İdare HukukuDoktorların Tayin Hakkı

Doktorların tayin hakkı, ülkemizde devlet hastanelerinde çalışan doktorların çalışma yerlerinin değiştirilmesi veya başka bir hastaneye atanması sürecini kapsar. Doktorların tayin hakkı, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurallar ve yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilir.

MEMURLARIN TAYİN HAKKI NEDİR?

Devlet memurları, Türkiye’de görev yerleri değiştirilirken kanunlar tarafından belirlenen kurallara göre hareket ederler. Memur tayin hakkı ve bu konuda açılan davaların esasları, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu‘nun “Yer Değiştirmeler” başlıklı üçüncü bölümü madde 72’de düzenlenmiştir. Türkiye’de hizmet ihtiyaçlarına göre altı bölgeye ayrılmış olup, bu bölgelerdeki talepler dengeli olarak karşılanır. Bu bölgeler, benzer özelliklere sahip illerin bir araya getirilmesiyle belirlenmiştir. Devlet memurları, isteğe bağlı veya mazeret kaynaklı olarak tayin hakkı vardır. Mazeret tayinleri şunlardır:

  • Eş durumu
  • Sağlık sebebi
  • Can güvenliği

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik, sağlık, aile birliği ve can güvenliği mazeretlerinin belgelenmesi halinde, zorunlu çalışma süresi tamamlanmadan memurun tayin talebini karşılayabileceğini belirtir. Sağlık veya aile birliği mazeretine dayalı tayin hakkı için, her yıl ocak ayında aile birliği ve can güvenliği mazeretin devam ettiğini belgelemek zorundadır. Eğer aile birliği ve can güvenliği sona ererse, memur eksik kalan zorunlu hizmet süresini tamamlamakla yükümlüdür. Sağlık ve can güvenliği mazeretlerine dayalı tayinler, belirli atanma dönemlerine tabi değildir.

Memur Tayin İsteme Şartları

Devlet memurları isteğe bağlı tayin ve mazeret tayini talep edebilirler. Mazeret tayinleri aşağıdaki nedenlere dayanır:

  • Eş Durumu
  • Sağlık Mazereti
  • Can Güvenliği

Mazeretlerin Belgelendirilmesi

  • Sağlık, aile birliği ve can güvenliği mazeretlerinin belgelendirilmesi halinde, hizmet bölgelerindeki ve/veya hizmet alanlarındaki zorunlu çalışma süreleri tamamlanmadan memur isteği üzerine yer değiştirme suretiyle aile birliği ve can güvenliği mazeretlerinden dolayı memur tayinleri yapılabilir.
  • Zorunlu çalışma süresini sağlık veya aile birliği mazeretine dayalı olarak tamamlamamış olan memur, sağlık veya aile birliği mazeretinin sona ermesi durumunda, zorunlu hizmet süresinin eksik kalan kısmını tamamlamak zorundadır.
  • Sağlık ve can güvenliği mazeretlerine dayalı olarak yapılacak yer değiştirme suretiyle memur tayinleri atanma dönemine tabi değildir.

Uygulamada Sıklıkla Karşılaşılan Tayin Durumları

  • Öğrenim Nedeniyle Tayin: Memurun veya memurun bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin eğitim durumu nedeniyle yapılan tayinlerdir.
  • Eş Durumu Nedeniyle Tayin: Memurun eşinin kamu görevlisi olması durumunda, aile birliğinin korunması amacıyla yapılan yer değiştirmelerdir.
  • Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin: Memurun veya bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin sağlık durumu nedeniyle yapılan yer değiştirmelerdir.
  • Aile Birliği Nedeniyle Tayin: Aile birliğinin korunması amacıyla yapılan tayinlerdir. Aile birliği mazereti tayinleri, eşlerin farklı şehirlerde çalışması durumunda, aile birliğinin sağlanması amacıyla yapılır.

Aile birliği nedeniyle tayin talebinde bulunmak için şu şartlar aranır:

  • Eş Durumu: Aile birliği tayin talebinde bulunan memurun eşi, kamu kurumlarında çalışan bir memur ya da işçi olabilir. Ayrıca, Aile birliği tayin talebinde bulunan memurun özel sektörde çalışan eşleri için de belirli durumlarda tayin talebi yapılabilir.
  • Çalışma Süresi: Aile birliği tayin talebinde bulunan memurun, çalıştığı kurumda belirli bir süre hizmet etmiş olması gerekebilir.
  • Eşin Görev Yeri: Eşin görev yaptığı yerin belirli şartlara uygun olması gereklidir. Örneğin, eğer eş özel sektörde çalışıyorsa, çalıştığı iş yerinin belirli bir süre faaliyet göstermiş olması veya belirli sayıda çalışanı olması gibi şartlar aranabilir.
  • Belge ve Başvuru: Tayin talebinde bulunacak memur, eşinin çalıştığını ve ailesinin bulunduğu yeri belgeleyen evraklarla birlikte başvuruda bulunmalıdır.
  • Kişinin ve Ailesinin Can Güvenliği Nedeniyle Tayin: Memurun veya ailesinin can güvenliği tehdit altında olduğu durumlarda yapılan tayinlerdir.
  • Becayiş: İki memurun karşılıklı olarak yer değiştirmesi (becayiş) suretiyle yapılan tayinlerdir.
  • İller Arası Tayin: Memurun farklı bir ile tayin edilmesi durumudur.

Bu düzenlemeler, memurların hizmet bölgelerinde ve hizmet alanlarında dengeli bir şekilde dağılımını sağlamayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda, memurların aile birliğini koruma, sağlık durumlarını gözetme ve can güvenliğini sağlama gibi kişisel ve ailesel durumlarını da dikkate alarak tayin süreçlerini düzenlemektedir.

DOKTORLARIN TAYİN HAKKI NEDİR?

Doktorların tayin hakkı, kamu hastanelerinde çalışan doktorların belirli koşullar altında çalışma yerlerini değiştirme ve başka bir hastaneye veya sağlık kurumuna atanma hakkını ifade eder.

Zorunlu Hizmet Yükümlülüğü

  • Yeni Mezun Doktorlar: Tıp fakültesinden yeni mezun olan doktorlar, devlet tarafından belirlenen bölgelerde zorunlu hizmet yapmak zorundadır.
  • Süre: Zorunlu hizmet süresi, genellikle 2-4 yıl arasında değişebilir ve bölgenin özelliklerine göre farklılık gösterebilir.

Atama Dönemleri ve Kura Sistemi

  • Atama Dönemleri: Sağlık Bakanlığı belirli dönemlerde atama ve yer değiştirme süreçlerini yönetir. Bu dönemlerde doktorlar, tercih ettikleri yerleri belirterek başvuru yaparlar.
  • Kura Sistemi: Atamalar genellikle kura çekilişi ile yapılır. Bu sistem, objektif bir şekilde yerleştirmeleri sağlamak amacıyla kullanılır.

Tayin Talepleri ve Şartları

  • Eş Durumu: Eşi başka bir ilde çalışan doktorlar, aile birliğini sağlamak amacıyla eş durumu tayini talebinde bulunabilirler. Aile birliği nedeniyle tayinlerde, eşlerin kamu veya özel sektörde çalışıyor olmaları dikkate alınır.
  • Sağlık Sorunları: Doktorun veya aile üyelerinin sağlık sorunları nedeniyle yer değiştirme talepleri değerlendirilir.
  • Eğitim ve Diğer Nedenler: Eğitim, yüksek lisans, doktora gibi nedenlerle de tayin talebinde bulunulabilir.

Uzmanlık ve Eğitim Süreci

  • Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS): Doktorlar, uzmanlık eğitimi için TUS’a girerler ve kazandıkları takdirde, belirlenen eğitim kurumlarında uzmanlık eğitimine başlarlar. Bu süreçte de yer değişiklikleri olabilir.
  • Eğitim Süreci: Uzmanlık eğitimi sırasında da atamalar ve tayinler, eğitim sürecinin gereksinimlerine göre düzenlenir.

İdari Kararlar ve İhtiyaçlar

  • Sağlık Bakanlığı Kararları: Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinin dengeli dağılımını sağlamak amacıyla idari kararlar alabilir ve doktorların yerlerini değiştirebilir.
  • İhtiyaçlara Göre Yer Değiştirme: Sağlık hizmetlerinin acil ihtiyaçlarına göre doktorlar geçici veya kalıcı olarak başka bölgelere atanabilirler.

Doktorların tayin hakkı, sağlık hizmetlerinin etkin ve dengeli bir şekilde sunulmasını sağlamak amacıyla düzenlenir.

İSTEĞE BAĞLI DOKTORLARIN TAYİN HAKKI

İsteğe bağlı doktorların tayin hakkı, doktorların kendi istekleri doğrultusunda görev yerlerini değiştirebilmelerini sağlar. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, doktorlar belirli şartları taşıdıkları takdirde isteğe bağlı yer doktorların tayin hakkı talebinde bulunabilirler. Doktorların tayin hakkı süreci, doktorların daha uygun çalışma koşullarına sahip olmalarına veya ailevi nedenlerle yer değiştirmelerine olanak tanır.

Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ nin İsteğe Bağlı Yer Değiştirme İşlemleribaşlığı altında 16.Madde de düzenlenmiştir.

“(1) İller arası atama dönemleri (Değişik ibare:RG-16/1/2020-31010) Ocak ve Haziran ayıdır. Bakanlık açık olan ve doldurulmasına ihtiyaç duyulan kadroları ilan eder. Bu kadrolara atanmak isteyen personel, tercih yaparak müracaatta bulunur. Bakanlık tercih sırasına bakmaksızın hizmet puanına göre atamaları tamamlar.

Hizmet puanlarının eşit olması halinde çalışma süresi esas alınır, çalışma süresinin de eşit olması halinde kura ile yerleştirme işlemleri yapılır.

(2) Standardın uygun olması kaydıyla bu Yönetmeliğin puan, süre ve dönem ile ilgili hükümlerine bağlı kalmaksızın;

a) Eşinin, çocuklarının, annesinin, babasının veya kardeşlerinden birinin ağır engelli olduğunu belgelendirmesi halinde engelli yakınının ikamet ettiği yere, kendisinin engelli olduğunu belgelendirmesi halinde ise talep ettiği yere,

b) Eşinin vefatından itibaren bir yıl içinde talep ettiği yere,

c) Eşinden boşanması halinde anne, baba, kardeş veya reşit çocuklarının ikamet ettiği ile veya D ve C hizmet grubu illerden birine ya da halen görev yaptığı hizmet bölgesi ve grubu esas alınarak 26 ncı maddenin birinci fıkrasına göre boşanma tarihinden itibaren bir yıl içerisinde,

ç) Eşinin zorunlu yer değiştirmeye tâbi olarak görev yapmakta iken emekliye ayrılması halinde eşinin emekliye ayrılmasından sonraki bir yıl içinde eşinin ikamet ettiği yere,

d) Eş, çocuk, anne, baba veya kardeşlerinden birisinin terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olması veya çalışamayacak derecede mâlûl ya da mâlûl olup da çalışabilir durumda olması ile bu durumdaki kamu görevlisi olması durumunda talep ettiği yere,

e) 25/1/2013 tarihli ve 28539 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği kapsamında başka bir ildeki aile hekimliği pozisyonuna yerleşmesi ve yeni yerleştiği aile hekimliği pozisyonunda fiilen iki yıl görev yapması ve sözleşmesinin herhangi bir sebeple sona ermesi ve talebi halinde sözleşmesinin feshedildiği yere,

f) Kadroları Bakanlıkta olup tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık mevzuatına göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarında uzmanlık eğitimi veya yan dal uzmanlık eğitimi yapan personelin talebi hâlinde, ilgili uzmanlık eğitimi giriş sınavı sonucunda yerleştirildiği eğitim kurumunun bulunduğu ildeki Bakanlık kadrosuna,

g) Sağlık ile ilgili bir alanda en az dört yıllık örgün öğrenim gördüğünü belgelendirmesi hâlinde, öğrenim süresi ile sınırlı olmak kaydıyla, öğrenim gördüğü yere,bir defaya mahsus olmak üzere atanabilir. Bu fıkranın (a) bendinde bulunanlar bir defaya mahsus atama kısıtlamasına tabi değildir.

(3) Stratejik personelin yer değiştirme taleplerinde bu maddenin ikinci fıkrasının (g) bendi hükümleri uygulanmaz.

(4) Devlet hizmeti yükümlüsü iken eşi vefat eden, eşinden boşanan veya eşinin emekliye ayrılması nedeniyle ikinci fıkranın (b), (c) ve (ç) bendi kapsamındaki atanma taleplerinin Devlet hizmeti yükümlülüğü süresinin bitimine müteakip en geç iki ay içerisinde yapılması halinde bir yıllık süre şartı aranmaz.

Bu yönetmelik, doktorların isteğe bağlı tayin haklarını düzenlerken, onların çeşitli mazeretler veya hizmet ihtiyaçları doğrultusunda esneklik sağlayarak yer değiştirebilmelerini amaçlar.

KURUMLAR ARASI NAKLEN ATAMA NEDENİYLE DOKTORLARIN TAYİN HAKKI

Kurumlar arası naklen atama, kamu kurumları arasında çalışan doktorların yer değiştirme sürecini ifade eder. Kurumlar arası naklen atama nedeniyle doktorların tayin hakkı, belirli kurallar ve yönetmelikler çerçevesinde gerçekleşir. Kurumlar arası naklen atama Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ nin Kurumlar arası naklen atamabaşlığı altında 17.Madde de düzenlenmiştir.

“(1) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlar; Kanunun 74 üncü maddesi çerçevesinde, Bakanlıkta durumlarına uygun 6 ncı ve 5 inci hizmet bölgelerinden başlamak üzere belirlenen kadrolara, tercihleri doğrultusunda kura ile naklen atanabilirler.

(2) Kurumlar arası naklen atanabilmek için; Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (A) bendine göre sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına tabi veya vakıf üniversiteleri hariç olmak üzere tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi mevzuatına göre uzmanlık eğitimi alan personel olmak gerekir.

(3) Standardın uygun olması kaydıyla;

a) (Mülga:RG-2/3/2018-30348)

b) PDC esas alınarak stratejik personelin,

c) Bakanlıkta Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (A) veya (B) bentlerine göre sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına dâhil bir unvanda görev yapanların eşlerinin,

ç) 10/7/2003 tarihli ve 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna tabi olarak görev yapanların eşlerinin,

d) İl ve ilçe sağlık müdürü, başkan, başkan yardımcısı ve başhekim olarak görev yapanların eşlerinin,

e) Mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tâbi olarak mülki idare amirliği, milli istihbarat, emniyet hizmetleri sınıflarından birinde görev yapanlar ile hâkim, savcı veya Türk Silahlı Kuvvetlerinde subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş veya uzman er olarak görev yapanların eşlerinin,

f) 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu çerçevesinde aile hekimi ya da aile sağlığı elemanı olanların bu görevlerinden ayrılarak tekrar eski görevlerine atananların,

g) Bakanlık onayı ile yürürlüğe konulan protokollerle diğer kamu kurum ve kuruluşlarından devredilen sağlık birimlerinde görev yapanların,

ğ) Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede mâlûl olan ya da mâlûl olup da çalışabilir durumda olanlar ile bu durumdaki kamu görevlilerinin Devlet memuru olarak görev yapan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşlerinin,

h) (Mülga:RG-2/3/2018-30348)

ı) Teşkilat veya kadro bulunmaması veya başka bir yerde istihdamının mümkün olmaması gibi nedenlerle kurumlarınca yer değişikliği yapılamayanlardan; kendisinin veya eş, çocuk, anne, baba veya kardeşlerinden birinin engelli olması halinde, kurumlar arası naklen atanmasında kura şartı aranmaz.

(4) Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi mevzuatına göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarında uzmanlık veya yan dal uzmanlık eğitimi yapmakta iken eğitimlerini tamamlamadan diş tabibi, tabip veya uzman tabip olarak atanmak isteyenler talepleri ve kurumlarının muvafakatı hâlinde D ve C hizmet grubu illerine tercihlerine göre atanırlar. Devlet hizmeti yükümlüsü olanlar; eski görev yerine, eski görev yerinde boş yer bulunmaması hâlinde eski görev ilinde münhal bir kadroya, eski görev yeri bulunmayanlar ise tercihleri alınarak ilk Devlet hizmeti yükümlülüğü kurasıyla atanırlar.”

BİR MAZERETE DAYANAN DOKTORLARIN TAYİN HAKKI

Mazerete ve diğer nedenlere bağlı doktorların tayin hakkı, doktorların sağlık, aile birliği ve diğer mazeretler nedeniyle görev yerlerini değiştirme taleplerini kapsar. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen yönetmeliklere göre, doktorların belirli mazeretlerini belgeleyerek yer değiştirme talebinde bulunabilirler. Bu düzenlemeler, doktorların kişisel ve ailevi nedenlerle yer değiştirmelerine olanak tanır.

Mazerete ve diğer nedenlere bağlı doktorların tayin hakkı’ nin Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Bir mazerete dayanan atamalarbaşlığı altında düzenlenmiştir.

Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin “Bir mazerete dayanan atamalar” 18, 19, 20 ve 21. Maddelerinde düzenlenmiştir.

“1) Personelin aşağıda belirtilen mazeretleri belgelendirmesi ve talebi üzerine hizmet bölgelerindeki veya hizmet gruplarındaki zorunlu çalışma süreleri tamamlanmadan yer değiştirme suretiyle ataması yapılabilir.

a) Sağlık durumu.

b) Aile birliği.

c) Can güvenliği.

(2) Bu mazeretlerin değerlendirilmesinde birinci fıkrada belirtilen öncelik sırası esas alınır. Mazeret durumu haksız bir kazanıma neden olamaz.

(3) Müracaatlar, gerekli belgelerle birlikte personelin kadrosunun bulunduğu il müdürlüklerine yapılır.

(4) 16 ncı maddenin ikinci fıkrasının (f) bendine göre atanan diş tabipleri ile aynı fıkranın (g) bendine göre atananlar öğrenim durumları ile ilgili belgeyi her eğitim ve öğretim yılı başlangıcında, 19 ve 20 nci maddelerine göre atananlar ise, mazeretlerinin devam ettiğine dair belgeleri, her yıl Ocak ayında çalıştığı kuruma bildirmekle yükümlüdür. İl müdürlükleri, mazereti sona eren personelin belgelerini 15 gün içerisinde Bakanlığa intikal ettirir.

(5) Dördüncü fıkrada belirtilen hükümlere göre atanmış olup atanma gerekçeleri ortadan kalkan personelin bulunduğu il, 5 ve 6 ncı hizmet bölgesinde veya C ve D hizmet grubunda ise talebi hâlinde yerinde bırakılır. Aksi hâlde eski görev yerine veya eski görev yerleri esas alınarak, 26 ncı madde hükümlerine göre atanırlar. Eski görev yeri bulunmayanlar ise; görev yaptıkları yer esas alınarak 26 ncı madde hükümlerine göre atanırlar. Ayrıca, Devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlamadan sağlık ve aile birliği mazereti sona eren Devlet hizmeti yükümlüleri ilk Devlet hizmeti yükümlüsü kurasıyla atanırlar.

(6) 19 uncu ve 20 nci maddeler ile 16 ncı maddenin ikinci fıkrasının (f) bendi gereği atanan diş tabiplerine ve aynı fıkranın (g) bendi gereği atananlara, atandığı yerde fiilen beş yıl çalışması hâlinde, dördüncü ve beşinci fıkra hükümleri uygulanmaz.

Sağlık mazeretine bağlı yer değişikliği

(1) Personelin kendisinin, eşinin, annesinin, babasının, bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin hastalığının görev yaptığı yerde tehlikeye girdiğini veya görev yerinin değişmemesi hâlinde tehlikeye gireceğini, üniversiteler veya Bakanlık eğitim ve araştırma hastanelerinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi halinde tedavinin yapılabileceği bir sağlık kurum veya kuruluşunun bulunduğu veya sağlığının olumsuz etkilenmeyeceği bir ilin münhal kadrolarına sağlık mazereti değerlendirme komisyonu kararı doğrultusunda atanır.

(2) Sağlık mazereti değerlendirme komisyonu, gerekli durumlarda bu raporların başka eğitim ve araştırma hastanelerinin sağlık kurullarınca da usule ve fenne uygunluğunun tespit edilmiş olma şartını arayabilir.

Aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliği

(1) Eşlerin ikisinin de (Değişik ibare:RG-2/3/2018-30348) Bakanlıkta kamu personeli olması hâlinde;

a) Astlık üstlük sıralaması esas alınarak astın görev yeri üste bağlı olarak değiştirilir. Üstlük astlık sıralaması; Bakanlık merkez teşkilatı kadroları, il ve ilçe sağlık müdürü, başkan, başhekim, eğitim görevlisi, başasistan, yan dal uzmanları, uzman tabipler, uzman diş tabipleri, tabipler, diş tabipleri, eczacı ve diğer sağlık personeli şeklindedir.

b) Her iki eşin birinci fıkranın (a) bendindeki aynı sıralama grubunda yer alması halinde aile birliğinin D veya C hizmet grubu bir ilde sağlanması esastır. D veya C hizmet grubunda aile birliğinin sağlanamaması halinde; her iki eşin unvan ve branşında eşlerinin görev yaptığı ilin doluluk oranı az olan ilde aile birliği sağlanır.

Doluluk oranlarının da eşit olması halinde; aynı hizmet bölgesinde görev yapan eşlerden yer değiştirme talebinde bulunanın, farklı hizmet bölgelerinde görev yapan eşlerden ise üst hizmet bölgesinde görev yapan personelin görev yeri değiştirilir. Ancak birinci fıkranın (a) bendindeki aynı sıralama grubunda yer alanlardan, üst hizmet bölgelerinden 2, 3, 4 ve 5 inci hizmet bölgelerine atama taleplerinde hizmet grubu şartı, üst hizmet bölgelerinden 6 ncı hizmet bölgesine atama taleplerinde ise astlık, üstlük ve hizmet grubu şartı aranmaz.

c) 16 ncı maddenin ikinci fıkrası ile 19, 21 , 24 ve 31/A maddelerine göre atanan personelin eşinin görev yeri değişikliği talebinde D veya C hizmet grubu şartı aranmaz Bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasına göre atanan personelin eşinin görev yeri değişikliği talebinde, eşinin atanma tarihinden itibaren bir yıl içerisinde, PDC’nin uygun olması halinde astlık üstlük sıralaması ile D veya C hizmet grubu şartı aranmaz.

ç) Eşleri, kadrosunun bulunduğu il dışında herhangi bir aile hekimi pozisyonunda görev yapanların yer değişikliği talepleri bu fıkra ile ikinci fıkra hükümleri çerçevesinde değerlendirilir.

d) Eşleri Bakanlık kadrosunda sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı dışında olanların yer değişikliği talebinde bulunması halinde eşinin görev yaptığı yerin kendi unvan ve branşında C veya D hizmet grubu olması halinde eşinin görev yaptığı yere ataması yapılır. Aksi halde her iki eşin unvan ve branşında eşlerin görev yaptığı ilin doluluk oranı az olan ilde aile birliği sağlanır. Bu bentteki hüküm stratejik personel için uygulanmaz.

(2)  Eşlerin farklı kamu kurum ve kuruluşlarında kamu personeli olarak çalışması halinde;

a) Varsa eşinin kurumuyla yapılan protokol hükümleri uygulanır.

b) Eşleri, mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tâbi olarak mülki idare amirliği, milli istihbarat, emniyet hizmetleri sınıflarından birinde görev yapanlar ile hâkim, savcı veya Türk Silahlı Kuvvetlerinde subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş veya uzman er olarak görev yapan personelin eşinin görev yaptığı yere ataması yapılır.

c) Yer değişikliği talebinde bulunan personelin eşinin görev yaptığı yerin kendi unvan ve branşında C veya D hizmet grubunda olması halinde eşinin görev yaptığı yere ataması yapılır. Aksi halde ilgili kurumla koordinasyon sağlanır. Atama talebinde bulunan personelin bulunduğu yerde, eşinin görev yaptığı kurumun teşkilatının bulunmaması, kadro veya mevzuatı açısından aile birliği mazeretine dayalı atanma imkânının olmaması halinde aile birliği sağlanır; ancak bu bendin birinci cümlesi stratejik personel için uygulanmaz.

ç) Eşi, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamında kurulan üniversitelerde öğretim üyesi olanların ataması eşinin görev yaptığı yere yapılır.(1)(5)

(3) Eşi, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık mevzuatına göre uzmanlık veya yan dal uzmanlık eğitimi görmekte olanların yer değiştirme taleplerinde aslık üstlük, bölge ve hizmet grubu şartı aranmaz. Ancak, başvuru tarihi itibariyle eşinin kalan uzmanlık eğitim süresinin altı aydan fazla olması zorunludur.

(4) Personelin, milletvekili, belediye başkanı, muhtar veya noter olan eşlerinin bulunduğu yere yer değiştirme suretiyle ataması yapılabilir.

(5) Kamu görevlisi olmayan eşinin, atanma talep edilen yerde başvuru tarihi itibarıyla son dört yıl içinde 720 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde, personelin yer değişikliği suretiyle ataması yapılır. Kendi adına çalışanlardan borçlarını yapılandıranlar ile atama talep edilen yer dışında sosyal güvenlik primleri ödenenlerden, atama talep edilen yerde iş yerinin faaliyette olduğunu ve bu işyerinde en az 720 gün çalıştığını belgelendirenlerin talepleri de değerlendirmeye alınır.

Ancak, sosyal güvenlik prim ödeme gün sayısı stratejik personel bakımından (Ek ibare:RG-16/1/2020-31010) son beş yıl içerisinde iki katı olarak uygulanır ve Devlet hizmeti yükümlülüğü süresince bu fıkra hükmü uygulanmaz. Bu fıkra kapsamında talepleri uygun görülen stratejik personelin ayrılış işlemleri, üç ayı geçmemek üzere yerine atanan personelin görevine başlamasına müteakip yapılır.

Can güvenliği mazereti ve olağanüstü durumlarda yer değişikliği

(1) Kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının bulunduğu yerde kalmasının can güvenliğini tehdit altında bırakacağını adlî veya mülkî idare makamlarınca verilen belgeyle belgelendiren personel, can güvenliği mazeretine dayanarak standardın uygun olması halinde talep ettiği yere atanabilir.

(2) 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca hakkında adli makamlarca işyerinin değiştirilmesine ilişkin koruyucu tedbir kararı alınan personel, standardın uygun olması halinde talep ettiği yere atanabilir.

(3) Genel hayatı etkileyen savaş, sıkıyönetim, olağanüstü hâl ilanı, salgın hastalık ve doğal afetler gibi durumlarda, yer değişikliği işlemleri herhangi bir şarta bağlı kalmaksızın yapılabilir.

(4) Bu Yönetmeliğin puan, süre ve dönem tayini ile ilgili hükümlerine bağlı kalmaksızın deprem, su baskını ve yangın gibi doğal afetler sebebiyle kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu yakınları, maddî ve manevi zarara uğrayanlardan afet bölgesinde olup başka bölgelere gitmek isteyenlerin atanma talepleri, durumlarını belgelendirmeleri ve görev yaptığı yerin personel ihtiyacı hakkında gerekli tedbirlerin alınması hâlinde bu afetle ilgili bir defaya mahsus olmak üzere afetin meydana geldiği tarihten itibaren altı ay içinde, talepleri doğrultusunda bir defaya mahsus olmak üzere standardın uygun olması hâlinde atanabilirler.”

Bu düzenlemeler, doktorların zorunlu veya mazerete dayalı durumlarda daha uygun bir görev yerinde çalışabilmelerine olanak tanır. Başvuruların eksiksiz ve doğru belgelerle desteklenmesi, sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için önemlidir.

SINIF VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ NEDENİYLE DOKTORLARIN TAYİN HAKKI

Doktorların sınıf ve unvan değişikliği nedeniyle tayin hakkı, kariyerlerinde ilerleme, uzmanlık alanı değişikliği veya yönetimsel pozisyonlara geçiş gibi durumlar nedeniyle çalışma yerlerinin değiştirilmesini kapsar. Bu süreçler, belirli kurallar ve yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilir.

Sınıf ve unvan değişikliği nedeniyle doktorların tayin hakkı’ nin Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Sınıf ve unvan değişikliği nedeniyle atamabaşlığı altında 22.Madde de düzenlenmiştir.

“Sınıf ve unvan değişikliği nedeniyle yapılacak atamalar, görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliği hükümleri çerçevesinde yapılır.

(2) Uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimini yapmakta iken eğitimlerini tamamlamadan herhangi bir sebeple ayrılacak olanlar D ve C hizmet grubu illere tercihlerine göre atanırlar. Devlet hizmeti yükümlüsü olan personel; eski görev yerine, eski görev yerinde boş yer bulunmaması hâlinde eski görev ilinde münhal bir kadroya, eski görev yeri bulunmayanlar ise tercihleri alınarak ilk Devlet hizmeti yükümlülüğü kurasıyla atanırlar.

(3) Eğitim görevlisi ve başasistanlık görevlerini en az iki yıl sürdürenlerden uzman tabip olarak atanmak isteyenler PDC’nin uygun olması halinde bir defaya mahsus olmak üzere Bakanlık kadrolarından istedikleri yere her zaman atanabilirler.”

İSTİHDAM EDİLME GEREKÇELERİ ORTADAN KALKAN DOKTORLARIN TAYİN HAKKI

Doktorların istihdam edilme gerekçeleri ortadan kalktığında tayin hakları, çalışma koşullarındaki değişiklikler nedeniyle çalışma yerlerinin değiştirilmesini kapsar. Bu durumlar, belirli kurallar ve yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilir. İstihdam edilme gerekçeleri ortadan kalkan doktorların tayin hakkı’ nin Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği İstihdam edilme gerekçeleri ortadan kalkan personelin atamasıbaşlığı altında 23.Madde de düzenlenmiştir.

“(1) İlgili mevzuat gereği yapılan özel düzenlemeler ile aile hekimliği uygulamaları hariç olmak üzere; görev yapılan sağlık kuruluşunun kapanması, PDC’de değişiklik olması, sağlık birimlerinin devri, nitelik değiştirmesi veya birleşmesi gibi nedenlerle o unvandan personele ihtiyaç kalmaması hâllerinde, ilgili personel öncelikle il içinde ihtiyaç olan birimlere atanır. Aynı hizmet birimine birden fazla tercih yapılması hâlinde hizmet puanına göre yerleştirilirler.”

HİZMET GEREĞİ ATAMALAR NEDENİYLE DOKTORLARIN TAYİN HAKKI

Hizmet gereği atamalar, sağlık hizmetlerinin etkin ve dengeli bir şekilde sunulmasını sağlamak amacıyla, doktorların ihtiyaç duyulan bölgelere atanması sürecini kapsar. Bu tür atamalar, sağlık hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi ve personel ihtiyacının karşılanması amacıyla gerçekleştirilir. Hizmet gereği atamalar doktorların tayin hakkı’ nin Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Hizmet gereği atamalarbaşlığı altında 24.Maddede düzenlenmiştir.

“(1) Haklarında adlî, idarî ve inzibatî bir soruşturma yapılmış ve bu soruşturma sonucunda bulunduğu yerde kalmalarında sakınca görülmüş personel, hizmet süresinin tamamlanması şartı aranmadan, yer değişikliği dönemlerine bağlı kalınmaksızın D hizmet grubu illere; il içinde yer değişikliği teklif edilen personel ise haklarındaki kararın mahiyetine göre atanırlar.

(2) Bu madde gereği atananlar, ayrıldıkları il ve/veya birime iki yıl geçmeden naklen atama talebinde bulunamazlar.”

DOKTORLARIN TAYİN HAKKI TALEBİNİN REDDİNİN İPTALİ DAVASI NEDİR?

Doktorların tayin hakkı talebinin reddi durumunda, doktorlar ret kararının iptali için idari yargıya başvurabilirler. İptal davası, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda düzenlenmiştir. Doktorların tayin hakkı talebini reddinin iptali davaları, doktorların haklarını koruma ve adaletin sağlanması açısından önemlidir.

Doktorların Tayin Hakkı Talebinin Reddedilmesi Durumunda İzlenecek Adımlar

  • Ret Kararının Tebliği: Doktorların tayin hakkı talebini reddedilen doktor, bu ret kararını yazılı olarak alır. Doktorların tayin hakkı ret kararın gerekçesi, hangi kriterlerin karşılanmadığı veya hangi nedenlerle talebin reddedildiği belirtilmelidir.
  • İtiraz ve Düzeltme Talebi: Doktorların tayin hakkı ret kararına itiraz etmek için önce Sağlık Bakanlığının ilgili birimlerine yazılı olarak başvurabilir. Bu aşamada, eksik veya yanlış değerlendirildiğini düşündüğü belgeler veya bilgiler varsa bunları sunarak talebinin yeniden değerlendirilmesini isteyebilir.
  • İdari Yargıya Başvuru: Doktorların tayin hakkı talebi ile ilgili itiraz ve düzeltme talebi de reddedilirse, doktorlar idari yargıya başvurma hakkına sahiptir. Doktorların tayin hakkı sürecinde, doktorlar idari dava açarak ret kararının iptalini talep edebilir. İdari yargıya başvuru süresi, ret kararının tebliğinden itibaren 60 gündür.
  • Dava Açma Süreci: Doktorlar, idari mahkemede dava açarken, doktorların tayin hakkı talebinin ret kararının hukuka aykırı olduğunu ve haklarının ihlal edildiğini kanıtlamaya çalışır. Doktorların tayin hakkı sürecinde, avukat desteği almak faydalı olabilir.
  • Dava dilekçesinde, doktorların tayin hakkı talebinin ret kararının iptali talep edilirken, kararı destekleyen tüm belgeler ve gerekçeler sunulmalıdır.
  • Mahkeme Süreci: İdari mahkeme, doktorların tayin hakkı dava dilekçesini ve sunulan belgeleri değerlendirir. Mahkeme, Sağlık Bakanlığı’ndan savunma talep edebilir ve gerekirse ek deliller isteyebilir.
  • Mahkeme, kararını verirken, doktorların tayin hakkı reddinin hukuka uygun olup olmadığını değerlendirir. Eğer mahkeme, ret kararının hukuka aykırı olduğuna karar verirse, ret kararı iptal edilir ve tayin talebi kabul edilir.
  • Kararın Uygulanması: Mahkeme kararı kesinleştiğinde, Sağlık Bakanlığı bu karara uymak zorundadır. İdari mahkeme tarafından verilen iptal kararı sonrasında, doktorların tayin talebi yerine getirilir.

DOKTORLARIN TAYİN HAKKI REDDİNİN İPTALİ DAVASINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME

Doktorların tayin hakkı talebinin reddinin iptali davası, idari dava niteliği taşır ve davanın taraflarından biri idaredir. Bu nedenle Doktorların tayin hakkı talebinin reddinin iptali davası, İdare Mahkemesinde açılır. Davanın açılacağı yer, Doktorların tayin hakkı talebine ret kararını veren idari merciin bulunduğu yerdeki mahkemedir. Eğer itiraz süreci işletilmişse ve itiraz reddedilmişse, dava, Doktorların tayin hakkı itirazını reddeden idarenin bulunduğu yerdeki mahkemede açılır.

Akademik Hukuk İletişimDoktorların tayin hakkı konusunda uzman bir Ankara idari dava avukatından destek almak, doğru ve hukuki açıdan sağlam bir konumda olmanıza yardımcı olabilir. Doktorların tayin hakkı konusunda Ankara idari dava avukatından ile istediğiniz yerden görüntülü ve farklı şekilde iletişim kurmak ve bilgi almak için Online Danışmanlık Sistemimizden randevu alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

Yorum Yap