Öğretim elemanları hakkındaki genel düzenlemeler Yüksek öğretim Personel Kanunu’nda bulunmaktadır. Kanun’un 13.maddesi “idari görev ödeneğini”, 14.maddesi ise “geliştirme ödeneğini” düzenlemektedir. Çalışma kapsamında bunların ne olduğu ve nasıl belirlendiği açıklanacaktır.
İdari Görev Ödeneği

İdari Görev Ödeneği
İdari görev ödeneği aldığı idari görevlere bağlı olarak yüksek öğretim elemanlarına verilen ödeneği ifade eder. Yüksek öğretim Personel Kanunu’nun 13.maddesi bu konuyu şöyle düzenlemektedir:
Geliştirme Ödeneği

Geliştirme Ödeneği
Geliştirme ödeneği de toplumsal koşullar olarak daha az gelişmiş yerlerde görev yapan yüksek öğretim elemanlarına verilen ödenektir. Diğer bir ifadeyle eğer görev yaptığınız yükseköğretim kurumu sosyoekonomik olarak diğer bölgelere göre daha az gelişmiş durumdaysa geliştirme ödeneği söz konusu olmaktadır. Yüksek öğretim Personel Kanunu’nun 14.maddesi bu hususu şu şekilde düzenlemiştir:
Mahkeme Kararları

2547 sayılı Kanunun yukarıda yer verilen hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda; “Meslek yüksek okulu” tanımının 2547 sayılı Kanunun “Tanımlar” maddesine 13.02.2011 tarih ve 6111 sayılı Kanunun 170 inci maddesi ile getirilmiş, Kanun koyucu tarafından bu okulların teşkilatlanma, işleyiş, organları ve bu organlara atanma şartları ile ilgili olarak 2547 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmeliklere başka bir hüküm konulmamış olması; söz konusu değişiklikten önce de meslek yüksek okullarının “Yüksek okul” tanımlaması altında teşkilatlanma, işleyiş ve atanma usulleri bakımından yüksek okulların tabi oldukları kurallara tabi olması nedenleriyle, meslek yüksek okulu müdürü ve müdür yardımcılarının 2914 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde yer alan idari görev ödeneğinden yararlanmalarında mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.



