
427,60 |
b)(5035 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi ile değişen bent. Yürürlük:1/1/2004) (a) fıkrasında yazılı davalarda esasa taalluk eden veya tashihi karar taleplerinin reddine dair Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kararlarında |
891,50 |
c)(5035 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi ile değişen bent. Yürürlük:1/1/2004) Bölge Adliye Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri, Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin icranın tehiri kararlarında |
704,50 |
d)Tespiti delail, ihtiyati haciz ve ihtiyati tedbir kararlarında |
704,50 |
e) (7103 sayılı Kanunun 22 nci maddesi ile eklenen bent. Yürürlük:27/3/2018) Açılmış davalarda uyuşmazlıkların arabuluculuk yoluyla çözümlenmesi halinde, arabuluculuk son tutanağına dayalı olarak verilen kararlarda |
427,60 |
IV- Temyiz, istinaf ve itiraz harçları (6217 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi ile değişen şekli. Yürürlük:14/4/2011) |
|
a)Yargıtay hukuk dairelerine yapılacak temyiz başvurularında |
2.107,80 |
b)(Anayasa Mahkemesi’nin 20/10/2011 tarihli ve E.: 2011/54, K.: 2011/142 sayılı Kararı ile iptal edilmiştir. ) |
|
c)Danıştaya yapılacak temyiz başvurularında |
2.107,80 |
d)Yürütmenin durdurulmasına ilişkin itirazlar dahil olmak üzere bölge idare mahkemelerine (6545 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle değişen ibare. Yürürlük: 28/6/2014) yapılacak istinaf yolu başvurularında |
1.169,40 |
e)Bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerine yapılacak istinaf yolu başvurularında |
1.169,40 |
f)(Anayasa Mahkemesi’nin 1/11/2012 tarihli ve E.: 2011/64, K.: 2012/168 sayılı Kararı ile iptal edilmiştir. ) |
|
g)(Anayasa Mahkemesi’nin 1/11/2012 tarihli ve E.: 2011/64, K.: 2012/168 sayılı Kararı ile iptal edilmiştir. ) |
|
h)(Anayasa Mahkemesi’nin 1/11/2012 tarihli ve E.: 2011/64, K.: 2012/168 sayılı Kararı ile iptal edilmiştir. ) |
|
V- Keşif Harcı: (6009 sayılı Kanunun 20 nci maddesi ile eklenen fıkra, Yürürlük:1/8/2010) |
3.030,30 |
(Mahkemelerce re’sen veya istem üzerine verilen keşif ya da tespit kararlarını yerine getirmek için) |
|
B) İcra ve iflas harçları: |
|
I. İcra harçları: |
|
1.İcraya başvurma harcı |
427,60 |
2.Değeri belli olmayan icra takiplerinde, icranın yerine getirilmesi harcı |
427,60 |
3.Değeri belli olan icra takiplerinde tahsil harcı, değer üzerinden: |
|
a)Ödeme veya icra emrinin tebliği üzerine hacizden evvel ödenen paralardan |
(Yüzde 4,55) |
b)Hacizden sonra ve satıştan önce ödenen paralardan |
(Yüzde 9,10) |
c)Haczedilen veya rehinli malların satılıp paraya çevrilmesi suretiyle tahsil olunan paralardan |
(Yüzde 11,38) |
d)Resmi ve özel müesseseler memur ve hizmetlilerinin maaş, ücret, gündelik ve sair hizmet gelirlerinin haczi suretiyle tahsil olunan paralardan |
(Yüzde 4,55) |
e)Takip talebi bulunmayan alacaklılara İcra ve İflas Kanununun 125 inci maddesinin 3 üncü fıkrası gereğince ödenen paralardan |
(Yüzde 2,27) |
f)Gayrimenkullerin ve gemilerin tahliye ve tesliminde: |
|
aa)İcra emrinin tebliği üzerine tahliye olunduğu takdirde |
(Yüzde 2,27) |
bb)Tahliye ve teslim icra marifetiyle olduğu takdirde |
(Yüzde 4,55) |
g)Menkul tesliminde; |
|
aa) İcra emrinin tebliği üzerine teslim halinde |
(Yüzde 2,27) |
bb) İcra marifetiyle teslim halinde |
(Yüzde 4,55) |
h) (5582 sayılı Kanunun 32 nci maddesi ile eklenen hüküm. Yürürlük:6/3/2007) 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 38/A maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan konut finansmanından kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığının rehinle temin edilmiş alacaklarının takibinde, bu bentte belirtilen tahsil harçları dörtte biri oranında uygulanır. |
|
4.İdare harçları: |
294,90 |
(Haczedilen gayrimenkullerin idaresi, kira mukaveleleri düzenlenmesi ve hesap tutulması için) |
|
5. (7155 sayılı Kanunun 19 uncu maddesi ile eklenen bent. Yürürlük: 1/6/2019) 7155 sayılı Kanun kapsamındaki icra takiplerinde takibe konu alacak tutarı üzerinden |
(Yüzde 2) |
(Bu suretle alınacak harç tutarı icraya başvurma harcından düşük olamaz.) |
|
II. İflas harçları: |
|
1.Maktu harç: |
|
İflasın açılması veya konkordato isteği ve masaya katılma harcı |
704,50 |
2.Konunun değeri üzerinden harç: |
|
a) İflasta paylaşılan para üzerinden |
(Yüzde 4,55) |
b) (7101 sayılı Kanunun 51 inci maddesi ile değişen bent.Yürürlük:15/3/2018) Konkordatoda; |
|
aa) Alacaklılara ödenmesi kararlaştırılan para üzerinden |
(Binde 2,27) |
bb) Yapılandırma sonunda rehinli alacaklılara ödenmesi kararlaştırılan para üzerinden |
(Binde 1,13) |
III. Haciz, teslim ve satış harcı :(6009 sayılı Kanunun 20 nci maddesiyle eklenen fıkra. Yürürlük:1/8/2010) |
1.004,00 |
(Yukarıdaki (I) ve (II) numaralı fıkralarda yer alan icra ve iflas işlemlerinin daire dışında memur eliyle yerine getirildiği her bir işlem için) |
|
C) Ticaret sicili harçları: |
|
I.Kayıt ve tescil harçları: (Ticari işletme rehni dahil) |
|
1.Ticari işletmenin ve ünvanının tescil ve ilanında: |
|
a)Gerçek kişilere ve kooperatiflere ait işletmelerde |
3.192,80 |
b)Şahıs şirketlerine ait işletmelerde |
9.163,60 |
c)Sermaye şirketlerine ait işletmelerde |
20.650,50 |
2.Temsile yetkili kılınan kimselerin tescil ve ilanında (Her kişi için): |
|
a) Gerçek kişilere ve kooperatiflere ait işletmelerde |
1.581,50 |
b) Şahıs şirketlerine ait işletmelerde |
2.267,30 |
c) Sermaye şirketlerine ait işletmelerde |
5.022,60 |
3. Ticaret siciline tescil edilmiş olan vakalardaki değişikliklerin tescilinde: |
|
(Ticari işletme rehni ile ilgili vakalar dahil) |
|
(Muhteva ile ilgili bulunmayan düzeltmelerden harç alınmaz.) |
|
a)Gerçek kişilere ve kooperatiflere ait işletmelerde |
1.581,50 |
b)Şahıs şirketlerine ait işletmelerde |
2.267,30 |
c)Sermaye şirketlerine ait işletmelerde |
5.022,60 |
4.Kayıt silinmesinde: (Ticari işletme rehni kaydının silinmesi dahil) |
|
a)Gerçek kişilere ve kooperatiflere ait işletmelerde |
615,10 |
b)Şahıs şirketlerine ait işletmelerde |
891,50 |
c)Sermaye şirketlerine ait işletmelerde |
1.581,50 |
Şubelerin herbiri (Yabancı müesseselerin Türkiye’deki şubeleri dahil) ayrıca aynı harca tabidir. |
|
II. Kayıt ve belge suretleri ve tasdikname harçları: |
|
1.Bir ticari işletmeye ait sicil esas defterindeki kayıtların tamamının veya bir kısmının veya memurlukta saklanan bütün belgelerin örneğinin beher sayfasından (Ticaret Sicili Tüzüğü Madde:11/1) |
155,60 |
2.Tasdiknamelerden (Ticaret Sicili Tüzüğü Madde: 11/2, 104, 105) |
523,30 |
D) Diğer yargı harçları (Müşterek kısım): |
|
I. Suret harçları: |
|
a)İlamın her sayfasının suretinden (Tasdikli fotokopiler dahil) |
22,10 |
b)Mahkeme ve merci zabıtnameleri ve diğer evrakın beher sayfasının suretlerinden (Tasdikli fotokopiler dahil) |
22,10 |
c)Avukatların tasdik ettiği vekaletname suretlerinden (Tasdikli fotokopiler dahil) |
60,80 |
d)Sulh hakimi tarafından tasdik edilen vekaletname suretlerinden (Tasdikli fotokopiler dahil) |
60,80 |
Re’sen verilmesi icap eden suretler hariç olmak üzere ceza mahkemelerinden alınacak suretlerden de aynı harçlar alınır. |
|
II. Muhafaza harçları: |
|
Adliye veznelerine tevdi olunan kıymetli eşyanın kabul ve muhafazası için, muhafaza olunan değer üzerinden: |
|
a)Bir yıla kadar |
(Binde 11,38) |
b)Bir yılı geçen her yıl ve kesirler için |
(Binde 5,69) |
III. Defter tutma harçları: |
|
a)Alelumum, defter tutma ve tahrir işlerinde (240,50 TL)’den az olmamak üzere deftere kaydolunan değer üzerinden |
(Binde 4,55) |
b)Miras işlerinde defter tutulmasında: |
|
aa)Mevcut ve alacak bakiyesi hasıl olmuş ise bu bakiye üzerinden |
(Binde 4,55) |
bb)Borç bakiyesi hasıl olmuş veya mevcut ve alacaklar ile borçlar bakiyesi eşit ise |
656,90 |
c)İflas dairesi tarafından tutulacak defterlerden |
656,90 |
IV. Miras işlerine ait harçlar: |
|
Terekenin tahrir ve tespiti, mirasın taksimi, tasfiyesi ve idaresinde, bunların konusunu teşkil eden değerler üzerinden |
(Binde 4,55) |
(Miras idaresinde her sene ve kesirler için harç alınır.) |
|
V. Vasiyetname tanzimine ait harçlar: |
|
Medeni Kanunun 479 uncu maddesine göre sulh hakimi tarafından tanzim edilen resmi vasiyet senetleri: |
|
a)Belli bir meblağı ihtiva edenler |
(Binde 1,13) |
b)Belli bir meblağı ihtiva etmeyenler |
891,50 |