ÜAK Doktora Denklik davaları ve itirazları olarak tabir ettiğimiz hukuki süreçler ÜAK Denklik Birimi tarafından Yurtdışında Alınan Doktora, Sanatta Yeterlik, Doçentlik, Profesörlük Unvanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar çerçevesinde yapılan diploma denklik incelemeleri anlamına gelmektedir.
Bu incelemeler sonucunda ortaya çıkan sonuçlar ya da tesis edilen işlemler doktora denklik başvuru sahipleri tarafından uygun bulunmadığında üak doktora denklik itirazına ya da üak doktora denklik davasına konu edilebilmektedir. Yurt dışı doktora denklik davaları adı geçen usul ve esaslarda yer alan ret kararı ya da buna benzer bir veya birden fazla olarak alınan kararlara karşı açılmaktadır.
Mahiyeti itibariyle Yükseköğretim Hukuku kapsamında değerlendirilen ÜAK doktora denklik davaları idare hukukunda spesifik bir yere sahiptir. Bu bakımdan öncesinde hem ÜAK doktora denklik itiraz süreçlerine hem de YÖK Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı uygulamalarına hakim bir diploma denklik avukatından yardım alınması önem arzetmektedir.
Son olarak sanatta yeterlilik eğitiminin Türkiye’de tanınması süreci de benzer hükümlere tabi olduğunun burada anlatılan dava ve itiraz süreçleri sanatta yeterlilik denkliği içinde geçerlidir. Bu kapsamda Sanatta yeterlilik denkliği başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Bu çerçevede bu makalemizde doktora denklik hususunun ne olduğu, doktora denklik başvurusu için gereken belgeler ve doktora denklik incelemesi sonucu ortaya çıkacak durumlar ile doktora denklik davaları ve itirazlarından bahsedilecektir.
DOKTORA DENKLİK KONUSUNDA AKLINIZA TAKILANLAR MI VAR? ➽ HEMEN AVUKATA SOR ❥
İçindekiler
- DOKTORA DENKLİK BELGESİ NASIL ALINIR?
- DOKTORA DENKLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
- DOKTORA DENKLİK BAŞVURUSU İÇİN DOĞRULANACAK BİLGİLER
- DOKTORA DENKLİK BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN BELGELER
- DİPLOMA DENKLİK BAŞVURUSU SONRASI VERİLEN KARARLAR NELERDİR?
- DOKTORA DENKLİK DAVALARI NELERDİR?
- DOKTORA DENKLİK DAVALARINDA SÜRE
- DOKTORA DENKLİK DAVALARINDA GÖREVLİ MAHKEME
- DOKTORA DENKLİK DAVALARINDA YETKİLİ MAHKEME
- YURT DIŞI DOKTORA DENKLİK DAVA AVUKATI DESTEĞİ
DOKTORA DENKLİK BELGESİ NASIL ALINIR?
Doktora denklik kavramı yurt dışından alınan doktora ünvanının ve dolayısıyla doktora diplomalarının Türkiye’de kullanılabilmesi için mezun olan kişinin yetkilendirilmesi anlamına gelir. Bu yetkilendirme konusunda ise Üniversitelerarası Kuru Başkanlığı görevlendirilmiştir. Adı geçen daire Yurtdışında Alınan Doktora, Sanatta Yeterlik, Doçentlik, Profesörlük Unvanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar çerçevesinde diplomayı ve aslında alınan eğitimi Türkiye’de verilen eğitim ile karşılaştırarak incelemektedir.
ÜAK Denklik Hizmetleri Birimi tarafından yapılan incelemede usul esaslarda düzenlenen ve adaylardan istenilen belgelerin tam olup olmadığı, gerçekten yurt dışında eğitim alınıp alınmadığı(teyit işlemi), eğitim alınan yükseköğretim kurumunun tanınıp tanınmadığı, eğitim alınan üniversitenin ya da yükseköğretim kurumunun diploma vermeye yetkili olup olmadığı ve nihayetinde alınan teorik ve pratik derslerle hazırlanan tezin Türkiye’de aynı bilim alanında verilen eğitime denk olup olmadığı araştırılır.
Sayılan hususları ve benzer konularda yapılan incelemeler neticesinde hukuka aykırı olduğu düşünülen bir sonu varsa bu durum ÜAK doktora denklik itirazına konu edilmektedir. Doktora denklik itirazı kabul edilmezse sonrasında ÜAK doktora denklik davası açılmaktadır. Yurt dışı doktora denklik davaları için mevzuatımız öncesinde bir üst makama itiraz öngörmemiştir. Farklı bir anlatımla ÜAK doktora denklik davası öncesi ÜAK’a denklik itirazı yapmak zorunlu değildir.
DOKTORA DENKLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
ÜAK doktora denklik itirazı ve ÜAK doktora denklik davasına konu olan iş ve işlemleri iyi tahlil edilerek hukuki süreçlerin başlatılması gerektiğinden diploma denklik başvurusunun da nasıl yapıldığının, denklik başvurusu için gerekli evrakların neler olduğunun ve diploma denklik sürecinin nasıl işlediğinin bilinmesi önem arzetmektedir. Zira diploma denklik başvurusu süreçlerini ve belgelerini bilmeyen birinin ÜAK doktora denklik dava ve itiraz süreçlerini gereği gibi yürütmesinin imkanı yoktur.
Yurtdışında Alınan Doktora/Sanatta Yeterlik Unvanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Denklik Başvuruları e-devlet adresinden TC Kimlik/YU Numarası ve e-Devlet Şifresi ile giriş yapılarak “Yurtdışı Unvan Denklik Başvuru İşlemi (Doktora/Sanatta Yeterlik)” e-Devlet hizmeti üzerinden elektronik ortamda aşağıda belirtilen “DOKTORA DENKLİK BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN BELGELER” de yer alan bilgi ve belgeler ile Üniversitelerarası Kurul Başkanlığına yapılacaktır.
Denklik başvurusu için öncelikle doktora denklik sürecinde kontrol edilecek bilgiler doğrulanacak ardından e-devlet üzerinden başvuru yapıldıktan sonra Başvuru formu ile Rıza Beyanı elden teslim edilecektir.
DOKTORA DENKLİK BAŞVURUSU İÇİN DOĞRULANACAK BİLGİLER
Denklik başvurusu yapacakların, “Doktora/Sanatta Yeterlik yapılan üniversitenin Yükseköğretim Kurulu tarafından tanındığına dair Okul Tanıma Belgesi” ile “Bir Önceki Öğrenim Bilgisi” e-Devlet üzerinden YÖKSİS veya Denklik Bilgi Yönetim Sistemlerinden (DBYS) doğrulama yapılarak başvuru sistemine aktarılacaktır. Bu nedenle başvuru yapacakların, öncelikle ilgili bilgilerini e-Devlet üzerinden sorgulama yaparak kontrol etmeleri, e-Devlet üzerinden sorgulama ile erişilemeyen bilgileri varsa ilgili kurumlar ile irtibata geçmeleri gerekmektedir.
1-OKUL TANIMA BELGESİ
Doktora/Sanatta Yeterlik yapılan üniversitenin Yükseköğretim Kurulu tarafından tanındığına dair Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) alınmış kurumsal denkliğin tanındığına ilişkin güncel tarihli Yükseköğretim Kurumları Okul Tanıma Belgesi.
- ABD, Hollanda ve KKTC dışındaki ülkelerde yapılan doktora/sanatta yeterlik eğitimleri için bu belge e-Devlet üzerinden alınabilmektedir.
- ABD ve Hollanda’da yapılan doktora/sanatta yeterlik eğitimleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Tanıma ve Denklik Hizmetleri Dairesi Başkanlığına başvurmanız gerekmektedir.
- KKTC’de yapılan doktora/sanatta yeterlik eğitimleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığına başvurmanız gerekmektedir.
2-ÖNCEKİ ÖĞRENİM BİLGİLERİ ve/veya YURTDIŞINDAKİ ÖNCEKİ ÖĞRENİME AİT DENKLİK BELGESİ
a) Yüksek lisansla birleştirilmiş Doktora başvuruları için yapılan başvurular bakımından, başvuru sisteminin doğrulama yapamadığı durumlarda, lisans diplomasının Türk noteri veya Türk dış temsilciliklerince onaylı sureti, lisans yurtdışında tamamlanmış ise Türk noteri veya Türk dış temsilciliklerince onaylı tercümesi ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan alınmış denklik belgesinin Türk noteri veya Türk dış temsilciliklerince onaylı sureti.
b) Yüksek lisansla birleştirilmemiş Doktora/Sanatta Yeterlik eğitimleri için yapılan başvurular bakımından, başvuru sisteminin doğrulama yapamadığı durumlarda, yüksek lisans diplomasının Türk noteri veya Türk dış temsilciliklerince onaylı sureti, yüksek lisans diploması yurtdışında tamamlanmış ise Türk noteri veya Türk dış temsilciliklerince onaylı tercümesi ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan alınmış denklik belgesinin Türk noteri veya Türk dış temsilciliklerince onaylı sureti.
Lisans veya Yüksek lisans mezuniyet bilgilerine e-Devlet üzerinden “Mezun Belgesi Sorgulama” veya “Denklik Belgesi Durum Sorgulama” hizmetleri kullanılarak ulaşılabilmektedir. Mezuniyet bilgisine e-Devlet üzerinden ulaşılamadığı durumda, Yurtiçi mezun bilgisi için üniversite ile iletişime geçilerek bilgilerin YÖKSİS mezun veri tabanına ekletilmesinin sağlaması, Yurtdışı mezun bilgisi için de denklik bilgilerinin Yükseköğretim Kurulu Denklik veri tabanına ekletilmesinin sağlanması gerekmektedir.
DOKTORA DENKLİK BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN BELGELER
Başvuruda istenen belgelerin asılları renkli olarak taranıp pdf formatında hazırlanarak (her bir belge 5MB boyutunu geçmemelidir) ve e-Devlet üzerinden yapılacak başvuru sırasında “Belge Yükleme” bölümünde sisteme yüklenecektir.
Ayrıca başvuru sahibinin şahsen veya Türk noteri veya Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerince düzenlenmiş Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı ibaresi geçen vekâletname aslı ibrazı halinde başvuru sahibinin vekilinin, başvuruyu sonlandırdıktan sonra 30 gün içinde, Diploma, Transkript asıllarını ibraz etmek ve ıslak imzalı Rıza Beyanı, Başvuru Formunu ve Okul Tanıma Belgesini elden teslim etmek üzere Üniversitelerarası Kurul Başkanlığına başvurması gerekmektedir. Başvuru sonlandırıldıktan sonra 30 gün içinde belge aslı ibrazı/teslimi yapılmaması halinde başvuru yapılmamış sayılır.
Başvuruyla ilgili tespit edilen eksiklikler başvuru sahibinin beyan ettiği elektronik posta adresine en geç 30 gün içinde bildirilir. Eksik bildiriminin yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içinde eksikliklerin giderilmemesi halinde başvuru yapılmamış sayılır.
Başvurudaki eksiklikler tamamlandıktan sonra ilgili elçilikle teyit yazışması başlatılır.
Yurtdışında Alınan Profesörlük, Doçentlik ve Doktora Unvanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Başvuruları İnceleme Komisyonu, DOKTORA DENKLİK BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN BELGELERe ek olarak, gerekli hallerde başka belgelerin de sunulmasını isteyebilir.
- Başvuru Formu (E-Devlet üzerinden yapılan başvuru sonlandırıldıktan sonra oluşan Başvuru Formunun çıktısı alınacak ve Üniversitelerarası Kurul Başkanlığına elden teslim edilecek.)
- Rıza Beyanı (ÜAK’ın web sayfasındaki örnek Rıza Beyanı eksiksiz olarak doldurularak sisteme yüklenecek ve Üniversitelerarası Kurul Başkanlığına elden teslim edilecek.) Doktora denklik rıza beyani:Denklik başvurumun değerlendirilmesinde kullanılmak üzere kişisel bilgilerim ile başvuruda beyan ettiğim bilgi ve belgelerimin Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) ve ilgili kurum veya kuruluşlar tarafından sorgulanması, doğrulanması, kullanımı ve paylaşımına izin veriyorum.
- DOKTORA DENKLİK AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ FORMU (ÜAK’ın web sayfasındaki örnek Akademik Özgeçmiş Formu eksiksiz olarak doldurularak sisteme yüklenecek.)
- Okul Tanıma Belgesi aslı
- Doktora/Sanatta Yeterlik diplomasının aslı ve Türk noteri veya Türk dış temsilciliklerince onaylı Tercümesi. (Diploma aslının A4 boyutunda fotokopisi) Doktora/Sanatta Yeterlik diploma aslı olmadan, geçici mezuniyet belgesi ile yapılan başvurular kabul edilmemektedir.
- Önceki eğitim yurtdışında tamamlanmış ise Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan alınmış
- Yüksek lisansla birleştirilmiş Doktora başvuruları için Doktora yapılan Üniversiteden alınan doğrudan veya bütünleşik doktora yapıldığına dair yazının aslı ve Türk noteri veya Türk dış temsilciliklerince onaylı sureti ve onaylı Türkçe tercümesi,
- Doktora/Sanatta Yeterlik diplomasına esas teşkil eden Transkript aslı ve Türk noteri veya Türk Dış temsilciliklerince onaylı Tercümesi. Doktora/Sanatta Yeterlik yapılan üniversitenin transkript vermemesi durumunda, doktora/sanatta yeterlik yapılan üniversiteden transkript verilmediğine dair alınan yazının aslı ve Türk noteri veya Türk dış temsilciliklerince onaylı tercümesi. (Transkript aslının fotokopisi) e-Transkriptler, Online, Copy, renkli fotokopi şeklinde olan transkriptler kabul edilmemektedir.
- Doktora/Sanatta Yeterlik diplomasına esas teşkil eden doktora/sanatta yeterlik Tezi
- Tez Kapağının ve Tez Özeti kısmının Türk noteri veya Türk dış temsilciliklerince onaylı Tercümesi. Bazı ülkelerde tezin birden fazla dilde yazıldığı durumlar olabilmektedir. Tez birden fazla dilde yazılmış ise tüm dillerde yazılan tezlerin ve duruma ilişkin gerekli açıklamaları içeren dilekçenin de sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
- Türkiye’de Doktora/Sanatta Yeterlik kabul için aranan yabancı dil yeterliliğinin sağlandığına ilişkin Yabancı Dil Belgesinin aslı veya Türk noteri veya Türk dış temsilciliklerince onaylı örneği. Doktora/Sanatta Yeterlik eğitim dili Üniversitelerarası Kurulca doçentlik başvurusunda kabul edilen dillerden herhangi birisi ise bu belge istenmez. ÜAK’ın web sayfasında “Üniversitelerarası Kurulca Kabul Edilen Yabancı Diller” (2023) bilgisine ulaşılabilir.
- Doktora/Sanatta Yeterlik diploması Türkiye’de ya da yurtdışında herhangi bir üniversite ile ortak doktora/sanatta yeterlik programı protokolü neticesinde alındıysa bunu belgeleyen bir yazı.
- Doktora/Sanatta Yeterlik öğrenimi süresince herhangi bir kurum/kuruluştan burs alındıysa bunu belgeleyen bir yazı.
- Doktora/Sanatta Yeterlik öğrenimi süresince herhangi bir kurum/kuruluş tarafından görevlendirme yapıldıysa bunu belgeleyen bir yazı.
- Türk vatandaşları için, Doktora/Sanatta Yeterlik öğrenimi sürelerinde kullanılan Pasaportların kimlik bilgisi dahil işlem gören sayfalarının okunaklı fotokopileri, ikamet izin belgesi ile oturum kartlarının fotokopileri (veya ikameti sağlayan vize belgesi) Pasaport kayıp veya imha edilmiş ise resmi makamlardan alınmış bilgi ve belgeler ile duruma ilişkin gerekli açıklamaları içeren dilekçe.
- Türk vatandaşları için, Doktora/Sanatta Yeterlik yapılan döneme ait bütün Yurtdışı Giriş Çıkışlarını gösteren Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınmış ıslak imzalı belge ve/veya eDevlet çıktısı. Doktora/Sanatta Yeterlik Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılmış ise, ayrıca KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Polis Genel Müdürlüğü Muhaceret Müdürlüğü’nden alınan belgenin aslı.
- Yabancı uyruklular ile biri Türk vatandaşlığı olup olmadığına bakılmaksızın birden çok vatandaşlığı bulunan başvuru sahipleri için, doktora/sanatta yeterlik yapılan ülkede asgari, usul ve esaslarda öngörülen süre kadar bulunulduğunu gösterir bir belgenin aslı ve Türk noteri veya Türk dış temsilciliklerince onaylı sureti ve tercümesi, ayrıca yabancılar için pasaportlarının kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfaların fotokopileri ve varsa resmi kurumlarca verilen çalışma izni, ikamet izni vb. belgelerin fotokopisi. Doktora/Sanatta Yeterlik yapılan tarih aralığında kullanılan birden fazla vatandaşlığa ait tüm pasaportların fotokopileri yüklenmelidir.
- Sanatta Yeterlik başvurusunda bulunan adayların, sanatta yeterlik eğitimine ilişkin afişler, resital çalışmaları, plaklar, elektronik kayıtlar, posterler ve benzeri çalışmaları. Bu çalışmalar ikişer nüsha halinde taşınır bellek vb. ortamlarda Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’na teslim edilir.
DİPLOMA DENKLİK BAŞVURUSU SONRASI VERİLEN KARARLAR NELERDİR?
ÜAK doktora denklik davalarına konu olarak kararları 4 başlık halinde sınıflandırabiliriz.
- Doğrudan denklik kararları
- Sözlü, yazılı ve/veya uygulamalı sınav işleme tabi tutma kararı
- Doktora denklik başvurusunun iptali ya da başvurunun yapılmamış sayılması kararı
- Doktora denklik ret kararı
ÜAK doktora denklik başvuru klavuzu ile güncel YURTDIŞINDA ALINAN DOKTORA, SANATTA YETERLİK, DOÇENTLİK, PROFESÖRLÜK UNVANLARININ DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR kapsamında bu kararların verileceği anlaşılmaktadır. Bununla birlikte şu durumda şu kararlar alınır şekilde ayrıntılı bir açıklama bulunmamaktadır.
Doktora denklik mevzuatında hangi durumlar hangi kararların alınacağı yüzeysel olarak ele alınmıştır. Verilen kararların ne yönde olacağı ve buna ilişkin aşağıda yapılacak açıklamalar hukuk büromuzca takip edilen doktora denklik davaları ve itiraz süreçlerinde yani uygulamada öğrenilen bilgilere dayanmaktadır.
Bahsi geçen belirsizlikler özellikle ret kararları kapsamında karşımıza çıkmakta olup doktora denklik davalarına konu olan usul-esasların normlar hiyerarşisindeki yerini de sorgulatmaktadır. ÜAK’ın kamu tüzel kişiliği olmadığı için ÜAK’ın mevzuatı YÖK tarafından ihdas edilmektedir. Ancak araştırıldığında bahsedilen usul-esasların normlar hiyerarşisinde yeri olmadığından Resmi Gazete’de yayınlanmamakta olup bu usul-esasların bir iç çalışma düzenlemesi gibi olduğu görülmektedir.
Bu bakımdan ÜAK Yurtdışında Alınan Doktora, Sanatta Yeterlik, Doçentlik, Profesörlük Unvanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Usul Ve Esasları istediği gibi istediği zaman değiştirebilmekte, bu düzenlemeleri yayınlamamakta ve hiç kimsenin erişimine sunmamaktadır. ÜAK’ın kendi sitesinde yer alan Yurtdışında Alınan Doktora, Sanatta Yeterlik, Doçentlik, Profesörlük Unvanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar dahi eski düzenlemeden ibarettir.
Karşılaştırabilmeniz bakımından eski ve güncel usul esaslar istifadenize sunulmaktadır. Bu usul esaslar bizim mahkemeler aracılığı ile karşılaştırabilme olanağı bulduklarımız olup her zaman değişikliğe açık olduğu ve değişmiş olabileceği de unutulmamalıdır.
Bu itibarla doktora denklik davalarına konu mevzuatta yer alan doktora denklik başvurusu sonucu verilebilecek 4 kararı kısaca şu başlıklar altında toplayabiliriz:
1- DOĞRUDAN DENKLİK KARARLARI
Yurtdışında Alınan Profesörlük, Doçentlik ve Doktora Unvanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Başvuruları İnceleme Komisyonu, yurtdışında alınan doktora, sanatta yeterlik, doçentlik ve profesörlük unvanlarının denkliğine ilişkin başvuruları, unvanlara ilişkin diploma ve belgelerin yurtdışındaki ilgili yükseköğretim kurumundan verildiğini teyit ettikten sonra inceler.
Komisyon, doğrudan ya da gerekli gördüğü hallerde aday için ilgili bilim alanındaki profesörler arasından üç kişilik bir alt komisyonun görüşünü alarak, adayın unvanı aldığı ülkedeki yükseköğretim kurumunun düzeyinin Türkiye’deki yükseköğretim kurumları düzeyinde olup olmadığını araştırır ve bir eşdeğerlilik raporu hazırlar.
Eşdeğerlik raporu esas alınarak doktora, sanatta yeterlik, doçentlik veya profesörlük unvanlarının alındığı yabancı kurumun ilgili ülke makamları ve Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmış bir kurum olduğu ve bu kurumların Türk yükseköğretimi düzeyine eşdeğer olduğuna, ayrıca belirlenen diğer şartların sağlandığına Üniversitelerarası Kurulca karar verilmesi halinde, başvurulmuş olan unvana göre doktora, sanatta yeterlik, doçentlik veya profesörlük denklik belgesi verilir.
2- SÖZLÜ, YAZILI VE/VEYA UYGULAMALI SINAV İŞLEME TABİ TUTMA KARARLARI
Üniversitelerarası Kurulun değerlendirme hakkı saklı kalmak kaydıyla, savaş, işgal, ilhak ve benzeri olağanüstü durumların olduğu ülkelerden alınan doktora ve sanatta yeterlik diplomalarının değerlendirilmesi esnasında gerekli belgeleri ibraz edemeyen ya da diploma ve diğer belgeleri teyit edilemeyen başvuru sahipleri ile ilgili olarak bu olağanüstü durumlarla sınırlı kalmak üzere sözlü yazılı ya da uygulamalı işlemler tesis edebilir.
Diploma, transkript ve tezlerinin asılları bulunan ancak teyit işlemleri yapılamayan ilgililerin başvuruları, Yurtdışında Alınan Doktora, Sanatta Yeterlik, Doçentlik, Profesörlük Unvanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Başvuruları İnceleme Komisyonu tarafından değerlendirilir. Gerekli hallerde Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından oluşturulan Komisyonlarca diploma alanları ve derecelerinin tespiti yapılır. Bu amaçla adaylar; sözlü, gerektiğinde yazılı ve/veya uygulamalı sınav işlemlerine tabi tutulurlar.
Diploma ve/veya transkriptlerinin ve/veya tezlerinin asılları bulunmayan, ancak bir örneği veya onaylı çevirilerini ibraz edebilenler için Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından oluşturulan Komisyonlarca diploma alanları ve derecelerinin tespiti yapılır. Bu amaçla adaylar; sözlü, gerektiğinde yazılı ve/veya uygulamalı sınav işlemlerine tabi tutulurlar.
3- DOKTORA DENKLİK BAŞVURUSUNUN İPTALİ YA DA BAŞVURUNUN YAPILMAMIŞ SAYILMASI KARARLARI
Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı ibaresi geçen vekâletname aslı ibrazı halinde başvuru sahibinin vekilinin, başvuruyu sonlandırdıktan sonra 30 gün içinde, Diploma, Transkript asıllarını ibraz etmek ve ıslak imzalı Rıza Beyanı, Başvuru Formunu ve Okul Tanıma Belgesini elden teslim etmek üzere Üniversitelerarası Kurul Başkanlığına başvurması gerekmektedir. Başvuru sonlandırıldıktan sonra 30 gün içinde belge aslı ibrazı/teslimi yapılmaması halinde başvuru yapılmamış sayılır. Başvuruyla ilgili tespit edilen eksiklikler başvuru sahibinin beyan ettiği elektronik posta adresine en geç 30 gün içinde bildirilir. Eksik bildiriminin yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içinde eksikliklerin giderilmemesi halinde başvuru yapılmamış sayılır.
Başvuruda aranan belgelerde eksiklik tespit edilenler ile dosyaların incelenmesi sonucu kendilerinden ek belge istenen ilgililere, belgelerin tamamlanması için istenen belgenin türüne göre Kurul tarafından belirlenen bir süre verilir. Gerektiğinde ilgililerin talebi üzerine ek süre verilebilir. Bu belgelerin verilen süre içerisinde de tamamlanmaması hâlinde başvuru iptal edilir.
Bu komisyonlar tarafından başarılı bulunan adaylar için Yönergede belirtilen diğer denklik işlemleri devam eder, ilgili alan ve dereceye sahip olmadığı kanısı oluşan kişilerin denklik işlemlerine son verilir.
4- DOKTORA DENKLİK RET KARARLARI
Yapılan inceleme sonucunda, unvanın alındığı ve çalışmanın yapıldığı yabancı kurumun Türk yükseköğretim düzeyine eşdeğer bulunmadığına veya belirlenen diğer şartların sağlanmadığına Üniversitelerarası Kurulca karar verilmesi halinde, denklik talebi gerekçesi belirtilmek suretiyle reddedilir.
Mevzuatta yer alan doktora denklik ret kararlarının gerekçeleri genel olarak “Türk yükseköğretim düzeyine eşdeğer bulunmadığına” dayansa da bu düzenlemeden ne anlaşılması gerektiği belirlenmemiştir. Türk yükseköğretim düzeyinden kasıt denkliği istenin doktora derecesinin eşdeğer olması mı, doktora eğitiminin içeriğinin eşdeğer olması mı yoksa doktora tezinin Türk üniversitelerde kabul edilen tez koşullarına uygun olması mı açıklanmamıştır.
Bu hususlar Yurtdışında Alınan Profesörlük, Doçentlik ve Doktora Unvanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Başvuruları İnceleme Komisyonu tarafından değerlendirilse de yurt dışında doktora eğitimine gidecek kişilerin ve doktora denklik başvurusu yapacak kişilerin nasıl bir muamele ile karşılaşacağı belirli değildir.
Doktora denklik davalarına konu olan ÜAK işlemi doktora denklik başvurusunun yurt dışında kalış süresinin yetersizliği gerekçesiyle verilmektedir. 2019 Nisan ayında adı geçen usul-esaslarda değişiklikler yapılarak;
- Sosyal bilimler için 200 gün yurt dışında kalış süresi zorunluluğu
- Fen bilimleri için 300 gün yurt dışında kalış süresi zorunluluğu
- Sağlık bilimleri için 400 gün yurt dışında kalış süresi zorunluluğu
getirilmişti. Buna istinaden bu tarihten daha önce eğitime başlayanlara da kalış süresi düzenlemesi uygulanmıştı. Bu konudaki davaların ana teması usul esaslardaki gün sayısı düzenlemesi olup bu hususu Doktora Denklik Usul-Esasındaki Değişiklikler başlıklı yazımızda değerlendirmiştik.
Aşağıda yurt dışında kalış süresinin yetersizliği sebebiyle doktora denklik ret kararı emsal bir mahkeme kararı paylaşılmaktadır.
YURT DIŞINDA KALMA SÜRESİ YETERSİZLİĞİ DOKTORA DENKLİK DAVASI BİR DİĞER EMSAL ➽ HEMEN OKU ❥
ÜAK DOKTORA DENKLİK İTİRAZI NASIL YAPILIR?
Yurt dışı doktora diploma denklik davalarından önce ÜAK doktora denklik itirazı yapılması zorunlu değildir. ÜAK doktora denklik itirazı yazılı ve ıslak imzalı dilekçe ile bizzat ya da posta yoluyla yapılabilir. Verilen ÜAK doktora denklik itiraz dilekçesinin konu kısmına “YENİDEN İNCELEME” yazılması ve somut gerekçeler önemlidir.
Doktora Denklik reddine itiraz için verilen itiraz dilekçesinin bizzat ya da vekaletname üzerinden biri aracılığı ile verilmesi ve verildiğine dair sayı tarih alınması önemlidir. Bu tarih ve sayı üzerinden dilekçenin akıbeti sorulabilir. Posta yoluyla yapıldığında sayı ve tarih alınmadığı için takip zorlaşmakta ve yurt dışı diploma denklik davası açılacağı zaman süre hesabı zorlaşmaktadır.
ÜAK doktora denklik itirazının cevabı için belirlenmiş bir süre bulunmamaktadır. Cevap süresi komisyonların toplantısına göre değişmektedir. Bununla birlikte bu itiraz Dilekçe Hakkı Kanunu ve Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapıldığının kabulü gerekeceğinden ortalama 30 gün denilebilir.
DOKTORA DENKLİK DAVALARI NELERDİR?
Yurt dışı doktora denklik davaları idare hukuku kapsamında açılan iptal davalarıdır. Bununla birlikte doktora denklik belgesinin geç verilmesi, yanlış verilmesi veya farklı maddi manevi kayıpların olması durumlarında tam yargı davası da açılabilmektedir.
Bilindiği üzere tam yargı davası ile ÜAK doktora denklik davasına konu işlemin iptali davası birlikte açılabilmektedir. Ancak Yurt dışı doktora denklik davalarında Akademik Hukuk & Danışmanlık olarak birlikte açılmamasını tavsiye etmekteyiz. Zira mahkemelerin uygulamaları parasal konularda lehe kararların daha az verildiğini göstermektedir. Bu bakımdan önce ÜAK doktora denklik davasını iptal davası olarak açmak ve dava lehe sonuçlandığında tam yargı davası açmak daha doğru olacaktır.
DOKTORA DENKLİK DAVALARINDA SÜRE
Yurt dışı diploma denklik davalarında süre doktora denklik davasına konu denklik başvurusunun reddi işleminin denklik başvurucusuna tebliğinden itibaren 60 gündür. Doktora denklik itirazı yapılması durumunda ise işlemeye başlayan söz konusu 60 günlük süre durur ve ÜAK doktora denklik itiraz sonucu tebliğini müteakip kaldığı yerden işlemeye devam eder.
Yapılan denklik başvurusunun geç sonuçlanması ya da haber alınamaması durumunda başvurunun zımnen reddedildiği düşünülerek dava açılabilir. Zımnen ret davalarının dosyayı hızlandırıldığı bilinmekle birlikte dosyanın esasını etkilediğini söyleyemeyiz.
DOKTORA DENKLİK DAVALARINDA GÖREVLİ MAHKEME
Yurt dışı diploma denklik davalarında görevli mahkeme İdare Mahkemeleridir. İşlemi yapan kurum ÜAK olduğundan ve yapılan işlem idari işlem mahiyetinde olduğundan İdare Mahkemesi görevli olmaktadır. Farklı görevi haiz mahkemelerde açılan davalar ise reddedilecektir.
DOKTORA DENKLİK DAVALARINDA YETKİLİ MAHKEME
Yurt dışı diploma denklik davalarında yetkili mahkeme Ankara mahkemeleridir. Dolayısıyla genel olarak Ankara İdare Mahkemeleri ÜAK doktora denklik davalarına bakmakta görev ve yetki sahibidir. Farklı bir şehirden de Ankara İdare Mahkemelerine gönderilecek şekilde dava açılabilir. Ancak farklı şehirdeki idare mahkemesine doğrudan dava açılamaz.
YURT DIŞI DOKTORA DENKLİK DAVA AVUKATI DESTEĞİ
Akademik Hukuk & Danışmanlık olarak asıl uzmanlık alanlarımız doçentlik, akademik kadro ve akademik disiplin soruşturmaları ile birlikte yurt dışı diploma denklik davaları ile ÜAK doktora denklik itirazlarıdır. YÖK denklik davaları konusunda ulusal ve yerel medyada yer alan haberlerimiz, YUDUMDER başkan ve yöneticileri için yürüttüğümüz yök denklik itiraz ve yurt dışı diploma denklik davaları neticelerinde alınan sonuçlar herkesçe bilinmektedir.
Yurt dışı doktora denklik davaları kapsamındaki hukuki süreçlerde tarafımızca yapılan işlemlerden ziyade denklik sürecinin başında ve ÜAK doktora denklik dava süreçlerinde bildiğimiz hususları realist bir şekilde müvekkillerimize anlatmamız ve olmayacak işe olmaz diyebilmemiz hususları bizi tanımlamaktadır. Sıkça söylediğimiz üzere ÜAK doktora denklik itirazlarının lehe olacağını söyleyen kişilerden, yurt dışı diploma denklik davalarının olumlu sonuçlanacağını söyleyen kişilerden uzak durmak gerektiğini bize ulaşan müvekkillerimize aktarmaktayız.
Yurt dışı doktora denklik dava avukatı olarak Akademik Hukuk & Danışmanlık bünyesindeki avukatlar yaklaşık 9 yıldır ÜAK doktora denklik davaları ile yök denklik davaları ve itirazları süreçlerini yönetmektedir. Bu kapsamda müvekkillerimize vereceğimiz garanti güncel mevzuat, son gelişmeler ve YÖK ve ÜAK uygulamaları çerçevesinde doktora denklik davasının sürecini en iyi şekilde yönetmektir.
Yurt dışı doktora denklik dava sürecinin ayrı doktora denklik davası lehe geldikten sonraki sürecin ayrı zor olduğunu biliyoruz. ÜAK’ın yargı kararlarını farklı yorumladığını, sonraki düzenlemeleri geriye yürüttüğünü ve nihayet külliyen sürecin zorluğunu biliyor ve müvekkillerimize aktarıyoruz.
Bu itibarla ÜAK doktora denklik itirazları ya da doktora denklik davaları ile ilgili uzman yurt dışı diploma denklik dava avukatı ile görüşmek için İLETİŞİM BİLGLERİMİZE ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte farklı görüşme kanalları ile görüntülü ya da farklı şekilde görüşmek için ONLİNE DANIŞMA SİSTEMİmizden randevu oluşturabilirsiniz.
DİPLOMA DENKLİK SON MAKALELER