Kök Maaş Hesaplama Aracı
Kök maaş hesaplama aracı, SSK (4/a) ve Bağ-Kur (4/b) emeklilerinin kök aylığını, ek ödemesini ve taban aylığa tamamlanıp tamamlanmadığını gösterir. Kök maaş, SGK'nın aylığı bağlarken 5510 sayılı Kanunun 29. maddesine göre hesapladığı ve her Ocak ile Temmuz zammının eklendiği asıl aylıktır.
ARAÇ NASIL KULLANILIR?
"Kök aylığım belli" sekmesine e-Devlet'teki 4A veya 4B Emekli Aylık Bilgisi ekranında görünen kök aylığınızı yazın. Araç, kök aylığa yüzde 4 ek ödemeyi ekler ve toplamı taban aylıkla karşılaştırır. İsterseniz beklenen zam oranını da girerek bir sonraki dönemde eline geçecek tutarı görebilirsiniz.
"Kök maaşımı tahmin et" sekmesi henüz emekli olmamış sigortalılar içindir. Toplam prim gün sayısını ve güncellenmiş ortalama aylık kazancı girdiğinizde araç aylık bağlama oranını ve tahmini kök aylığı hesaplar.
KÖK MAAŞ FORMÜLÜ
Kök aylık, ortalama aylık kazancın aylık bağlama oranıyla çarpımıdır. Aylık bağlama oranı her 360 prim günü için yüzde 2'dir ve yüzde 90'ı geçemez. Örneğin 7.200 gün için oran yüzde 40'tır. Ortalama aylık kazanç 40.000 TL ise ham aylık 16.000 TL olur. Bu tutar, aylığın başladığı yarıyılın zam oranıyla ayrıca artırılır.
TABAN AYLIK VE EK ÖDEME
5510 sayılı Kanunun ek 19. maddesine göre aylık ve ek ödeme toplamı Temmuz 2026'dan beri 23.552 TL'den az olamaz. Toplam bu tutarın altında kalırsa farkı Hazine öder. Zam ise yalnız kök aylığa yapılır; Hazinenin ödediği fark zamlanmaz. Bu yüzden kök aylığı düşük olan emeklinin eline geçen tutar, zamlı kök aylık ve ek ödeme tabanı aşana kadar değişmez.
ARACIN SINIRLARI
1 Ekim 2008'den önce sigortalı olanların aylığı iki parçadan oluşur ve 2008'e kadarki kısım eski kanunlara göre hesaplanır. Araç bu kısmı hesaplayamaz; bu durumda sonuç yalnız kaba tahmindir. 5434 sayılı Kanuna tabi memur emeklilerinin (4/c) aylığı gösterge ve katsayı sistemiyle bulunduğu için bu araçla hesaplanmaz. Kesin tutar SGK'nın tahsis kaydında yer alır. Kök aylığınızın hatalı hesaplandığını düşünüyorsanız önce SGK'ya yazılı başvurabilir, ret hâlinde iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.