Vakıf Üniversitelerinin YÖK Denetimi ve Faaliyet İzni
Vakıf Üniversitelerinin YÖK Denetimi ve Faaliyet İzninin Kaldırılması
YÖK vakıf üniversitelerini eğitim öğretim ile idari, mali ve ekonomik konularda denetler. Denetim sonucundaki beş kademeli yaptırım düzeni ve faaliyet izninin kaldırılmasının sonuçları anlatılıyor.
Vakıf üniversitelerinin YÖK denetimi Anayasa'dan doğar. YÖK bu kurumları eğitim öğretim ile idari, mali ve ekonomik konularda denetler. Denetim sonucunda uygulanan yaptırımlar beş kademelidir. En ağır kademe faaliyet izninin kaldırılmasıdır. Bu karar, kurumun kuruluş kanununun yürürlükten kaldırılması anlamına gelir.
Vakıf Üniversiteleri Üzerinde YÖK'ün Denetim Yetkisi
Yetkinin kaynağı Anayasa'dır. Anayasa'nın 130. maddesinin ikinci fıkrası şöyledir: "Kanunda gösterilen usul ve esaslara göre, kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile vakıflar tarafından, Devletin gözetim ve denetimine tabi yükseköğretim kurumları kurulabilir."
Fıkra iki şart koyar. Kurum kazanç amacı gütmeyecek, ayrıca devletin denetimi altında kalacaktır.
Aynı maddenin son fıkrası akademik alanı ayırır. Vakıf kurumları akademik çalışmalar, öğretim elemanlarının sağlanması ve güvenlik yönünden devlet üniversitelerinin hükümlerine tabidir. Mali ve idari konular bu göndermenin dışında bırakılır. Denetim yetkisi ise mali ve idari alanı da kapsar.
Kanun düzeyindeki dayanak iki maddededir. 2547 sayılı Kanunun ek 2. maddesi vakıfların yükseköğretim kurumu kurmasına izin verir. Ek 11. madde ise denetim sonucunda uygulanacak önlem ve yaptırımları sayar.
Denetimi fiilen yürüten organ ayrıdır. Bunu 2547 sayılı Kanunun 8. maddesi düzenler. Yükseköğretim Denetleme Kurulu, YÖK adına üniversiteleri ve öğretim elemanlarını denetim altında bulundurur. Kurul YÖK'e bağlıdır. Üyeleri arasında Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay'ın gösterdiği adaylardan seçilen birer üye de bulunur.
Vakıf üniversitelerinin YÖK denetimi bu yüzden tek bir işlemden ibaret değildir. Denetim, rapor ve karar aşamaları birbirinden ayrı yürür.
YÖK vakıf üniversitesini hangi konularda denetler?
Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 24. maddesine göre denetim, eğitim öğretim ile idari, mali ve ekonomik konuları kapsar. YÖK kurumun hesap, işlem, faaliyet ve mallarını yıl içinde veya yıllar itibarıyla denetleyebilir. Akademik birim, program, proje ve konu bazında denetim de mümkündür.
Vakıf üniversitesine hangi yaptırımlar uygulanabilir?
2547 sayılı Kanunun ek 11. maddesi beş kademe sayar. Bunlar uyarma veya uyarma ve düzeltme isteme, yeni akademik birim kurma ve program açma taleplerinin askıya alınması, öğrenci kontenjanının kısıtlanması veya öğrenci alımının durdurulması, faaliyet izninin geçici olarak durdurulması ve faaliyet izninin kaldırılmasıdır. Yaptırım fiilin ağırlığına göre belirlenir.
24. maddesi düzenler. Kurumlar her ders yılı sonunda YÖK'e yıllık faaliyet raporu sunar. Bu rapor ve YÖK'teki diğer belgeler birlikte incelenir.
Genel denetleme belirli bir plana bağlıdır. Denetlemeyi Denetleme Kurulu yapar. YÖK Başkanlığı gerekli görürse yıl içinde de denetim yaptırabilir. Bu denetim belirli bir döneme bağlı değildir.
Denetim yalnız yıl bütünü üzerinden yürümez. YÖK kurumun hesap, işlem ve mallarını ayrı ayrı inceleyebilir. Denetim akademik birim, program, proje veya konu bazında da yapılabilir.
Bilgi akışı da süreklidir. Mütevelli heyetin onayladığı ayrıntılı bütçenin bir örneği YÖK'e gönderilir. Harcama yetkilerini gösteren mütevelli heyet kararları da aynı yolu izler. Kurucu vakfın yönetim organındaki değişiklik ise bir ay içinde bildirilir.
Raporun ardından karar aşaması başlar. Denetim, inceleme veya soruşturma raporuna dayanarak Denetleme Kurulu önlem önerir. Öneriyi YÖK Başkanı uygun bulur. Başkan bir önlemi doğrudan da talep edebilir. Uyarma ve düzeltme istemini YÖK Yürütme Kurulu karara bağlar. Diğer yaptırımlar YÖK Genel Kurulu kararıyla verilir.
Kurumun savunması sonucu değiştirebilir. Ek 11. maddenin ilk fıkrası buna imkân tanır. YÖK, kurumun cevabını ve somut düzeltme çalışmalarını dikkate alarak alt yaptırıma inebilir. Vakıf üniversitelerinin YÖK denetimi böylece üç halkadan geçer. Rapor, öneri ve kurul kararı ayrı aşamalardır.
Denetimde İncelenen Başlıca Konular
Vakıf üniversitelerinin YÖK denetimi kapsamı ek 11. maddede sayılan fiillerden okunabilir. Liste 30/7/2026 tarihli 7592 sayılı Kanunla genişletildi. Kanun 9 Ağustos 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlandı.
Akademik başlıklar listenin önemli bölümünü oluşturur. Öğretim elemanı atama ve yükseltme işlemlerinin mevzuata uygunluğu denetlenir. Bir öğretim elemanına haftalık otuz saatin üzerinde ders yükü verilmesi de sayılan fiiller arasındadır. Tez danışmanlığında YÖK'ün belirlediği sınırın aşılması aynı sonucu doğurur.
Mali başlıklar ikinci kümeyi oluşturur. Araştırma ve geliştirme bütçesinin YÖK'ün belirlediği asgari oranın altında kalması denetime konu olur. Reklam ve tanıtım giderlerinin azami oranı aşması da öyledir. Vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarının zamanında ödenmemesi ayrıca sayılır.
Öğrenciyle ilgili başlıklar da vardır. Öğrenci ücret artış oranının ek 9. maddeye aykırı belirlenmesi bir fiildir. Her programda ücretsiz okutulması gereken öğrenci sayısının belirlenen oranın altında kalması da denetlenir. Barınma, beslenme ve engelli öğrenci hizmetlerinin yetersizliği aynı listede yer alır.
Kaynak aktarımı ise ayrı bir denetim başlığıdır. Yönetmeliğin 28. maddesi bunu tek tek sayar. Piyasa rayicinin çok üzerinde mal ve hizmet alımı buna örnektir. Kurumun varlıklarının bedelsiz ya da çok düşük bedelle kullandırılması da kaynak aktarımı sayılır. Personele sözleşme ücreti dışında görev tanımı içindeki işler için ödeme yapılması aynı kapsamdadır.
Denetim Sonucunda Uygulanan Kademeli Yaptırımlar
Kanun beş kademe kurar. Fiilin ağırlığına göre şu önlem ve yaptırımlar uygulanır:
uyarma veya uyarma ve düzeltme isteme
yeni akademik birim kurma ve program açma taleplerinin askıya alınması
öğrenci kontenjanının kısıtlanması veya öğrenci alımının durdurulması
faaliyet izninin geçici olarak durdurulması
faaliyet izninin kaldırılması
İlk kademe süre verir. Kuruma tespit edilen eksikliğin tamamlanması yazılı olarak bildirilir. Verilecek süre on beş günden az olamaz.
İkinci kademe büyümeyi durdurur. Yeni akademik birim ve program açma talepleri bir yıl süreyle askıya alınır. İlk defa öğrenci alınacak programlara ilişkin talepler de bu kapsamdadır.
Üçüncü kademe öğrenci alımına dokunur. Kontenjan kısıtlaması önce ihlalin gerçekleştiği programda uygulanır. Bu mümkün değilse emsal bir programda uygulanır. Kısıtlama mevcut kontenjanın yüzde kırkını geçemez ve bir yıl sürer. Aynı ihlal bir sonraki denetim döneminde de tespit edilirse öğrenci alımı bir yıl tamamen durur.
Kademeler arasında geçiş kuralı vardır. Bir kademedeki yaptırıma konu eksiklik verilen sürede düzeltilmezse bir üst kademe uygulanır. Vakıf üniversitelerinin YÖK denetimi bu yüzden çoğu zaman tek aşamalı ilerlemez.
Faaliyet İzninin Geçici Olarak Durdurulması
Dördüncü kademe kurumun yönetimini elinden alır. Faaliyet izni toplamda üç yılı geçmemek üzere birer yıl süreyle durdurulur. Yönetim, garantör devlet üniversitesine ya da YÖK'ün belirleyeceği bir devlet üniversitesine devredilir.
Sebepler kanunda sayılıdır. Bunlardan biri tekrardır. Aynı fiile yedi yıl içindeki dört genel denetim döneminde yaptırım uygulanmış olmalıdır. Denetim, inceleme ve soruşturma faaliyetlerine kasten engel olunması da sayılır. Mali yönetim ve kontrol sisteminin kasıtlı olarak zaafa uğratılması aynı sonucu doğurur. Defter ve muhasebe kayıtlarının tahrif edilmesi, yok edilmesi veya gizlenmesi de bu kademededir.
Mali güçsüzlük ayrı bir sebeptir. Önce kurumun borçlarını ödeme imkânı olmadığı tespit edilir. Tespit, Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü ve YÖK kararıyla yapılır. Kurucu vakfa altı ayı geçmeyen bir süre verilir. Vakıf bu sürede gerekli varlığı karşılamaz veya kesin teminat mektubu sunmazsa yaptırım uygulanır.
Sonuçlar ağırdır. Bunu Yönetmeliğin 26. maddesi düzenler. Karar tarihinde mütevelli heyeti başkanının, üyelerinin ve rektörün görevleri sona erer. Yönetimi üstlenen devlet üniversitesinin rektörü geçici mütevelli heyeti başkanı olur. O üniversitenin yönetim kurulu da geçici mütevelli heyeti sıfatını kazanır.
Durdurma süresi boyunca icra takibi yapılamaz. Mevcut hacizler ve blokeler kalkar. Bu süre boyunca zamanaşımı işlemez.
Süre sonunda durum yeniden incelenir. Sebepler ortadan kalkmamışsa süre her defasında bir yıl uzatılır. Vakıf üniversitelerinin YÖK denetimi bu kademede kurumun günlük yönetimine doğrudan girer.
Faaliyet İzninin Kaldırılması Şartları
Kanun bu yaptırımı açıkça tanımlar. Faaliyet izninin kaldırılması, kurumun kuruluş kanununun yürürlükten kaldırılmasıdır.
Sebepler dörttür. Kurumun kuruluşundan itibaren üç yıl içinde eğitim öğretime başlamaması ilk sebeptir. Aynı sürede kuruluş taahhüdündeki mal varlığının kaybedilmesi de buraya girer. Kayıp, faaliyeti sürdürmeye imkân vermeyecek ölçüde olmalıdır. Kurum verilen nihai sürede eski durumu aynen veya nakden sağlamazsa izin kalkar.
İkinci sebep süreye bağlıdır. Geçici durdurma kesintisiz üç yıl sürebilir. Üçüncü yılın sonundaki denetimde sebepler kalkmamışsa faaliyet izni kaldırılır.
Üçüncü sebep yönetim boşluğudur. Geçici durdurma kaldırıldıktan sonra kurum kurucu vakfa devredilir. Mütevelli heyeti devirden itibaren altı ay içinde oluşturulamazsa faaliyet izni kaldırılır.
Dördüncü sebep kaynak aktarımıdır. Kurucu vakfa veya üçüncü kişilere aktarılan tutar kuruma iade edilir. İade için altı ayı geçmeyen bir süre verilir. Süre içinde iade yapılmazsa izin kalkar. Yeterli taşınmazı bulunmadığı tespit edilen kurum için de kaldırma öngörülmüştür.
Karar tek başına kapatma sonucunu doğurmaz. YÖK durumu derhal Cumhurbaşkanlığına ve TBMM Başkanlığına bildirir. Bildirim, kuruluş kanununun yürürlükten kaldırılması içindir. Vakıf üniversitelerinin YÖK denetimi bu noktada yasama sürecine bağlanır. Kurucu vakfın tüzel kişiliği ise bu süreçten etkilenmez.
Mütevelli Heyetinin Görevden Alınması
Görevler kararla birlikte sona erer. Bunu Yönetmeliğin 27. maddesi düzenler. Kaldırma kararının alındığı tarihte mütevelli heyeti başkanının, üyelerinin ve rektörün görevi biter.
Kurucu vakıf için ayrı bir tedbir vardır. YÖK ile Vakıflar Genel Müdürlüğünün talebi üzerine yetkili mahkeme kurucu vakfa kayyım atar. Mahkeme kayyım atayana kadar vakfı Vakıflar Genel Müdürlüğü yönetir. Faaliyet izni kaldırılırsa kayyımın görevi sona erer.
Geri dönüş de sınırlıdır. Geçici durdurmayı gerektiren sebepler ortadan kalkarsa kurucu vakfın belirlediği yeni mütevelli heyeti göreve başlar. Yeni heyette, önlemin uygulanmasına eylemleriyle sebep olduğu tespit edilenler yer alamaz. Kanun da kasıtlı fiilleriyle geçici durdurmaya sebep olanlara kurum organlarında görev verilmemesini öngörür.
Kapatma Sürecinde Garantör Üniversite Uygulaması
Garantör üniversite bir devlet üniversitesidir. Vakıf üniversitelerinin YÖK denetimi kapatmayla sonuçlanırsa devir düzeni işler. Kurumun yönetimi, tüzel kişiliğin sona ereceği tarihe kadar garantör üniversiteye geçer. Garantör belirlenmemişse YÖK kapasiteyi dikkate alarak aynı ildeki bir devlet üniversitesini görevlendirir.
Öğrenciler bu üniversiteye intikal ettirilir. Ücret ödemesi bursluluk durumu gözetilerek garantör üniversiteye yapılır. Tüzel kişilik sona erene kadar eğitimini bitiren öğrenci eski kurumun diplomasını alır. Bu tarihten sonra mezun olanlara diplomayı devralan üniversite verir.
Mal varlığı ayrı yönetilir. Kurumun taşınır ve taşınmaz malları tüzel kişilik sona erene kadar devralan üniversitece kullanılır. Gelir, gider, borç ve alacaklar devralan üniversiteyle ilişkilendirilmeden bağımsız yürütülür.
Tasfiye Türk Medeni Kanunu'na göre yapılır. Kurumun mal varlığı, terekenin resmî tasfiyesine ilişkin hükümlere göre tasfiye edilir. Süreci YÖK başlatır. Yetkili mahkeme, Maliye Bakanlığı ve YÖK'ün birer temsilcisini tasfiye memuru olarak atar. Tasfiye sonunda kalan mal varlığı kurucu vakfa geçer.
Borç sorumluluğu da sınırlıdır. Öğrencilerin nakledildiği üniversiteler, faaliyet izni kaldırılan kurumun borçlarından sorumlu tutulamaz.
Denetim Kararlarına Karşı Dava Hakkı
YÖK'ün yaptırım kararları idari işlemdir. Vakıf üniversitelerinin YÖK denetimi kararlarına karşı iptal davası açılabilir. 2577 sayılı Kanunun 7. maddesine göre dava açma süresi altmış gündür. Süre yazılı bildirimin yapıldığı günü izleyen günden başlar.
Yetkili mahkeme kuralı aynı Kanunun 32. maddesindedir. Özel bir hüküm yoksa yetkili idare mahkemesi, işlemi yapan idari merciin bulunduğu yerdeki mahkemedir.
Dava açmak işlemi durdurmaz. Yürütmenin durdurulması için 27. maddedeki iki şart birlikte aranır. İşlem açıkça hukuka aykırı olmalıdır. Uygulanması hâlinde telafisi güç veya imkânsız bir zarar da doğmalıdır. Kavramın ayrıntısı yürütmenin durdurulması yazısındadır. Karara itiraz yolu ise yürütmenin durdurulması kararı ve itiraz yazısında anlatılıyor.
Son kademe bu tablonun dışındadır. Faaliyet izninin kaldırılması kuruluş kanununun yürürlükten kaldırılmasıyla sonuçlanır. Kanun bir idari işlem olmadığı için idari yargıda iptali istenemez. Bu aşamada denetim yalnız Anayasa Mahkemesi önünde mümkündür.
Öğrenci ve Akademisyenlerin Denetim Sürecindeki Hakları
Öğrencilik statüsü kararla sona ermez. Faaliyet izni kaldırılan kurumda kayıtlı öğrenciler garantör üniversiteye veya belirlenecek bir devlet üniversitesine aktarılır. Eğitim öğretim ücretlerinin belirlenmesine ve öğrencilerin nakline ilişkin tedbirleri almaya YÖK yetkilidir. Kendi isteğiyle geçmek isteyen öğrenci için YÖK yatay geçiş yönetmeliği ayrı bir yol sunar.
Akademik personelin durumu farklıdır. Yönetmeliğin 27. maddesi bu konuyu düzenler. Akademik ve idari personelin sözleşmeleri, tüzel kişiliğin ortadan kalktığı tarihte sona erer. Ek 11. madde bu sözleşmelere 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerinin uygulanacağını belirtir. Devlet üniversitesindeki emsal ücret kalemleri için akademisyen maaşları yazısı karşılaştırma sunar.
Vakıf üniversitelerinin YÖK denetimi sürecinde bu iki grubun soruları çoğu zaman aynı anda doğar. Ücret, nakil, diploma ve alacak başlıkları ayrı ayrı incelenir.
Yargı Kararlarında Denetim Uyuşmazlıkları
Kapatma düzeni Anayasa Mahkemesi denetiminden geçti. Mahkeme 28 Aralık 2023 tarihinde iki fıkrayı iptal etti. Fıkralar ek 11. maddeye 2020 yılında eklenmişti (E. 2020/55, K. 2023/228). Karar Anayasa Mahkemesinin basın duyurusunda da özetlenmiştir.
İlk iptalin gerekçesi ölçülülüktür. İptal edilen kural, kurumun borçlarını ödeme imkânı bulunmadığının tespiti hâlinde doğrudan geçici durdurma öngörüyordu. Mahkeme bu tedbiri eğitim öğretimin geleceğini tehlikeye düşüren ağır bir tedbir saydı. Amaca kademeli bir sistemle ulaşılabileceği için doğrudan durdurmayı gereksiz ve ölçüsüz buldu.
İkinci iptal kapatmanın biçimiyle ilgilidir. İptal edilen kural, faaliyet izninin idari yoldan kaldırılmasına imkân tanıyordu. Mahkeme, geri alınması mümkün olmayan bu işlemin fiilen kapatma sonucu doğurduğunu belirtti. Kuruma ilişkin kapatmanın kanunla yapılması gerektiği sonucuna vardı.
Bugünkü metin bu iki noktada farklıdır. Mali güçsüzlük artık doğrudan değil, kurucu vakfa süre verildikten sonra sonuç doğurur. Faaliyet izninin kaldırılması ise kuruluş kanununun yürürlükten kaldırılması olarak tanımlanmıştır.
Yönetmelikle kanun arasındaki fark da tartışma yaratır. Yönetmeliğin 25. maddesi 2015 yılındaki değişikliğe dayanır. Ek 11. madde ise 2026 yılında yeniden yazıldı. İki metin çatışırsa kanun uygulanır. Bu ayrım, hangi fiilin hangi kademeye girdiğini doğrudan etkiler.
Vakıf Üniversitelerinin YÖK Denetimi Konusunda Avukat Desteği
Vakıf üniversitelerinin YÖK denetimi bakımından uygulanacak hukuki yol, ilgili mevzuatın yanında somut olayın özelliklerine, mevcut belgelere ve varsa idari veya yargısal kararlara göre değerlendirilir. Denetim raporu, kuruma tebliğ edilen yazı ve YÖK kararının içeriği de bu değerlendirmeye girer. Bu nedenle genel nitelikteki internet içeriği, dosyaya özgü hukuki incelemenin yerine geçmez.
Denetim kararı, öğrencilik statüsü veya sözleşmeniz hakkında dosyanıza özgü bir değerlendirme talep ediyorsanız Online Hukuki Danışmanlık sistemi üzerinden görüşme planlayabilir veya Avukata Sor formu üzerinden talebinizi iletebilirsiniz. Görüşmede sunulacak hukuki değerlendirme, paylaşılan bilgi ve belgelere göre yapılır.
Faaliyet izni hangi hâllerde kaldırılır?
Kanun dört durum sayar. Kurumun üç yıl içinde eğitim öğretime başlamaması, geçici durdurmanın kesintisiz üç yıl sürmesi, devirden sonra altı ay içinde mütevelli heyetinin oluşturulamaması ve aktarılan kaynağın verilen sürede iade edilmemesi bu durumlardır. Faaliyet izninin kaldırılması, kurumun kuruluş kanununun yürürlükten kaldırılması anlamına gelir.
Faaliyeti durdurulan üniversitenin öğrencileri ne yapmalıdır?
Öğrencilik statüsü kendiliğinden sona ermez ve eğitim öğretim devralan devlet üniversitesinin yönetiminde sürer. Faaliyet izni kaldırılırsa öğrenciler garantör üniversiteye veya belirlenecek bir devlet üniversitesine aktarılır. Ücretler bursluluk durumu gözetilerek bu üniversiteye ödenir.
Üniversite YÖK'ün denetim kararına karşı dava açabilir mi?
YÖK'ün yaptırım kararları idari işlem niteliğindedir ve iptal davasına konu olabilir. 2577 sayılı Kanunun 7. maddesine göre dava açma süresi altmış gündür. Faaliyet izninin kaldırılması ise kuruluş kanununun yürürlükten kaldırılmasıyla sonuçlandığı için bu aşamada idari yargı yolu işlemez.
Denetim sürecinde akademisyenlerin sözleşmeleri ne olur?
Geçici durdurma sözleşmeleri kendiliğinden sona erdirmez; kurumun yönetimi devralan devlet üniversitesine geçer. Faaliyet izni kaldırılırsa akademik ve idari personelin hizmet sözleşmeleri, tüzel kişiliğin ortadan kalktığı tarihte sona erer. Ek 11. madde bu sözleşmelere 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerinin uygulanacağını belirtir.
Faaliyet izni kaldırılan üniversitenin borçları nasıl ödenir?
Kurumun mal varlığı Türk Medeni Kanunu'nun terekenin resmî tasfiyesine ilişkin hükümlerine göre tasfiye edilir. Tasfiye sürecini YÖK başlatır ve yetkili mahkeme Maliye Bakanlığı ile YÖK'ün birer temsilcisini tasfiye memuru olarak atar. Öğrencilerin nakledildiği üniversiteler bu borçlardan sorumlu tutulamaz.
Vakıf Üniversiteleri
Kapatılan Vakıf Üniversitesinde Akademik Personel Hakları ve Tazminat
Faaliyet izni kaldırılan vakıf üniversitesinde çalışan akademisyenin sözleşmesi hangi tarihte sona erer, alacağını kimden ister ve hangi mahkemeye başvurur.