Öğretim Üyesi Atamasının Geciktirilmesi ve Zımni Ret
Öğretim Üyesi Atamasının Geciktirilmesi
Kadro ilanını kazanan adayın ataması yapılmazsa hangi süreler işler? Otuz günlük zımni ret, altmış günlük dava süresi, jüri ve rapor süreleri ile idare mahkemesi kararı.
Öğretim üyesi atamasının geciktirilmesi, kadro ilanını kazanan adayın en sık karşılaştığı sorunlardan biridir. Jüri raporları gelir, yönetim kurulu görüşünü bildirir, sonra dosya bekler. Aday ne atanır ne de kendisine bir ret kararı tebliğ edilir. Bu belirsizliğin hukuki bir karşılığı vardır. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu idarenin sessizliğini de dava konusu yapar.
Öğretim Üyesi Atamasının Geciktirilmesi Ne Anlama Gelir
Akademik kadro ataması tek bir işlem değildir. İlan, başvuru, jüri tespiti, rapor, yönetim kurulu görüşü ve rektör kararı birbirini izler. Zincirin her halkası ayrı bir idari işlemdir.
Uygulamada öğretim üyesi atamasının geciktirilmesi çoğu zaman son halkada ortaya çıkar. Adayın dosyası olumlu rapor almıştır. Yönetim kurulu da olumlu görüş bildirmiştir. Buna rağmen rektörlük atama işlemini kurmaz.
Bu tabloda ortada yazılı bir ret kararı yoktur. Aday, tebliğ edilmiş bir işlem olmadığı için dava açamayacağını düşünür. Oysa hukuk düzeni sessizliği de bir cevap sayar. Otuz gün geçtikten sonra istek reddedilmiş sayılır.
İkinci bir durum daha vardır. Kadro ilanı yapılır, süreç yürür, sonra kadro kullanılmadan bırakılır. Bu hâlde de adayın hukuki durumu belirsiz kalır. Her iki tabloda da izlenecek yol aynıdır.
Atama Süreci Hangi Adımlardan Geçer
Sürecin adımları ve süreleri yazılı kurallara bağlanmıştır. Bu süreler bilinmeden gecikmenin başladığı an tespit edilemez. Kadro türüne göre süreler değişir.
Doktor Öğretim Üyesi Kadrosunda Süreler
Doktor öğretim üyesi kadrosunda usul, Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği'nde düzenlenmiştir. Yönetmeliğin 5. maddesine göre kadro Resmî Gazete'de ve üniversitenin internet sayfasında ilan edilir. İlanda adaylara en az on beş günlük başvuru süresi tanınır.
Yönetmeliğin 6. maddesi iki süre daha getirir. Dekan veya müdür, jüriyi son başvuru tarihinden itibaren on beş gün içinde tespit eder. Jüri üyeleri yazılı görüşlerini bir ay içinde bildirir.
Sık Sorulan Sorular
Ataması yapılmayan aday ne zaman dava açabilir?
İdareye yazılı başvuru yapılır ve otuz gün beklenir. Otuz gün içinde cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır. Bu tarihten itibaren altmış günlük dava açma süresi içinde idare mahkemesinde iptal davası açılabilir.
Jüri raporu gecikirse ne olur?
Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği raporlar için bir aylık süre öngörür. Profesörlükte bu süre iki aydır. Süre içinde rapor gelmezse dosya aynı usulle belirlenen başka öğretim üyelerine gönderilir.
İlanda yazmayan bir şart nedeniyle atama yapılmaması hukuka uygun mudur?
Rapor bir ay içinde gelmezse dosya başka bir öğretim üyesine gönderilir. Yönetim kurulu görüşü alındıktan sonra dekan önerisini rektöre sunar. Kararı rektör verir. Sürecin tamamı için doktor öğretim üyesi ataması sayfası incelenebilir.
Doçent Kadrosunda Süreler
Doçent kadrosuna atamanın kanuni dayanağı 2547 sayılı Kanunun 24. maddesidir. Eski 25. madde 2018 yılında yürürlükten kaldırılmıştır. Bu nedenle doçent kadrosu için 25. maddeye yapılan atıflar bugün geçersizdir.
Yönetmeliğin 11. maddesi süreleri gösterir. Rektör, üç profesörden oluşan jüriyi son başvuru tarihinden itibaren on beş gün içinde tespit eder. Sözlü sınav yapılıyorsa süre sınavın bitiş tarihinden işler.
Profesörler kişisel raporlarını bir ay içinde bildirir. Raporlar gelmezse aynı usulle başka profesörler belirlenir. Rektör, yönetim kurulunun gerekçeli görüşünü aldıktan sonra kararını verir.
Profesör Kadrosunda Süreler
Profesörlükte süreler daha uzundur. Yönetmeliğin 15. maddesine göre yönetim kurulu en az beş profesörü bir ay içinde seçer. Bu profesörler raporlarını, belgelerin kendilerine verildiği tarihi izleyen iki ay içinde hazırlar.
Raporlar iki ay içinde gelmezse dosyalar başka profesörlere gönderilir. Yönetim kurulunun kararı üzerine atamayı rektör yapar. Kanuni çerçeve 2547 sayılı Kanunun 26. maddesindedir.
Yönetmeliğin üç fıkrası 6 Mart 2026 tarihli Resmî Gazete ile yürürlükten kaldırıldı. Kaldırılan fıkralar 6, 11 ve 15. maddelerin son fıkralarıdır. Süreleri düzenleyen hükümler ise yerinde durmaktadır.
Araştırma Görevlisi ve Öğretim Görevlisi Kadrolarında Süreç
Yönetmeliğin 8. maddesine göre ilanda son başvuru tarihi yazılır. Ön değerlendirme sonuçlarının ilan tarihi de gösterilir. Giriş sınavı tarihi ve sonuçların açıklanacağı gün ilanda yer alır. Son başvuru tarihi, ilan tarihinden itibaren on beş günden az olamaz.
Yönetmeliğin 13. maddesi sonucu düzenler. Başarılı adaylar başarı puanına göre ilan edilir. Kadro sayısı kadar yedek aday da açıklanır. Atamalar yürürlükteki mevzuata göre yapılır. Bu aşamadan sonra atamanın bekletilmesi, sınavı kazanan adayın hukuki durumunu tartışmalı hâle getirir.
Gecikmenin Uygulamada Sık Görülen Sebepleri
Öğretim üyesi atamasının geciktirilmesi tek bir sebebe bağlanamaz. Dosyaların çoğunda birkaç sebep bir aradadır. Sebebin belirlenmesi, hangi işleme dava açılacağını da gösterir.
İlk sebep jüri aşamasıdır. Jüri üyesi tespiti on beş günlük süreyi aşabilir. Raporlar bir aylık süre içinde gelmeyebilir. Yönetmelik bu durumda yeni üye belirlenmesini emreder, fakat uygulamada dosya bekletilir.
İkinci sebep kurul takvimidir. Yönetim kurulu gündemine alınmayan dosya ilerlemez. Toplantı takvimi idarenin iç işleyişidir ve adaya karşı gerekçe oluşturmaz.
Üçüncü sebep kadroya ilişkindir. Kadro başka birime aktarılabilir veya kullanılmadan bırakılabilir. Kadronun akıbeti değişmişse akademik kadro iptal davası yolu ayrıca değerlendirilir.
Dördüncü sebep ilan metnidir. İlanda yer almayan bir şart sonradan gerekçe yapılır. Bu tutum, yargı kararlarında hukuka aykırı bulunmaktadır.
Süreç Takibinde Hangi Tarihler Not Edilmelidir
Öğretim üyesi atamasının geciktirilmesi iddiası tarihlerle kanıtlanır. Bu nedenle sürecin her adımı kayıt altına alınır. Belgesiz anlatım dava dosyasında ağırlık taşımaz.
Not edilmesi gereken ilk tarih ilan tarihidir. İkinci tarih son başvuru tarihidir, çünkü jüri tespiti süresi buradan işler. Üçüncü tarih dosyanın jüriye gönderildiği gündür.
Yönetim kurulu kararının tarih ve sayısı da yazılır. İdareye verilen dilekçenin kayıt tarihi en kritik veridir. Otuz günlük süre bu kayıt tarihinden itibaren hesaplanır.
Elektronik başvuru yapılmışsa sistem çıktısı saklanır. Posta yoluyla gönderimde iadeli taahhütlü alındısı kullanılır. Tebligat tarihleri de ayrı bir listede tutulur.
Rektörün Takdir Yetkisi Nereye Kadar Gider
Atama kararı rektöre aittir. Yönetmeliğin 6. maddesi bunu açıkça yazar. Rektör atamanın yapılıp yapılmayacağına karar verir.
Bu yetki sınırsız değildir. İdare hukukunda takdir yetkisi, kamu yararı ve hizmet gerekleriyle sınırlıdır. Yetkinin kullanılmaması da bir karardır ve yargı denetimine tabidir.
Anayasanın 125. maddesi idarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yolunu açık tutar. Aynı madde idarenin kendi işleminden doğan zararı ödemekle yükümlü olduğunu belirtir.
Takdir yetkisinin denetimi, sebep ve amaç unsurları üzerinden yapılır. Mahkeme rektörün yerine geçip atama yapmaz. Ancak dayanaksız bekletmenin hukuka aykırılığını tespit eder. İptal kararı üzerine idare süreci yeniden değerlendirir.
Öğretim üyesi atamasının geciktirilmesi iddiasında iki soru sorulur. Birincisi, gecikmenin hizmet gereğine dayanan bir açıklaması var mıdır? İkincisi, aynı ilanda başka adaylara farklı davranılmış mıdır? Cevaplar dosyadaki belgelerden çıkarılır. İlanın kişiye özel düzenlendiği iddiası varsa kişiye özel akademik kadro ilanı konusu ayrıca değerlendirilir.
İdareye Başvuru Nasıl Yapılır
İlk adım yazılı başvurudur. 2577 sayılı Kanunun 10. maddesi bu imkânı tanır. İlgililer, idari davaya konu olabilecek bir işlemin yapılması için idari makamlara başvurabilir.
Başvuru rektörlüğe yapılır. Dilekçede kadro ilanının tarihi, başvuru bilgileri ve süreç aşamaları gösterilir. Talep açık yazılır: atamanın yapılması istenir.
Öğretim üyesi atamasının geciktirilmesi hâlinde asıl mekanizma budur. 2577 sayılı Kanunun 10. maddesinin ikinci fıkrası nettir. Otuz gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır.
İlgililer, otuz günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde dava açabilir. İdare mahkemelerinde dava açma süresi altmış gündür. Süre, aynı Kanunun 7. maddesinden gelir.
Otuz günlük süre içinde verilen cevap kesin değilse iki yol vardır. Aday bu cevabı ret sayıp dava açabilir. Kesin cevabı beklemeyi de seçebilir. Bu takdirde dava açma süresi işlemez.
Bekleme süresinin bir sınırı vardır. Başvuru tarihinden itibaren dört ayı geçemez. Dört ay dolduğunda dava açma süresi yeniden işlemeye başlar.
Son bir kural daha vardır. Dava açılmaz veya dava süreden reddedilirse ve idare otuz günden sonra cevap verirse, cevabın tebliğinden itibaren altmış gün içinde dava açılabilir. Bu süreler hak düşürücüdür. Kaçırılan süre esasa girilmeden davanın reddine yol açar.
Bilgi Edinme Yoluyla Belgeler Nasıl İstenir
Dava dosyasının gücü belgeye bağlıdır. Jüri raporları, yönetim kurulu kararı ve yazışmalar süreci gösterir. Bu belgeler 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında istenebilir.
Kanunun 11. maddesi süre koyar. Kurum, istenen bilgi veya belgeye erişimi on beş iş günü içinde sağlar. Belge başka bir birimden ya da kurumdan gelecekse süre otuz iş gününe çıkar. Sürenin uzatılması gerekçesiyle birlikte bildirilir.
Talep reddedilirse itiraz yolu açıktır. Kanunun 13. maddesine göre başvuru sahibi, tebliğden itibaren on beş gün içinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itiraz edebilir. Kurula itiraz, idari yargıya başvurma süresini durdurur. Bu ayrıntı çoğu dosyada gözden kaçar.
Samsun 2. İdare Mahkemesi Kararı Ne Diyor
Somut bir örnek konuyu netleştirir. Samsun 2. İdare Mahkemesi, araştırma görevlisi kadrosuna başvuran ve şartları sağlayan adayın atanmamasını hukuka aykırı buldu. Aday asil olarak atanmaya hak kazanmıştı.
Dosyada önce yükseköğretim kurumuna dilekçe verildi. Kurum atamayı yapmadı ve kanuni süre içinde cevap da vermedi. Bu sessizlik zımni ret sayılarak dava açıldı.
Mahkeme gerekçeli kararında şu ifadelere yer verdi: “…davacının atanması hususunun Rektörlük makamına teklif edilmesine karar verildiği, davacının araştırma görevlisi alımı için ilanda belirtilen şartları taşımadığına yönelik dava dosyasında bir emare bulunmadığı gibi davalı idare tarafından da böyle bir iddianın ileri sürülmediği, savunma dilekçesinde ileri sürülen davacının lisans diplomasının atama yapılacak bölüm ile uyumlu olmamasının ise, ilanda lisans mezuniyetine ilişkin bir şart yer almadığından dikkate alınamayacağı anlaşıldığından, davacının atamasının yapılması istemiyle yapılan başvurunun zımnen reddine dair işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır…”
Kararın iki yönü öne çıkar. Birincisi, ilanda yer almayan bir şart sonradan gerekçe yapılamaz. İkincisi, idarenin cevapsız bırakması dava yolunu kapatmaz. Benzer uyuşmazlıklar için araştırma görevlisi kadrosuna atama itiraz ve dava sayfası incelenebilir.
Dava Dilekçesinde Nelere Dikkat Edilir
Davanın konusu iyi belirlenmelidir. İptali istenen işlem, atama isteminin zımnen reddidir. Dilekçede bu nokta açıkça yazılır.
Davalı idare üniversite rektörlüğüdür. Kadro ilanı, başvuru belgeleri, jüri raporları ve idareye verilen dilekçe eklenir. İdarenin cevap vermediği de tarihiyle belirtilir.
Hukuka aykırılık sebepleri ayrı ayrı sıralanır. Yetki, şekil, sebep, konu ve amaç unsurları ayrı başlıklarda ele alınabilir. İlanda olmayan şartların sonradan ileri sürülmesi de bu başlıklardan biridir.
Öğretim üyesi atamasının geciktirilmesi yalnız ilk atamada yaşanmaz. Görev süresi dolan öğretim üyesinin yeniden atanma talebi de bekletilebilir. Bu tablo ilk atamadan daha ağır sonuç doğurur.
Yönetmeliğin 7. maddesi çerçeveyi kurar. Doktor öğretim üyeleri en az bir, en çok dört yıl süreyle atanır. Her atama süresinin sonunda görev kendiliğinden sona erer. Görev süresi sona erenler, yönetim kurulunun uygun görüşü üzerine rektör tarafından yeniden atanabilir.
Sürenin bitmesiyle görev sona erdiği için bekleyiş doğrudan statüyü etkiler. Aday hem kadrosunu hem aylığını kaybeder. Bu nedenle yeniden atanma talebi görev süresi dolmadan önce verilir.
Talebe cevap verilmezse aynı mekanizma işler. Otuz günün sonunda zımni ret oluşur. Dava dilekçesinde görev süresinin bitiş tarihi ve talep tarihi birlikte gösterilir. Yürütmenin durdurulması talebi bu dosyalarda ayrı bir önem taşır.
Yürütmenin Durdurulması ve Kararın Uygulanması
Dava dilekçesinde yürütmenin durdurulması istenebilir. Talep, telafisi güç zarar ve açık hukuka aykırılık şartlarına bağlıdır. Konu hakkında yürütmenin durdurulması sayfası ayrıntı verir.
Karar çıktıktan sonra idarenin ödevi başlar. 2577 sayılı Kanunun 28. maddesi bunu düzenler. İdare, kararın icaplarına göre gecikmeksizin işlem tesis etmek zorundadır.
Bu süre kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez. Kararın uygulanmaması yeni bir uyuşmazlık doğurur. Uygulamama hâlinde tazminat talebi gündeme gelir.
Atama Gecikmesi Nedeniyle Tazminat İstenebilir mi
Öğretim üyesi atamasının geciktirilmesi maddi kayıp doğurabilir. Atanmayan aday, alması gereken aylık ve özlük haklarından yoksun kalır. Bu kayıp tam yargı davasının konusudur.
2577 sayılı Kanunun 12. maddesi iki yolu birlikte tanır. İlgililer iptal davası ile tam yargı davasını birlikte açabilir. İptal davası karara bağlandıktan sonra da tazminat istenebilir.
Talebin kabulü için zarar, idari işlem ve nedensellik bağı ortaya konulur. Zararın miktarı belgeyle desteklenir. Hesap için maaş bordroları ve emsal kadro verileri kullanılır.
Öğretim Üyesi Atamasının Geciktirilmesi Konusunda Avukat Desteği
Öğretim üyesi atamasının geciktirilmesi bakımından izlenecek yol, mevzuatın yanında somut olayın belgelerine göre değişir. Kadro ilanı, jüri raporları, yönetim kurulu kararı ve idareye verilen dilekçe birlikte incelenir. Bu nedenle genel nitelikteki internet içeriği, dosyaya özgü hukuki incelemenin yerine geçmez.
Dosyanıza özgü bir değerlendirme talep ediyorsanız Online Hukuki Danışmanlık sistemi üzerinden görüşme planlayabilir veya Avukata Sor formu üzerinden talebinizi iletebilirsiniz. Görüşmede sunulacak hukuki değerlendirme, paylaşılan bilgi ve belgelere göre yapılır.
Samsun 2. İdare Mahkemesi kararında bu durum hukuka aykırı bulundu. İlanda lisans mezuniyetine ilişkin şart bulunmadığı hâlde diploma uyumsuzluğunun gerekçe yapılamayacağı belirtildi. İlan metni idareyi de bağlar.
Rektör atama yapmak zorunda mıdır?
Yönetmelik kararı rektöre bırakır. Bu takdir yetkisi kamu yararı ve hizmet gerekleriyle sınırlıdır. Dayanağı gösterilmeyen bekletme, yargı denetiminde hukuka aykırı bulunabilir.
Jüri raporlarının bir örneği istenebilir mi?
4982 sayılı Kanun kapsamında başvuru yapılabilir. Kurum, erişimi on beş iş günü içinde sağlar. Belge başka birimden gelecekse süre otuz iş günüdür. Ret hâlinde on beş gün içinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itiraz edilebilir.
Mahkeme kararı çıktığı hâlde atama yapılmazsa ne yapılır?
2577 sayılı Kanunun 28. maddesine göre idare kararın gereğini gecikmeksizin yerine getirir. Bu süre tebliğden itibaren otuz günü geçemez. Kararın uygulanmaması tazminat talebine dayanak olur.
Atama gecikmesi nedeniyle maaş kaybı istenebilir mi?
İptal davasıyla birlikte veya sonrasında tam yargı davası açılabilir. Zararın, idari işlemin ve aradaki nedensellik bağının ortaya konulması gerekir. Kayıp tutarı bordro ve emsal kadro verileriyle hesaplanır.
Akademik Kadro
Akademisyen Ek İş Yapabilir mi? Dış Görev, Danışmanlık, Şirket ve YouTube Geliri
Devlet üniversitesindeki öğretim elemanı hangi dış işleri izinle yapabilir? Döner sermaye, görevlendirme, teknopark şirketi, YouTube geliri, disiplin ve dava yolu.