Doktora denklik başvurusu için aranan asgari gün şartı, bilim alanına göre süreler ve süre azlığından verilen ret kararının iptali örnekle anlatılıyor.
Doktora denklik başvurusu, lisans denkliğinden farklı bir mevzuata tabidir. İşlemi Üniversitelerarası Kurul yürütür. Aranan şartlar arasında, öğrenim görülen ülkede asgari süre bulunma zorunluluğu yer alır. Bu sürenin sağlanmadığı gerekçesiyle verilen ret kararları idari yargıda dava konusu edilebilir.
Kısa cevap: Doktora denklik başvurusu, öğrenim ülkesinde asgari gün şartı sağlanmadığında esasa girilmeden reddedilir. Bu ret idari bir işlem olup kararın yazılı bildirimini izleyen günden itibaren altmış gün içinde idare mahkemesinde dava konusu edilebilir. Ankara 13. İdare Mahkemesi, 17.05.2022 tarihli bir kararında, eğitimin büyük kısmı tamamlanınca getirilen gün şartına dayanan reddi hukuk devleti ilkesine aykırı bulmuştur. Bu, tek bir ilk derece kararıdır.
Doktora Denklik Başvurusu Hangi Kuruma Yapılır
Yurt dışında alınan lisans ve yüksek lisans diplomalarının denkliğini Yükseköğretim Kurulu inceler. Doktora ve sanatta yeterlik unvanlarında ise yetki Üniversitelerarası Kuruldadır.
Dayanak, Yurt Dışında Alınan Doktora, Sanatta Yeterlik, Doçentlik, Profesörlük Unvanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslardır. Metnin 2 nci maddesi dayanağını gösterir. Düzenleme 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 3, 11, 27 ve 28 inci maddelerine dayanır.
Başvuruları Denklik Komisyonu inceler. Komisyon, profesör olarak çalışan beş öğretim üyesinden oluşur. Görev süresi dört yıldır. Komisyon her dosyayı ayrı ayrı inceler ve görüşünü Üniversitelerarası Kurul Yönetim Kuruluna sunar.
Sosyal bilimlerde en az 200, sağlık bilimlerinde en az 400 gün bulunma şartı öngörülür. Mühendislik, temel bilimler, beden eğitimi ve spor bilimleri ile diğer bilimlerde ise en az 300 gün öngörülür. Usul ve Esasların 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası bir şart koyar. Doktora öğreniminin tanınan bir kurumda ve örgün yöntemle tamamlanmış olması gerekir.
Sık Sorulan Sorular
Doktora denkliğinde kaç gün ülkede bulunmak gerekir?
Usul ve Esasların 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasına göre süre bilim alanına göre değişir. Sosyal Bilimler için en az 200, mühendislik ve temel bilimler ile diğer bilimler için en az 300, Sağlık Bilimleri için en az 400 gün aranır. Şart sağlanmazsa başvuru değerlendirilmeye alınmadan reddedilir.
Sanatta yeterlik denkliğinde gün şartı farklı mı?
Evet. Sanatta yeterlik için bilim alanına göre ayrım yapılmaz. Usul ve Esasların 7 nci maddesinin ikinci fıkrası öğrenim süresince ülkede en az 300 gün bulunmayı şart koşar.
Kayıt tarihinden sonra getirilen gün şartı uygulanır mı?
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2015 yılında mezunu olmuştur. Türk ve Alman vatandaşıdır. Cumhuriyet Üniversitesi Yüksek Lisans eğitimi almıştır. Ayrıca Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Marka-Patent-Fikri Sınai Haklar eğitimi sertifikasına sahiptir. 2016 yılından itibaren Ankara Barosu mensubu olup 2022…
Google aramalarında ve yapay zeka özetlerinde yazılarımızı öncelikli görmek için sitemizi tercih ettiğiniz kaynaklara ekleyebilirsiniz.
Aynı fıkra asgari gün sayılarını bilim alanına göre ayırır.
Sosyal Bilimler için en az 200 gün
Mühendislik, Temel Bilimler, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri ve diğer bilimler için en az 300 gün
Sağlık Bilimleri için en az 400 gün
Fıkra sonucu da açıkça yazar. Gün şartını sağlamayanların başvuruları değerlendirilmeye alınmadan reddedilir. Doktora denklik başvurusu bu hâlde esasa girilmeden sonuçlanır.
Sayılar öğrenimin tamamı için geçerlidir. Dönem başına bir oran aranmaz. Bu yönüyle kural, lisans denkliğindeki yüzde 70 eşiğinden ayrılır.
Şart mutlak biçimde yazılmıştır. Metin idareye takdir alanı bırakmaz. Doktora denklik başvurusu gün sayısı eksikse esasa girilmeden sonuçlanır.
Bu katılık uygulamada tartışma doğurur. Ders ve yeterlik aşamasını yurt dışında geçiren bir aday tez aşamasında ülkeye dönebilir. Toplam gün sayısı yine de yetersiz görünebilir.
Gün sayısı belge üzerinden hesaplanır. Pasaport kayıtları ve giriş çıkış dökümü esas alınır. Kayıtta boşluk varsa ek delil sunulur. Uçak bileti, ikamet izni ve konaklama kaydı bu amaçla kullanılır.
Burs ve görevlendirme kayıtları da işe yarar. Usul ve Esaslar bu belgeleri ayrıca sayar. Burs alınan dönem, ülkede bulunmayı destekleyen bir kayıt olur.
Görevlendirme yazıları da benzer işlev görür. Kurumun verdiği yazı, kişinin nerede bulunduğunu tarih aralığıyla gösterir.
Sanatta Yeterlik Denkliğinde Süre Nasıl Belirlenir
Sanatta yeterlikte bilim alanı ayrımı yapılmaz; öğrenim süresince öğrenim görülen ülkede en az 300 gün bulunma şartı aranır. Sanatta yeterlik derecesi ayrı bir maddede düzenlenmiştir. Usul ve Esasların 7 nci maddesinin ikinci fıkrası burada da örgün eğitim şartı arar.
Bu alanda tek bir sayı uygulanır. Öğrenim süresince ülkede en az 300 gün bulunmak gerekir. Gün şartını sağlamayanların başvuruları yine değerlendirilmeye alınmadan reddedilir.
Bilim alanına göre ayrım yapılmaması dikkat çeker. Sanatta yeterlik programlarının yapısı bu tercihin gerekçesi olarak gösterilebilir. Metinde ayrıca bir açıklama bulunmamaktadır.
Denklik Komisyonu Dosyayı Nasıl İnceliyor
İnceleme tek aşamalı değildir. Usul ve Esasların 12 nci maddesi sırayı gösterir.
Komisyon önce belgelerin gerçekliğini teyit eder. Teyit, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yapılabilir. Unvanın alındığı kurumun resmî e-posta adresi de kullanılabilir. Başvuru sahibi bu adresi müracaatında bildirir.
Teyitten sonra esas inceleme başlar. Komisyon şu hususları araştırır.
Doktoranın yapıldığı ülke ve yükseköğretim kurumu
Tez konusu ve içeriği
Program sürecinde ders alınıp alınmadığı ve bu derslerin yeterliği
Bazı bilim alanlarında pratik derslerin fiziksel olarak alınıp alınmadığı
Komisyon sonunda bir eşdeğerlilik raporu hazırlar. Rapor kanaati içerir ve Yönetim Kuruluna sunulur.
Gerekli görülürse görüş de alınır. Doktora denklik başvurusu için ilgili bilim alanından üç kişilik bir alt komisyon oluşturulabilir. Tezin yeminli tercüman onaylı Türkçe tercümesi de istenebilir.
Bu aşamaların doktora denklik başvurusu dosyasında görünmesi önemlidir. Rapor yoksa veya gerekçe eksikse işlem bu yönden tartışılır.
Komisyon kararı tek başına sonuç doğurmaz. Nihai karar Yönetim Kurulundan çıkar. Bu ayrım dava dilekçesinde de gözetilir.
Kurul, daha önce kabul edilmiş bir denkliği yeniden inceleyebilir. Usul ve Esasların 4 üncü maddesi bu yetkiyi düzenler. İnceleme Başkanlığın talebiyle başlar.
Bu yetki dosyanın kapanmadığını gösterir. Denklik verilmiş olsa bile yeni bir değerlendirme mümkündür. Belgelerin saklanması bu nedenle uzun süre gerekir. Dijital kopyaların ayrı bir klasörde tutulması işi kolaylaştırır. Asıl belgeler ise iade alındıktan sonra korunmalıdır.
Başvuru Nasıl Yapılır ve Hangi Süreler İşler
Doktora ve sanatta yeterlik başvurusu e-devlet üzerinden yapılır. Belge asılları otuz gün içinde ibraz edilir, Kurul eksikliği en geç otuz gün içinde bildirir ve eksiklik bildirimden itibaren otuz gün içinde giderilir. Usul ve Esasların 5 inci maddesi başvuru usulünü düzenler. Doktora ve sanatta yeterlik denkliği başvuruları e-devlet üzerinden yapılır.
Süreler şöyle işler.
Kılavuzda belirtilen belgelerin asılları 30 gün içinde Üniversitelerarası Kurul Başkanlığına ibraz edilir
Tespit edilen eksiklikler en geç 30 gün içinde başvuru sahibinin e-posta adresine bildirilir
Eksik bildiriminden itibaren 30 gün içinde eksiklik giderilmezse başvuru yapılmamış sayılır
Bu son kural sert bir sonuç doğurur. Doktora denklik başvurusu esastan reddedilmez, hiç yapılmamış sayılır. Bu nedenle e-posta adresinin düzenli izlenmesi gerekir.
Doçentlik ve profesörlük denkliği başvuruları ise şahsen veya vekil aracılığıyla yapılır. Onaylar dış temsilcilik veya Türkiye Cumhuriyeti noterlerinden alınır.
Süre Şartı Hangi Belgelerle Kanıtlanır
Türk vatandaşları için ölçüt pasaport ve giriş-çıkış kayıtlarıdır. Usul ve Esasların 10 uncu maddesi öğrenim süresince kullanılan pasaportların sunulmasını düzenler.
Yabancı uyruklular ve çok vatandaşlığı bulunanlar için ayrı bir belge istenir. Doktora yapılan ülkede öngörülen süre kadar bulunulduğunu gösteren bir yazı sunulur. Yazının aslı ile onaylı sureti ve onaylı Türkçe tercümesi birlikte verilir.
Dosyaya eklenmesi yararlı diğer belgeler şunlardır.
Doktora programının akademik takvimi
Ders, seminer ve yeterlik sınavı tarihlerini gösteren yazı
Tez izleme komitesi toplantı tutanakları
Danışmanla yapılan çalışmaların tarihlerini gösteren yazı
Burs veya görevlendirme varsa bunlara ilişkin belgeler
Tez Aşaması Neden Ayrı Değerlendiriliyor
Doktora eğitimi iki aşamalıdır. Ders ve yeterlik aşaması ile tez aşaması aynı yoğunlukta değildir. Tez aşamasında öğrenci danışmanla iletişimi farklı biçimlerde sürdürebilir.
Bu ayrım dosyada açıkça gösterilmelidir. Tez aşamasına geçiş tarihi, gün hesabının nasıl kurulacağını doğrudan etkiler.
Belgeler yazılı olarak istenmelidir. Talep yazısında öğrenci numarası ve program adı yer alır. Yanıt gecikirse ikinci bir yazı gönderilir.
Yazılı talep tarih taşır. Tarih, otuz günlük sürelerin takibinde ölçü olur.
Yazışma kayıtları da dosyaya eklenir. Böylece belge toplama çabası kayıt altına alınmış olur.
Üniversitenin verdiği yazı bağlayıcı değildir. İdare yazının içeriğini kendi kayıtlarıyla karşılaştırır. Yine de belge dosyayı somutlaştırır. Doktora denklik başvurusu bu tür yazılarla desteklenirse tartışma zemini genişler.
Ankara 13. İdare Mahkemesinin Süre Azlığı Kararı
Yakın Doğu Üniversitesinde doktora eğitimini tamamlayan bir başvurucunun dosyası bu tartışmayı somutlaştırıyor. Üniversitelerarası Kurul, süre azlığı gerekçesiyle ret kararı verdi. Ankara 13. İdare Mahkemesi 17.05.2022 tarihinde bu işlemi iptal etti.
Uyuşmazlığın arka planında bir üniversite kararı vardır. Yakın Doğu Üniversitesi Yönetim Kurulunun 15.10.2019 tarihli ve 20 sayılı toplantısında alınan kararla, Lisansüstü Eğitim Yönetmeliğinin 17 nci maddesine şu hüküm eklenmiştir:
"15.10.2019 tarihinden sonra kayıt yaptıran doktora öğrencilerinin doktora eğitimleri süresince Sosyal Bilimler için en az 200 gün, Mühendislik, Temel Bilimler, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri ve diğer bilimler için en az 300 gün, Sağlık Bilimleri içinse en az 400 gün üniversitede bulunmaları şarttır. Bu tarihten önce kayıt yaptıran doktora öğrencileri bu zorunluluktan muaftır."
Davacı bu tarihten önce kayıtlıydı. Southern University'den 15.09.2016 tarihinde yatay geçiş yapmıştı. Aldığı dersler, seminer ve yeterlik sınavından muaf sayılmıştı. Tezini Yakın Doğu Üniversitesinden almış ve eğitimini 15.06.2020 tarihinde tamamlamıştı.
Mahkeme kararını şöyle bağladı:
"davacının Yakın Doğu Üniversitesindeki doktora eğitimini başarıyla tamamladığı ve 15.06.2020 tarihinde doktora derecesi almaya hak kazandığı dikkate alındığında, davacının tez aşamasına geçtiği tarih dikkate alınmak ve doktora denklik başvurusunun mevzuatta ön görülen diğer şartları taşıyıp taşımadığı (aldığı ders ve çalışmalar vs) yönünden değerlendirme yapılmak suretiyle bir karar verilmesi gerekirken, doktora eğitimine başladığı tarihte yürürlükte olmayan ve eğitiminin büyük bir kısmını tamamladıktan sonra yürürlüğe giren düzenleme uyarınca 200 gün KKTC'de bulunma şartını sağlamadığından bahisle doktora denklik başvurusunun reddine ilişkin tesis edilen işlemde hukuka ve hukuk devleti ilkesine uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır."
Sonradan Yürürlüğe Giren Kural Geçmişe Uygulanabilir mi
Ele alınan kararda mahkeme, eğitime başlandığında yürürlükte olmayan ve eğitimin büyük kısmı tamamlandıktan sonra getirilen gün şartına dayanan reddi hukuk devleti ilkesine aykırı bulmuştur. Kararın çekirdeği bu sorudur. Öğrenci kayıt olduğunda gün şartı yoktu. Şart, eğitimin büyük kısmı tamamlandıktan sonra getirildi.
Mahkeme bu uygulamayı hukuk devleti ilkesine aykırı buldu. Gerekçede iki nokta öne çıkar. Birincisi kayıt tarihinin esas alınması gereğidir. İkincisi ise diğer şartlar yönünden inceleme yapılmadan ret verilmesidir.
Usul ve Esasların geçici 1 inci maddesi de bu yönde bir kural içerir. Üniversitelerarası Kurulun 29.4.2025 tarihli ve 261 sayılı oturumunda yapılan değişikliklerden önce başvuranlar için, başvuru tarihindeki mevzuat hükümleri uygulanır.
Ret kararı bir idari işlemdir. İptal davası açılabilir. Dava açma süresi 2577 sayılı Kanunun 7 nci maddesine göre altmış gündür. Süre yazılı bildirimi izleyen günden başlar. Kanunun metni mevzuat bilgi sisteminde yer alır.
“Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.”
Dava süresi içinde idareye de başvurulabilir. Aynı Kanunun 11 inci maddesi bu yolu düzenler. Başvuru dava süresini durdurur. Otuz gün içinde cevap gelmezse istek reddedilmiş sayılır.
Aynı Kanunun 11 inci maddesi, dava açmadan önce idareye başvuru hakkını şu şekilde tanımlar:
“İlgililer tarafından idari dava açılmadan önce, idari işlemin kaldırılması, geri alınması, değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılması üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan, idari dava açma süresi içinde istenebilir. Bu başvurma, işlemeye başlamış olan idari dava açma süresini durdurur.”
Davalı idare Üniversitelerarası Kurul Başkanlığıdır. Dilekçede yürütmenin durdurulması ayrıca istenebilir. Doktora denklik başvurusu reddedilen adaylarda zarar çoğu kez somuttur. Akademik kadro ilanları ve atama takvimi bu zararı gösterir.
Zararın belgeyle gösterilmesi beklenir. Genel bir mağduriyet anlatımı yeterli görülmez. Kadro ilanının son başvuru tarihi bu amaçla kullanılabilir.
Dilekçede üç başlık ayrı ayrı işlenir. İdarenin dayandığı hüküm ve yürürlük tarihi, gün hesabının yöntemi ve diğer şartlar yönünden inceleme yapılıp yapılmadığı.
Karar aleyhe çıkarsa istinaf yolu açıktır. Başvuru, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde yapılır.
Yeni bir başvuru da yapılabilir. Ancak yeni başvuru dava süresini durdurmaz. Doktora denklik başvurusu yenilenirken bu ayrım gözden kaçırılmamalıdır.
İki süreç kolayca karıştırılır. Aralarındaki başlıca farklar şunlardır.
Lisans denkliğinde yetkili kurum Yükseköğretim Kurulu, doktorada Üniversitelerarası Kuruldur
Lisansta ölçü dönem başına yüzde 70, doktorada öğrenimin tamamı için asgari gün sayısıdır
Lisansta Seviye ve Yeterlik Belirleme Sistemi uygulanabilir, doktorada gün şartı sağlanmazsa dosya esasa girilmeden reddedilir
Doktorada diploma teyidi Dışişleri Bakanlığı veya kurumun resmî e-posta adresi üzerinden yapılır
Doktora ve lisans denkliği arasındaki temel farklar tablodaki gibi özetlenebilir:
Kriter
Lisans Denkliği
Doktora Denkliği
Yetkili kurum
Yükseköğretim Kurulu
Üniversitelerarası Kurul
Süre ölçütü
Her eğitim-öğretim dönemi için öğrenim ülkesinde en az %70 bulunma
Öğrenimin tamamı için asgari gün sayısı
Süre şartı sağlanmazsa
Başvuru reddedilir (Tanıma ve Denklik Yönetmeliği md. 7/6-d)
Başvuru esasa girilmeden reddedilir (Usul ve Esaslar md. 6/2)
Program/eğitim yetersizliği
Seviye ve Yeterlik Belirleme Sistemi uygulanabilir (md. 7/3)
Eşdeğerlik raporuna göre gerekçeli ret (md. 12/7)
Süre yönetimi de farklıdır. Lisans denkliğinde eksik belge için genel bir bekleme süresi işler. Doktorada ise otuz günlük iki ayrı süre vardır ve ikincisi kaçırılırsa dosya yapılmamış sayılır.
Sonuçların akademik kariyere etkisi de aynı değildir. Doktora denklik başvurusu olumsuz sonuçlanan aday, öğretim üyeliği kadrolarına başvuramaz. Bu nedenle sürecin başında belge planlaması yapılması gerekir.
Belge planı basit bir liste ile kurulur. Listede belge adı, kaynağı ve talep tarihi yer alır. Onay ve tercüme gereken belgeler ayrıca işaretlenir.
Onay makamları da farklıdır. Dış temsilcilik ve Türkiye Cumhuriyeti noterleri bu işlemi yapar. Yanlış makamdan alınan onay dosyada eksiklik doğurur.
Tercümeler de aynı özeni ister. Metnin tamamı çevrilir. Kısmi çeviri kabul edilmez. Çeviride tarih ve unvan yazımına ayrıca dikkat edilir. Küçük bir tarih hatası gün hesabını doğrudan bozabilir.
Doktora Denklik Başvurusu Konusunda Avukat Desteği
Doktora denklik başvurusu bakımından uygulanacak hukuki yol, ilgili mevzuatın yanında somut olayın özelliklerine, mevcut belgelere ve varsa idari veya yargısal kararlara göre değerlendirilir. Bu nedenle genel nitelikteki internet içeriği, dosyaya özgü hukuki incelemenin yerine geçmez.
Doktora denklik başvurusu hakkında dosyanıza özgü bir değerlendirme talep ediyorsanız Online Hukuki Danışmanlık sistemi üzerinden görüşme planlayabilir veya ücretsiz soru formu üzerinden talebinizi iletebilirsiniz. Görüşmede sunulacak hukuki değerlendirme, paylaşılan bilgi ve belgelere göre yapılır.
Bu nokta uyuşmazlıkların merkezindedir. Ankara 13. İdare Mahkemesi 17.05.2022 tarihli kararında, eğitime başlandığı tarihte yürürlükte olmayan düzenlemeye dayanılmasını hukuk devleti ilkesine aykırı bulmuştur. Her dosyada kayıt, tez aşaması ve mezuniyet tarihleri ayrı ayrı değerlendirilir.
Başvuru hangi yolla yapılır?
Doktora ve sanatta yeterlik denkliği başvuruları e-devlet üzerinden yapılır. Kılavuzda belirtilen belgelerin asılları 30 gün içinde Üniversitelerarası Kurul Başkanlığına ibraz edilir. Doçentlik ve profesörlük denkliğinde ise şahsen veya vekil aracılığıyla başvurulur.
Eksik belge bildirimine cevap verilmezse ne olur?
Eksiklikler en geç 30 gün içinde bildirilir. Bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde eksiklik giderilmezse başvuru yapılmamış sayılır. Bu sonuç esastan ret değildir; dosya hiç açılmamış gibi işlem görür.
Ret kararına karşı hangi sürede dava açılır?
İdari Yargılama Usulü Kanununun 7 nci maddesine göre süre altmış gündür. Süre yazılı bildirimi izleyen günden başlar. Aynı Kanunun 11 inci maddesi uyarınca idareye başvurulursa süre durur.
Tez aşamasında geçen süre nasıl değerlendirilir?
Doktora eğitiminde ders aşaması ile tez aşamasının yoğunluğu farklıdır. Tez aşamasına geçiş tarihinin dosyada gösterilmesi bu nedenle önem taşır. Danışmanla yürütülen çalışmaların tarihleri de üniversiteden yazıyla istenebilir.
Diploma Denklik
BOLOGNA SÜRECİ NEDİR?
Bologna Süreci, Avrupa’daki yükseköğretim sistemlerini uyumlu hale getirmeyi amaçlayan bir reform hareketidir. 1999 yılında 29 Avrupa ülkesi tarafından imzalanan Bologna Deklarasyonu ile başlamış olup, günümüzde 40’tan fazla ülke tarafından uygulanmaktadır. Sürecin temel hedefleri arasında ortak bir akademik derece sistemi (lisans, yüksek lisans, doktora), Avrupa Kredi Transfer Sistemi (ECTS) ve diplomaların karşılıklı tanınması yer almaktadır. Bu…