Nafakanın artırılması davası ya da nafaka artırım davası boşanma süreci tamamlandıktan sonra en çok merak edilen hususlardandır. Türk hukuku uyarınca nafaka, çiftlerin boşanmasının en önemli mali sonuçlarından biridir. Bu nedenle nafaka Türk Medeni Kanunu’nda detaylı bir şekilde düzenlenmiştir. Belirtmek gerekir ki, nafaka tek çeşit olmayıp mevzuatımızda düzenlenmiş 4 farklı nafaka bulunmaktadır.
Nafaka öyle önemli bir yere sahiptir ki çoğu zaman uygulamada nafakadan kaynaklı anlaşmazlıklar nedeniyle çekişmeli boşanma davaları uzun yıllar sürmektedir. Nafakaya hükmedildikten sonra ise çeşitli sebeplerle ilerleyen vakitlerde nafakanın artırılması söz konusu olabilir. Nafaka artırılması davası olarak bilinen bu dava ile nafaka miktarının daha sonradan değişen koşullara uygun olarak güncellenmesi amaçlanır. Bu yazımızda nafaka artırım davasına değineceğiz. Detaylı bilgi için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
NAFAKANIN ARTIRILMASI DAVASI VE NAFAKA ARTIRIM DAVASI DİLEKÇESİ KONUSUNDA SORULARINIZ MI VAR? ➽ HEMEN AVUKATA SOR ❥
İçindekiler
- Nafaka Nedir?
- Nafaka Türleri Nelerdir?
- Nafakanın Artırılması Davası Nedir?
- Nafakanın Artırılması Davası Neden Açılır?
- Nafaka Artırım Davası Dilekçesinde Bulunması Gerekenler
- Nafakanın Artırılması Davası Açma Şartları
- Nafaka Ne Miktarda Artırılabilir?
- Nafakanın Artırılması Davası Nasıl Açılır?
- Nafakanın Artırılması Davası Dilekçesi
- Nafakanın Artırılması Davası Nerede Açılır?
- Nafakanın Artırılması Davası Avukatı
- Nafakanın Artırılması Davasının Reddi
- Nafakanın Artırılması Davası Ne Sıklıkla Açılabilir?
- Anlaşmalı Boşanma Davasında Nafaka Artırımı Olur mu?
- Nafakanın Artırılması Davasına Karşı Dava
- Yargıtay Kararlarında Nafakanın Artırılması Davası
- ANKARA BOŞANMA AVUKATI
Nafaka Nedir?
Nafakanın artırılması davası daha iyi bir şekilde açıklayabilmek için öncelikle nafaka ve türlerine değinmek gerekmektedir. Bu bağlamda nafaka, eşlerden birinin diğerinin geçimine yardımcı olmak amacıyla yardımlaşma ilkesi çerçevesinden ödenen bir meblağdır. Nafaka ödemesi kural olarak kanunen öngörülen durumlarda yapılabilir. Hukukumuzda düzenlenmiş çeşitli nafakalar bulunmakta olup her nafaka çeşidi kendine has şartlara tabidir. Halk arasında en yaygın olarak bilinen nafaka çeşidi ise yoksulluk nafakasıdır.
Nafaka Türleri Nelerdir?
Mevzuatımızda öngörülmüş birbirinden farklı nafaka çeşitleri bulunmaktadır. Nafaka denilince akla öncelikle yoksulluk nafakası gelse de başkaca nafakalar da bulunmaktadır. Türk hukuku uyarınca nafaka türleri;
- Yoksulluk nafakası
- İştirak nafakası
- Tedbir nafakası
- Yardım nafakası
Nafakanın Artırılması Davası Nedir?
Nafaka artırım davası, TMK uyarınca düzenlenmiş nafakalar bakımından getirilmiş bir dava çeşididir. Şöyle ki, nafaka davaları sonucunda hakim bir kimseyi nafakaya bağlayabilir. Nafaka kararı verirken aynı zamanda nafakanın ödeniş biçimini de hakim kararlaştırır. Buna göre nafaka toptan ödenebileceği gibi taksitle de ödenebilir. Nafakanın artırılması davasının önşartı burada gündeme gelir. Nafaka artırım davası sadece irat şekliden yani taksitle ödenmesi kararlaştırılmış nafakalar için söz konusudur. Bu bağlamda taksitle ödenen nafakalar zamanla miktarında yetersizlikler söz konusu olunca nafaka artırılması davasına konu edilebilirler.
Yoksulluk Nafakasının Artırılması Davası
Yoksulluk nafakası kamuoyunda sıklıkla tartışılan ve halk arasında en çok bilinen nafaka türüdür. Boşanma davalarında çoğunlukla yoksulluk nafakasına hükmedilir. Yoksulluk nafakasının verilme amacı boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olan kişiye destek olmaktır. Ancak yoksulluk nafakası verilmesi için aranan bazı şartlar mevcuttur. Uygulamada genellikle kadınlar tarafından talep edilse de erkekler de yoksulluk nafakası talep edebilir. Nafaka belirlemesinde önemli olan faktör kusurdur. Nafaka artırılması davası ile daha sonradan yoksulluk nafakasının miktarını artırabilirsiniz. Pratikte nafaka artırım davaları ile nafaka miktarı belli aralıklarla artırılabilmektedir.
Yoksulluk nafakası her zaman verilmez. Kanunda aranan şartlar mevcut olmadıkça yoksulluk nafakası talebiniz kabul görmeyecektir. Bu şartlar;
- Nafaka talep eden kişi, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olmalıdır.
- Nafaka mahkemeden talep edilmelidir.
- Nafaka talep eden kişi diğer eşe oranla daha az kusurlu olmalı ya da hiç kusurlu olmamalıdır.
- Nafaka verecek kişinin mali gücüyle orantılı bir miktar talep edilmelidir.
Pratikte en çok artırılması talep edilen nafaka türü yoksulluk nafakasıdır. İrat şeklinde ödenen yoksulluk nafakaları için nafakanın artırılması davası açılabilir. Hakimin hükmettiği yoksulluk nafakası miktarı zamanla yetersiz gelirse nafaka artırımı sağlanabilir. Nafaka alan kişinin ihtiyaçlarının artması, giderleri bu miktarla karşılayamaz hale gelmesi, nafaka veren kişinin de mali gücünün artması gibi nedenler nafaka artırım davasını haklı kılar.
İştirak Nafakasının Artırılması Davası
Nafaka artırım davası iştirak nafakası bakımından da mümkündür. TMK uyarınca iştirak nafakası çocuk ergin oluncaya dek ana ve babasının ortak velayeti altında olup bu velayet boşanma davası ile taraflardan birine verildiği durumlarda gündeme gelir. Velayeti almayan eşin diğer eşe nafaka ödemesi ve bu nafakayla çocuğun bakımına, gözetimine, eğitimine, beslenmesine yardımcı olması sağlanır. Çocuğa bağlanan iştirak nafakası nafakanın arttırılması davasına konu edilebilir.
Çocuk için bağlanan iştirak nafakasının miktarı zamanla yetersiz kalabilir. Değişen hayat koşulları ve enflasyon gibi nedenler nafaka artırım davası açmayı haklı kılar. İştirak nafakası için de nafakanın artırılması davası hukuken mümkündür. Nafaka artırım davası açarak iştirak nafakası miktarını artırabilirsiniz. Nafaka kararları maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmediği için nafakanın artırılması davasıyla miktar değiştirilebilir. olan iştirak nafakasının artırılmasını ya da azaltılmasını gerektiren bir halin mevcut olması koşuluyla nafaka artırım davası açabilirsiniz. Dava sürecinde genellikle hakim Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı ÜFE oranında artırım yapar. Belirtmek gerekir ki, nafaka miktarının her yıl ne oranda artırılacağına dair bir hakim kararı varsa bu durumda nafakanın artırılması için yeniden dava açmanıza gerek yoktur.
Tedbir Nafakasının Artırılması Davası
Tedbir nafakası da TMK uyarınca düzenlenmiş nafaka çeşitlerinden biridir. Tedbir nafakasına hükmedildiğinde nafaka miktarının değişmesi için nafakanın artırılması davası açılabilir. Tedbir nafakası diğer nafakalardan farklı olarak evlilik birliği devam ettiği müddetçe talep edilebilen bir nafakadır. Boşanma davası sürecinde tedbir nafakası geçici olarak verilebilir. gerek evlilik birliği devam ederken gerekse boşanma sürecinde hakimin hükmetmiş olduğu tedbir nafakası nafaka artırım davasına konu edilebilir. Tedbir nafakasıyla ilgili bir diğer önemli husus ise bu nafaka talebi bakımından kusur incelemesi yapılmaz. Eşler birlikte yaşasın ya da yaşamasın evlilik devam ederken ya da boşanma davası sürecinde tedbir nafakasına başvurulabilir.
Diğer nafakalar gibi, tedbir nafakası da nafakanın artırılması davasına konu edilebilir. Belirtmek gerekir ki, tedbir nafakası talep eden eşe toptan şekilde ödenmişse bu durumda nafaka artırım davası söz konusu olmaz. Tüm nafaka çeşitleri bakımından önem arz eden kural, nafakanın artırılması davasının taksitle yani irat şeklinde ödenmesine karar verildiği hallerde mümkün olmasıdır. Bu şartın sağlanmasıyla birlikte hakim tarafların ekonomik durumlarını inceleyerek tedbir nafakası artırım talebini karara bağlayacaktır.
Yardım Nafakasının Artırılması Davası
Yardım nafakası sadece eşler açısından getirilmiş bir nafaka türü değildir. Şöyle ki, yardım nafakası en genel tanımıyla bir kişinin yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan yakınına ödediği nafakadır. Bu bağlamda ana ve babaya, kardeşlere, kişinin çocuklarına yardım nafakası bağlanabilir. Belirtmek gerekir ki; kuzen, amca, dayı, hala, yeğen gibi kan hısımları yardım nafakası olanaklarından faydalanamazlar.
Yardım nafakası da nafaka artırım davasına konu edilebilir. Hakimin ilgili kişiye bağladığı yardım nafakası miktarı zamanla yetersiz kalabilir ve güncellenmesi gerekebilir. Bu gibi durumlarda nafakanın artırılması davası açarak yardım nafakası miktarını değiştirebilirsiniz. Nafaka artırım davasında hakim tarafların karşılıklı olarak mali durumlarını gözeterek ortaya çıkan nafaka artırım sebeplerini değerlendirecektir.
Nafakanın Artırılması Davası Neden Açılır?
Nafaka artırım davasının düzenleniş amacı nafaka alacaklısının nafaka miktarı hususunda zamanla meydana gelen değişikliklerden olumsuz olarak etkilenmesini önlemektir. Gerek değişen hayat koşulları gerek ihtilaçların artması gerekse hayat pahalılığı nafaka miktarında değişiklik yapmayı gerektirebilir. Nafaka artırım davası da buna imkan vermektedir. Nafaka alacaklısı aldığı nafaka miktarından memnun olmadığı durumlarda hakkaniyet de gerektirirse nafakanın artırılması davası açabilir. Nafaka artırım davası uygulamada sıklıkla gündeme gelmektedir.
Nafaka Artırım Davası Dilekçesinde Bulunması Gerekenler
Nafakanın Artırılması Davası Açma Şartları
Her dava gibi nafaka artırım davası da birtakım şartlara tabi kılınmıştır. Nafakanın artırılması davası açarken bu şartları sağlamanız önem arz etmektedir. Nafakanın artırılması davasını açarken bu şartlara riayet ederek hukuki sürecinizi başlatabilirsiniz. Bu şartlar;
Kesinleşmiş bir nafaka kararı bulunmalıdır.
Somut olayda nafaka kararı yoksa hükmedilmemiş bir nafaka mantıken de artırılamaz. Nafaka artırım davası nafaka kararının olduğu hallerde söz konusudur. Nafaka kararının alınması nafaka artırım davası için tek başına yeterli değildir. Söz konusu nafaka kararı aynı zamanda kesinleşmelidir. Nafaka kararı kesinleştikten sonra nafakanın artırılması davası söz konusu olabilir.
Taraflar ekonomik ve sosyal durumlarında değişme olmalıdır.
Nafaka artırım davası tarafların ekonomik ve sosyal durumlarının değişmesi durumunda açılabilir. Tarafların durumlarında meydana gelen değişiklik nafaka miktarının artırılmasını haklı kılacak nitelikte olmalıdır. örneğin, iştirak nafakasına hükmedilen çocuğun okula başlaması halinde çocuğun ihtiyaçları artacağı için iştirak nafakasının artırılmasını haklı kılar. Bunun yanı sıra enflasyonun artması yoksulluk nafakası alacaklısının geçimine destek olmak için artırımı haklı kılar.
Nafaka miktarının değişmesini hakkaniyet gerektirmelidir.
Nafaka miktarının değişmesi için sebepleriniz olabilir. Ancak bu sebepler haklı ve hakkaniyet gerektirmelidir. Nafaka yükümlüsünün maddi gücünün eskiye oranla düşüşe geçmesi halinde nafaka artırım talebi kimi zaman hakkaniyetle bağdaşmayabilir.
Nafaka toptan şekilde ödenmemiş olmalıdır, irat şeklinde ödeniyor olmalıdır.
Daha önce de belirttiğimiz üzere, nafakanın artırılması davası her zaman mümkün olmaz. Hakim nafakaya toptan şekilde hükmetmişse ve yükümlü de nafakayı toptan olarak ödeyip bitirmişse bu durumda tekrar artırım söz konusu değildir. Taksitle ödenen nafakalar için nafaka artırım davası açabilirsiniz.
Nafaka Ne Miktarda Artırılabilir?
Pratik yaşamda en sık gelen sorulardan biri de nafaka artırım davasında nafaka miktarının ne kadar artabileceğidir. Değinmek gerekir ki, bu sorunun cevabı somut davanın özelliğine göçre değişir. Artış oranını hesaplarken somut olayın özellikleri dikkate alınır. Nafaka artış oranı hesaplaması hakim tarafından yapılmaktadır. Hakim ise bu oranı genellikle bu hesaplamayı yaparken Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı ÜFE oranını baz alır. ancak hakim bu oranla bağlı olmayıp gerekirse belirli orandan daha az ya da daha çok bir oran belirleyebilir. Bu durum tamamen hakimin takdirine bağlıdır.
Nafakanın Artırılması Davası Nasıl Açılır?
Nafakanın arttırılması davası oldukça basit bir hukuki sürece sahiptir. Nafaka Avukatı aracılığıyla etkili bir şekilde hukuki sürecinizi başlatabilirsiniz. Bunun yanı sıra görevli ve yetkili mahkemeye nafakanın artırılması davası için gerekli dava dilekçesini ibraz ederek nafaka artırım talebinde bulunabilirsiniz. Dava dilekçenizin özenli bir şekilde hazırlanması olası hak kayıplarının önüne geçecektir. Bu süreçte bir avukat yardımı almanızı tavsiye ederiz. Detaylı bilgi için bizlerle iletişime geçebilir ve süreç hakkında hukuki görüşler alabilirsiniz.
Nafakanın Artırılması Davası Dilekçesi
Nafakanın artırılması davası açarken dava dilekçeniz önem arz etmektedir. Nafaka artırım davası dilekçenizi kendiniz hazırlayabilirsiniz ancak bu süreçte bir avukattan yardım almanız daha isabetli olacaktır. kendi hazırlayacağınız nafakanın artırılması davası dilekçesinde öncelikle mahkeme adına yer vermeniz gerekmektedir. Akabinde davanın taraflarının isim, soy isim, tc no ve adresleri yer almalıdır. Sıra numaraları vererek açıklamalar kısmı doldurulmalı ve nafaka artırım davasının gerekçeleri açıklanmalıdır. Delillerin yer alması oldukça önemlidir. Son kısımda da artırılması talep edilen nafaka miktarı tereddütsüz şekilde yazılmalı ve dilekçe tarafınızca imzalanmalıdır.
Nafakanın Artırılması Davası Nerede Açılır?
Her dava için görevli ve yetkili mahkeme bulunmaktadır. davanızı görevli ve yetkili mahkemede açmanız önem arz etmektedir. Nafaka artırım davası için de öngörülmüş görevli ve yetkili mahkeme bulunmaktadır. Buna göre nafaka alacaklısının yerleşim yerinin aile mahkemesi nafaka artırım davası için görevli ve yetkili mahkemedir. Nafakanın artırılması davası nafaka alacaklısının yerleşim yerinin aile mahkemesinde açılmalıdır.
Nafakanın Artırılması Davası Avukatı
Türk hukuku uyarınca her avukat her tür davaya bakmaya ehildir. Ancak hukukumuzda uzmanlaşma yaygındır. Nafakanın artırılması davası teknik bir dava olup karmaşık bir hukuki sürece sahiptir. Nafaka artırım davası sürecinde taraflar miktar konusunda anlaşmazlık yaşayabilir ve bu durum çekişmeli hal alabilir. Nafaka artırım davası avukatları bu dava hususunda kıdemli avukatlar olup bu dava türünün tekniklerini iyi bilmektedir. Nafaka artırım davasını kendiniz de açabilirsiniz ancak ehil bir avukatla çalışarak bu süreci daha sağlıklı bir şekilde yürütebilirsiniz.
Nafakanın Artırılması Davasının Reddi
Nafaka artırım davası reddedilebilir. Nafakanın artırılmasını haklı kılan sebepler gerçeklemediyse dava şartlarında noksanlık varsa davanız reddedilir. Örneğin nafaka yükümlüsünün maddi durumu daha fazla nafaka ödemeye yeterli değilse bu durumda da davanız reddedilebilir. Bu davada ispat külfeti oldukça önemlidir. Belirtmek gerekir ki, davanızın reddi halinde tekrar dava açmanız mümkündür.
Nafakanın Artırılması Davası Ne Sıklıkla Açılabilir?
Nafaka artırım davası için öngörülmüş herhangi bir hak düşürücü ya da zamanaşımı süresi yoktur. Koşulları bulunduğu müddetçe nafaka artırım davası açabilirsiniz. Nafaka artırım davasının reddedilmesi halinde ise tekrar nafakanın artırılması davası açmanız mümkündür. nafaka artırım davanız reddedilse de nafakanın yetersiz kalması halinde tekrardan dava açılabilir. Ancak ikinci kez bu dava açıldığında ve iki dava arasında kısa süre varsa nafaka artırımının olağanüstü nedenlerden kaynaklandığı ispat edilmelidir. Kısa sürede ardarda açılan nafaka artırım davalarında iyi niyet bulunmadığı kabul edilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Nafaka Artırımı Olur mu?
Bilindiği üzere anlaşmalı boşanma davalarında eşler nafaka hususunda da anlaşmaya varırlar. Eşler nafaka verilip verilmeyeceğini verilecekse de nafaka miktarını kendi aralarında kararlaştırırlar. Anlaşmalı boşanma davası sonrasında da nafaka gerektiren durumlar yaşanabilir. Enflasyonun artması, ihtiyaçların karşılanamaması, nafaka yükümlüsünün gelirindeki önemli ölçüdeki artış gibi sebeplerle nafaka artırımı yapılabilir. Bu bağlamda anlaşmalı boşanma davasından sonra nafakanın artırılması davası da açılabilir.
Nafakanın Artırılması Davasına Karşı Dava
Açtığınız nafaka artırım davasına karşı davalıdan karşı dava açılabilir. Aynı şekilde size karşı açılmış olan nafakanın artırılması davasına siz karşı dava açabilir ve haklarınızı koruyabilirsiniz. Nafaka artırım davası için açılan karşı davada hukuki nedenler ve deliller yer almalıdır. Karşı dava harcı da yatırılmalıdır. Nafakanın artırılması davasında karşı dava açarak nafaka artırımı talebine itiraz edilir, nafakanın kaldırılması istenir veyahut indirilmesi talep edilebilir. Karşı dava bağlamında kanuni sürelere riayet etmek gerekmektedir.
Yargıtay Kararlarında Nafakanın Artırılması Davası
“Mahkemece; 12.05.2011 tarihli kararla yoksulluk nafakasının 500,00 TL’ye yükseltildiği, kararın kesinleşmesinin üzerinden çok kısa bir süre geçmiş iken eldeki davanın açıldığı, nafaka yükümlüsünün yeni bir evlilik yapmış olması, ikiz çocuklarının bulunması dikkate alındığında takdir edilen nafaka miktarının yeterli olduğu, sık sık nafaka artırım davası açılması durumunda davalının nafaka dışında yargılama gideri ve vekalet ücreti de ödemek zorunda kalacağı gerekçeleriyle nafakanın artırılması şartlarının oluşmadığı belirtilerek; davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir. Dava; yoksulluk nafakasının artırılması istemine ilişkindir. Her dava açıldığı tarihteki şartlara göre değerlendirilir.
Buna göre, önceki artırım davasının açıldığı 01.11.2010 tarihi ile eldeki artırım davasının açıldığı 26.12.2011 tarihi arasında yaklaşık 14 ay geçmiştir. Aradan geçen bu sürede davacının ihtiyaçları doğal olarak artmış, davalının gelirinde de en az ÜFE oranında iyileşme meydana gelmiştir. Hal böyle olunca; tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumları, nafakanın niteliği, iki dava tarihi arasındaki endeks artış oranları ve TMK’nun 4. maddesinde vurgulanan “hakkaniyet” ilkesi de dikkate alınarak nafakanın en azından ÜFE endeksi artış oranında artırılmasına karar verilmesi gerekirken, tümden reddedilmiş olması doğru görülmemiş, bu husus bozmayı gerektirmiştir.” 3. Hukuk Dairesi 2014/1116 E.,2014/8181 K.
“Somut olayda iştirak nafakasına hükmedilen tarih ile nafaka artırım dava tarihi arasında geçen süre zarfında tarafların sosyal ekonomik durumu, davalının belirlenen gelir durumu, müşterek çocuğun yaşı ve ihtiyaçlarında ciddi bir değişiklik olmamıştır. Bu nedenle mahkemenin artırım talebinin reddine ilişkin kararında bir isabetsizlik görülmemiştir. Ancak ileriki zamanlarda tarafların sosyal ekonomik durumu, çocuğun eğitim durumu ve değişen ihtiyaçlarına göre nafaka artırımına ihtiyaç duyulduğu takdirde her zaman yeniden nafaka artırım davası açılabilir. Mahkemenin şimdiki red hükmü daha sonra açılacak nafaka artırım davaları açısından kesin hüküm teşkil etmez. Bu itibarla davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA..” 3. Hukuk Dairesi 2012/1140 E., 2012/6036 K.
“Her ne kadar davacı anne boşanma davasından sonra çalışmaya başlamış ise de en son nafaka artırım davasının üzerinden 5 yıl geçmesi, çocuğun ihtiyaçlarının artması nazara alındığında, yıllık enflasyon oranındaki artışın müşterek çocuğun ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz olduğu açıktır.
O halde, davacı annenin katkısı ve müşterek çocuğun artan ihtiyaçları nazara alınarak TMK.nun 4.maddesindeki hakkaniyet ilkesine göre uygun bir nafaka artışına karar verilmesi gerekirken, nafaka artış talebinin reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.” 3. Hukuk Dairesi 2014/7240 E.,2014/15733 K.
“En son nafakanın artırıldığı tarih ile eldeki artırım davasının açıldığı tarih arasında geçen yaklaşık 1,5 yıllık sürede, çocukların yaşlarının büyüdüğü, ihtiyaçlarının arttığı, paranın satın alma gücünün azaldığı bir gerçektir. Ancak tarafların sosyal ve ekonomik durumları, nafakanın niteliği, günün ekonomik koşulları, çocukların yaşı ve ihtiyaçları, en son artırımın yapıldığı tarih ile bu davanın açıldığı tarih arasında geçen süre nazara alındığında mahkemece takdir edilen artırım miktarı fazladır. Hal böyle olunca mahkemece; çocukların ihtiyaçlarını karşılayacak aynı zamanda nafaka yükümlüsü davalı babayı ödemede zorlamayacak, onu zarurete düşürmeyecek şekilde bir karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, daha az oranda artırım yapılması için hükmün bozulmasına karar verilmiştir.” 3. Hukuk Dairesi 2015/15874 E., 2016/946 K.
ANKARA BOŞANMA AVUKATI
Boşanma davaları boşanma ve nafaka alanında uzman avukatlarca takip edilmesi gereken davalardır. Bu sebeple boşanma davalarında boşanma ve nafaka avukatlarından hukuki destek almanızı tavsiye etmekteyiz. Hukuk büromuzda profesyonel boşanma avukatları yer almaktadır. Hukuk büromuzda boşanma davalarında avukatlık hizmeti vermektedir. Ayrıca anlaşmalı boşanma davalarında anlaşmalı boşanma protokolünü profesyonel bir şekilde hazırlamaktayız.
Şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davaları dikkatli ve titiz bir şekilde yürütülmesi gereken dava süreçleridir. Bununla beraber medeni hukukta taleple bağlılık ilkesi vardır. Bu ilkeye göre hakim ancak tarafların talebi ile bağlıdır. Bir diğer ifade ile hakim tarafların talebinden daha fazlasına karar veremez. Çünkü yasal süreçler sırasında hata yapılması halinde maddi ve manevi kayıplar yaşayabilirsiniz. Bu gerekçelerle nafaka ve boşanma davalarında mutlaka avukatlık hizmeti almalısınız.
Hukuk büromuz bünyesinde yer alan boşanma avukatları ile dilediğiniz zaman iletişim kurabilirsiniz. Boşanma avukatlarımıza ekonomik şiddet nedeniyle ve şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davaları ile ilgili sorularınızı sorabilirsiniz. Avukat ekibimizle görüşmek için hemen randevu oluşturabilirsiniz.
BOŞANMA HUKUKU SON MAKALELER