Yükseköğretim Kurulunun “Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi” kapsamında, doçentlik başvurularında adayların kitap, makale ve bildiri gibi eserlerini posta yoluyla jüri üyelerine gönderme zorunluluğu sona erdirildi.
Doçentlik başvurularında kâğıt dosya dönemi bitti. Adaylar eserlerini artık jüri üyelerine posta ile göndermiyor. Adaylar bütün belgeleri Doçentlik Bilgi Sistemine yüklüyor. Bu değişim yalnız pratik bir kolaylık getirmedi. Elektronik ortam, tebliğ tarihini ve dava süresini de doğrudan belirler.
Aşağıda dijitalleşmenin tarihçesi, bugünkü yönetmelik hükümleri ve hukuki sonuçları yer alır. Süreçteki adımlar için doçentlik başvuru dosyası hazırlama yazımız da yol gösterir.
Doçentlik Başvurularında Dijitalleşme Nasıl Başladı
Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi süreci başlattı. Proje kapsamında Üniversitelerarası Kurul birçok yeniliği hayata geçirdi. İlk adım belge erişimiydi. Doçentlik belgeleri 12 Kasım 2019 tarihinden itibaren e-Devlet üzerinden elektronik ortamda görüntülenmeye başladı. Böylece adaylar belgelerini kurumdan istemek zorunda kalmadı.
İkinci adım eser gönderme zorunluluğunun kaldırılmasıydı. Yükseköğretim Kurulunun tavsiye kararı bu değişikliği tetikledi. Üniversitelerarası Kurul kararı 2021 Ocak başvuru döneminden itibaren uyguladı. Doçentlik başvurularında adaylar eserlerini artık yalnız dijital ortama yükledi. Kararın ayrıntılarını ÜAK duyurularından takip edebilirsiniz.
Eser Gönderme Zorunluluğu Neden Kalktı
Eski uygulamada bazı temel alanlar için fiziki gönderim şarttı. Filoloji, hukuk, ilahiyat ile sosyal, beşeri ve idari bilimler bu kapsamdaydı. Mimarlık, planlama ve tasarım temel alanı da aynı yükümlülüğü taşıyordu. Güzel sanatlar temel alanından başvuran adaylar ise bütün eserlerini gönderiyordu. Adaylar gönderimi taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapıyordu.
Adaylar eserlerini elden de teslim ediyordu. Bunun için jüri üyesinin görevli olduğu akademik birime evrak girişi yaptırmaları gerekiyordu. Uygulama ciddi bir maliyet doğuruyordu. Her yıl yaklaşık 6 bin doçent adayı yüksek kargo ve kırtasiye masrafı ödüyordu. Salgın koşulları ise evrak ulaştırmayı iyice zorlaştırdı.
Doçentlik Başvurularında Dijital Yüklemenin Başladığı Tarih
Üniversitelerarası Kurul kararı bu yükü ortadan kaldırdı. Adaylar 20 Ocak 2021 tarihinden itibaren eserlerini yalnız dijital ortama yükleyerek başvurusunu tamamladı. Karar kâğıt israfını ve postalama masrafını azalttı. Ayrıca jüri üyelerine evrak ulaştırma zorluğunu da bitirdi. Doçentlik başvurularında bu tarih bir dönüm noktası oluşturur.
Bugün kural yönetmelik metninde yer alır.
Sık Sorulan Sorular
Eserler artık jüri üyelerine posta ile gönderiliyor mu?
Hayır. Adaylar belgelerini ve akademik çalışmalarını Doçentlik Bilgi Sistemine yükler. Dijital yükleme 20 Ocak 2021 döneminden itibaren ana kural hâline geldi. Aslı ya da onaylı sureti gereken belgeler ise elden veya posta ile gönderilir.
Fiziki gönderim istisnası hâlâ uygulanıyor mu?
Evet. Doçentlik Komisyonu, gerekli gördüğü bilim veya sanat alanları için eserlerin fiziki gönderilmesine karar verebilir. Bu ihtimal özellikle güzel sanatlar gibi alanlarda gündeme gelir. Karar bildirildikten sonra süre kısa olduğundan kopyaları önceden hazırlamak gerekir.
4 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükmü açıktır. Aday, belgeleri ve bütün akademik çalışmaları Üniversitelerarası Kurula elektronik ortamda yükler. Belgelerin aslı veya onaylı sureti gerekiyorsa aday bunları elden ya da posta ile gönderir. Dolayısıyla dijital yükleme artık istisna değil, ana kuraldır.
Fiziki Gönderim İstisnası Hâlâ Yürürlükte
Dijitalleşme fiziki gönderimi tamamen bitirmedi. Aynı fıkra Doçentlik Komisyonuna bir yetki tanır. Komisyon, gerekli gördüğü bilim veya sanat alanları için ayrı karar verme yetkisine sahiptir. Bu kararla aday akademik çalışmalarını jüri üyelerine fiziki olarak gönderir. Bu karar özellikle güzel sanatlar gibi alanlarda gündeme gelir. Doçentlik başvurularında bu ihtimali baştan hesaba katın.
Kurul istisna kararını adaya bildirir. Bildirimden sonra süre kısa olur. Bu nedenle eserlerin fiziki kopyalarını başvuru öncesinde hazırlayın. Gönderim yapılmazsa dosya eksik kalır. Eksik dosya ise başvurunun reddine yol açar.
Başvuru Dönemi Sayısı Kaç Kez Değişti
Başvuru takvimi de dijitalleşmeyle birlikte değişti. 2020 yılında yapılan düzenleme başvuru sayısını üçe çıkardı. Düzenleme ocak, mayıs ve eylül aylarını başvuru dönemi yaptı. Ancak bu düzenleme kalıcı olmadı. Yönetmelik 10 Ağustos 2021 tarihli değişiklikle eski sisteme döndü.
Bugün geçerli kural yılda iki başvurudur. Üniversitelerarası Kurul başka bir tarih belirlemedikçe dönemler mart ve ekim aylarıdır. Başvuru ilgili ayın yirminci günü başlar. Son gün ise ayın son çalışma günü mesai bitimidir. Doçentlik başvurularında bu takvim kaçırılmaz bir sınırdır.
Jüri Bilgileri Ne Zaman Erişime Açılır
Jüri bilgilerinin paylaşımı uzun süre tartışma yarattı. 14 Ekim 2025 tarihli değişiklik konuyu yeniden düzenledi. Yeni kural jüri bilgilerini sonuç açıklanma tarihinde adaya gösterir. Aday bu bilgileri başvuru sonucuyla birlikte elektronik ortamda görür. Erişime açılan bilgiler için beşinci gün tebliğ tarihi olur.
Bu düzenleme adayın itiraz hazırlığını doğrudan etkiler. Jüri kimliği sonuçtan önce bilinmez. Dolayısıyla tarafsızlık itirazı sonuç sonrasına kalır. Konunun ayrıntısı için ÜAK'ın doçentlik jüri bilgilerini açıklamaması yazımıza bakabilirsiniz.
Doçentlik Başvurularında Yabancı Dil Belgesinin Yeri
Yabancı dil şartı yönetmelikte açıkça yer alır. Aday merkezî bir sınavdan en az elli beş puan almalıdır. Uluslararası geçerliliği kabul edilen sınavlarda buna denk puan yeterlidir. Bilim alanı belli bir yabancı dille ilgiliyse kural değişir. Aday bu sınavı başka bir yabancı dilde verir.
Aday belgeyi artık sisteme yükler. Puanın geçerlilik süresine dikkat edin. Süresi geçmiş belge dosyayı eksik bırakır. Doçentlik başvurularında bu eksiklik doğrudan ret sebebidir. Ret kararına karşı ise itiraz ve dava yolu açıktır.
Elektronik Tebliğ Dava Süresini Nasıl Başlatır
Dijitalleşmenin en önemli hukuki sonucu tebliğdir. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu 24 üncü maddesi kuralı yazar. Jüri üyelikleri, jüri, değerlendirmeye esas raporlar ve başvuru sonucu elektronik ortamda erişime açılır. Bu bilgiler, erişime açıldığı tarihi izleyen beşinci gün tebliğ edilmiş sayılır. Doçentlik Yönetmeliğinin 6 ncı maddesi aynı kuralı tekrarlar.
Tebliğ tarihi dava süresinin başlangıcıdır. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu idare mahkemelerinde altmış günlük süre öngörür. Süre, beşinci günün dolmasıyla işlemeye başlar. Sisteme geç girmek süreyi uzatmaz. Bu nedenle sonuç ekranını her dönem düzenli kontrol edin.
Süre hesabında ekran görüntüsü tek başına yetmez. Doçentlik Bilgi Sistemi kayıtları esas oluşturur. Kayıtlar erişime açılma tarihini gösterir. Bu tarihi dilekçenize açıkça yazın. Doçentlik iptal davası nasıl açılır yazımız dava yolunu ayrıntılı anlatır.
Etik İnceleme Süreci Dijital Ortamda Nasıl Yürür
Jüri üyesi kimi dosyalarda etik ihlal tespiti yapar. Bu durumda gerekçeli rapor hazırlar. Raporu ve iddiaya konu eserleri Üniversitelerarası Kurula bildirir. Bildirimi de sistem üzerinden gönderir. Kurul dosyayı ilgili etik komisyona iletir.
Üniversitelerarası Kurul ayrı bir kontrol daha yapar. Kurul, adayların yayın etiğine aykırılık nedeniyle disiplin cezası bulunup bulunmadığını kendi veri tabanından denetler. Bu yetki 2025 değişikliğiyle geldi. Dolayısıyla Kurul geçmiş cezaları dijital ortamda görür. Etik itiraz yolu için ÜAK etik ihlal kararına itiraz yazımıza bakabilirsiniz.
Etik ihlal tespiti sonucu ağırdır. Komisyon başvuruyu iptal eder ve unvan vermez. Ayrıca disiplin süreci bağımsız olarak işler. Doçentlik başvurularında bu risk her eser için ayrı ayrı doğar. Bu nedenle atıf ve alıntı biçimlerini yükleme öncesinde denetleyin.
Jüri Raporları Sisteme Nasıl Yüklenir
Jüri üyesi raporunu Doçentlik Bilgi Sistemine yükler. Rapor için her aday bakımından azami bir ay süre vardır. Doçentlik Komisyonu gerekli hâllerde bir aya kadar ek süre verir. Süresinde rapor yüklemeyen üyenin görevi sona erer. Bu durumda yedek üyelerin raporları sırasıyla değerlendirmeye girer.
Sistem üzerinden yürüyen bu akış denetimi kolaylaştırır. Aday kendisine açılan raporları indirir. Ancak bütün raporlar erişime açılmaz. Aday yalnız değerlendirmeye esas raporları görür. Diğer jüri üyelerinin raporları adayın erişimine kapalıdır.
Sonuç Sayfası Nasıl Okunur
Sonuç ekranındaki ifadeler kısadır. Bu ifadeler farklı hukuki durumları anlatır. Başvurunun iptali ile başarısızlık farklı sonuçlar doğurur. İptal kararının dayanağı asgari şart veya etik gerekçesidir. Başarısızlık ise eser değerlendirmesinin sonucudur.
Bu ayrım hangi yolun açık olduğunu gösterir. Asgari şart gerekçesiyle iptal kararı alan aday izleyen dönemde yeniden başvurur. Başarısız bulunan aday ise daha uzun bekler. Bu aday, eksik bulunan eser ve faaliyetleri tamamlamak kaydıyla en erken izleyen üçüncü dönemde başvurur. Ekrandaki ifadelerin anlamı için doçentlik başvuru durumu yazıları yazımız yardımcı olur.
Beş üyeli jürilerde başarı ölçütü nettir. En az üç üyenin adayı başarılı bulması yeterlidir. Üç üyeli jürilerde ise iki olumlu rapor yeterlidir. Sonuç sayfası bu sayıyı doğrudan yazmaz. Bu nedenle raporları tek tek okuyun.
Hazırlık takvimi başvuru ayından önce başlar. Doçentlik başvurularında ilk iş güncel kılavuzu okumaktır. Kılavuz her dönem yenilenir ve biçim şartlarını belirler. Ardından eserleri temel alanın ölçütlerine göre sıralayın. Son adımda dosyayı bir meslektaşınıza kontrol ettirin.
Dosya adları ve dosya boyutları da önem taşır. Sistem büyük dosyaları reddedebilir. Bu nedenle taramaları makul çözünürlükte yapın. Doçentlik başvurularında okunaklılık, dosya boyutundan daha değerlidir. Her eserin künyesini ayrıca metin olarak girin.
Atıf beyanları ayrı bir başlıktır. Doçentlik başvurularında atıf şablonu her dönem güncellenir. Şablona uymayan beyanlar puanlamada sorun çıkarır. Atıf düzeni için yeni doçentlik atıf şablonu yazımıza bakabilirsiniz. Çeyreklik ve indeks bilgisi için ise doçentlikte Q değeri sayfamız yol gösterir.
Son kontrol listesini yazılı tutun. Listede belge, eser, atıf ve beyan başlıkları yer alsın. Doçentlik başvurularında küçük bir eksik bile dosyayı geri döndürür. Kontrolü başvuru gününe bırakmayın. Sistem yoğunluğu son gün ciddi biçimde artar.
Dijital Başvuruda Sık Yapılan Hatalar
İlk hata belge kalitesidir. Taranan yayınların okunaksız çıkması jüri değerlendirmesini zorlaştırır. İkinci hata eksik yükleme yapmaktır. Doçentlik başvurularında öğrenim belgesi, tez ve yabancı dil belgesi zorunludur. Üçüncü hata kılavuz dışına çıkmaktır.
Yönetmelik bu hataların sonucunu açıkça yazar. Belgeleri eksik veya hatalı olan adayın başvurusunu Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı reddeder. Doçentlik başvuru kılavuzundaki usule aykırı başvurular da aynı sonucu doğurur. Ret kararı alan aday takip eden dönemlerde yeniden başvurur. Dolayısıyla ret kararı kalıcı bir engel oluşturmaz.
Dördüncü hata eser listesini eksik doldurmaktır. Adaylar özgeçmiş ve eserler listesinde bütün akademik çalışmalarını belirtmek zorundadır. Bu kural 2025 değişikliğiyle yönetmeliğe girdi. Eksik beyan, etik değerlendirmede adayın aleyhine sonuç doğurur. Beyan hatalarının sonuçları için yanlış ve yanıltıcı beyan yazımızı okuyabilirsiniz.
İtiraz Dilekçesi Nereye ve Ne Zaman Verilir
İtirazın muhatabı Üniversitelerarası Kurul Başkanlığıdır. Dilekçeyi yazılı olarak verin. Kayıt tarihini gösteren evrak numarasını isteyin. İtiraz, dava süresini kendiliğinden durdurmaz. Bu nedenle altmış günlük süreyi ayrıca takip edin.
Dilekçede somut noktalara odaklanın. Hangi eserin hangi ölçüt yönünden eksik sayıldığını yazın. Jüri raporundaki cümleyi doğrudan aktarın. Ardından karşı delilinizi gösterin. Genel itirazlar sonuç doğurmaz.
Doçentlik başvurularında süre kaybı en sık rastlanan sorundur. Sonuç ekranını dönem sonunda mutlaka kontrol edin. Tebliğ, erişime açıldıktan beş gün sonra gerçekleşir. Bu tarihi takviminize işleyin. Dilekçe örneği için doçentlik itiraz dilekçesi örneği sayfamıza bakabilirsiniz.
2025 Değişikliğinin Dijital Sürece Etkisi
Yeni metin değerlendirmenin çerçevesini de netleştirdi. Adayın asgari başvuru şartlarını sağlaması başarı anlamına gelmez. Jüri eserlerin nitelik ve özgünlüğünü ayrıca inceler. Bu kural dijital dosyanın içeriğini daha da önemli kılar. Doçentlik başvurularında jüri her eseri bilim alanına katkı yönünden inceler.
Değişiklik yeniden başvuru düzenini de sıkılaştırdı. İptal kararı alan aday, gerekçeleri dikkate alarak izleyen dönemde yeniden başvurur. Ancak eksiklikler giderilmeden yapılan başvuruyu Doçentlik Komisyonu reddeder. Lisansüstü tezlerinde intihal veya sahtecilik tespiti ayrı bir yasak doğurur. Bu adaylar aynı tezleri kullanarak yeniden başvuramaz.
Mülga düzenlemelere dikkat edin. 2015 tarihli Doçentlik Sınav Yönetmeliği artık mülgadır. Bugün yalnız Doçentlik Yönetmeliği yürürlüktedir. Eski metne dayanan itirazlar bu nedenle sonuç doğurmaz. Güncel metin için Yükseköğretim Kurulu ve mevzuat kaynaklarını esas alın.
Dijital Dosya Adayın Delil Yükünü Nasıl Değiştirdi
Kâğıt dönemde adayın elinde kargo alındısı olurdu. Bugün delil sistem kayıtlarıdır. Yükleme tarihini ve saatini gösteren ekran kayıtlarını saklayın. Ayrıca sistemin verdiği başvuru numarasını not edin. Bu veriler, süre ve eksiklik tartışmalarında işinize yarar.
Adaylar bazen sistem arızası iddiasında bulunur. Böyle bir durumda hatayı aynı gün yazılı olarak bildirin. Bildirimi Üniversitelerarası Kurula ulaştırın. Bildirime ekran görüntüsünü ve hata kodunu ekleyin. Aksi hâlde arıza iddiası ispatsız kalır.
Dijitalleşme Jüri Denetimini Nasıl Etkiledi
Dijital dosya denetimi kolaylaştırdı. Jüri üyesi bütün eserlere aynı ekrandan ulaşır. Bu durum inceleme süresini kısaltır. Öte yandan raporun gerekçesi daha açık hâle gelir. Aday gerekçedeki eksikliği somut biçimde gösterir.
Görevden çekilme talebi de sistem üzerinden ilerler. Üye, engel durumunu görev yaptığı yükseköğretim kurumuna yazılı bildirir. Mazereti üniversite yönetim kurulu değerlendirir. Kabul hâlinde üye kararın örneğini Doçentlik Bilgi Sistemine yükler. Kurul Başkanlığı ardından jüri üyeliğini sonlandırır.
Yedek üye sistemi de dijital akışa bağlıdır. Görevi sona eren üye yerine yedek üyelerin raporları sırayla değerlendirmeye girer. Doçentlik başvurularında bu sıra tartışma doğurur. Sıraya aykırı değerlendirme iptal sebebi doğurur. Konu için üniversitelerarası kurul başkanlığı ve yedek jüriler yazımızı okuyabilirsiniz.
Doçentlik Başvurularında Dosyanın Sonraki Döneme Etkisi
Dijital arşiv geçmiş dönemleri de saklar. Doçentlik başvurularında iptal kararı alan adayın dosyası yeni dönemde de ekranda kalır. İptale konu dönemin bilgi ve belgeleri jüri üyelerinin erişimine açılır. Jüri üyeleri Doçentlik Komisyonu kararını da aynı şekilde görür. Bu nedenle eksikleri gerçekten gidermeden başvurmayın.
Başarısız sayılan adaylar için de benzer kural vardır. Başarısızlıkla biten son döneme ait bilgi ve belgeler yeni başvuruda karşımıza çıkar. Jüri üyeleri başarısızlığa esas raporları da inceler. Ancak sistem jüri üyelerinin isimlerini gizler. Bu düzen, değerlendirmenin tutarlılığını amaçlar.
Doçentlik Başvurularında Avukat Desteği
Doçentlik başvurularında karşılaştığınız ret veya iptal kararı için dosyanıza özgü bir değerlendirme isteyebilirsiniz. Bunun için Online Hukuki Danışmanlık sistemi üzerinden görüşme planlayabilirsiniz. Talebinizi çevrim içi soru formu üzerinden de iletebilirsiniz. Görüşmede sunulacak hukuki değerlendirme, paylaşılan bilgi ve belgelere göre yapılır.
Jüri bilgileri, değerlendirmeye esas raporlar ve başvuru sonucu sisteme yüklenir. Erişime açılan bilgi, beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş kabul edilir. Kural 2547 sayılı Kanun'un 24. maddesinde yer alır ve Doçentlik Yönetmeliği'nde tekrarlanır.
Sisteme geç girmek dava süresini uzatır mı?
Uzatmaz. Süre, adayın ekranı açtığı güne göre değil bilginin erişime açıldığı tarihe göre hesaplanır. Beşinci günün dolmasıyla altmış günlük süre işlemeye başlar. Bu nedenle sonuç ekranı her dönem düzenli kontrol edilmelidir.
Doçentlik başvuru dönemi sayısı kaç kez değişti?
2020 yılındaki düzenleme dönem sayısını üçe çıkarmış ve ocak, mayıs ile eylül aylarını başvuru dönemi yapmıştı. Bu düzenleme kalıcı olmadı. 10 Ağustos 2021 tarihli değişiklikle yılda iki döneme geri dönüldü.
Aday jüri üyelerinin bütün raporlarını görebilir mi?
Göremez. Adaya yalnız değerlendirmeye esas raporlar açılır, diğer üyelerin raporları erişime kapalı kalır. Jüri kimlikleri de 14 Ekim 2025 tarihli değişiklikten sonra ancak sonuç açıklandığında görünür hâle gelir.
Sistem arızası iddiası nasıl belgelenir?
Hata aynı gün yazılı olarak Üniversitelerarası Kurula bildirilir. Bildirime ekran görüntüsü ve hata kodu eklenir. Ayrıca yükleme tarihini gösteren sistem kayıtları ile başvuru numarası saklanır. Bu belgeler olmadan arıza iddiası ispatsız kalır.
Doçentlik
Doçentlik Dil Puanı ve Geçerlilik Süresi
Doçentlik başvurusunda 55 puan eşiği, YDS ve YÖKDİL sonuçlarının süresiz geçerliliği, uluslararası sınavlarda beş yıl ve TOEFL'de iki yıl sınırı ile ret hâlinde dava yolu.