Hafta tatili ücreti hesaplama ve haftalık izin ücreti hesaplama konular iş sözleşmesi ile çalışanlar için önem arzetmekedir. Öncelikle hafta tatili kavramını açıklayacağınız, sonrasında hafta tatili ücreti konusuna değineceğiz. Hafta tatili izni ve hafta tatili ücreti şartları hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğiz. Hafta tatili ücreti hesaplama ile ilgili örneklere yer vereceğiz. Haftalık izin ücreti hesaplama örneklerinden sonra hafta tatili ücreti ile ilgili Yargıtay kararlarına yer vereceğiz.
Hafta tatili, işçinin bir hafta içerisinde yirmi dört saat dinlenme hakkıdır. Buna göre hafta tatili ücreti ise işçinin dinlenme gününde çalışmadan aldığı ücret anlamına gelmektedir. 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun Madde 3’e göre hafta tatili pazardır. Ancak bu kural emredici olmadığı için diğer günlerin de hafta tatili olarak belirlenmesi mümkündür. İşletmeler pazar günü haricinde de hafta tatili günü belirleyerek bu kuralın dışına çıkabilirler.
Anayasanın 50. maddesinin 3. fıkrasına göre çalışanların dinlenme hakları bulunmaktadır. Aynı maddenin 4. Fıkrasına göre ise hafta tatili izin hakları ve koşullarının kanunla düzenleneceği hususu yer almaktadır. Dolayısıyla haftalık tatil anayasal bir haktır ve anayasal güvence altındadır. Haftalık izin ücreti hesaplama ve hafta tatili ücreti hesaplama konularının anayasal dayanağı Anayasa madde 50’dir.
Haftalık izin ücreti hesaplama hakkındaki hükümler 4857 sayılı İş Kanunu madde 46’da düzenlenmektedir. Bu sebeple hafta tatili ücreti hesaplama da işçilerin en çok merak ettiği konular arasında yer almaktadır. İş hukuku alanında uzman avukatlarımızla birlikte hafta tatili ücreti hesaplama konusunda danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Avukatlarımız ayrıca haftalık izin ücreti hesaplama, hafta tatili izni konularında da profesyonel hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir.
HAFTA TATİLİ NEDİR?
Hafta tatili, işçinin bir hafta içindeki izin günüdür. İş Kanunu madde 46 uyarınca işveren işçiye mutlaka bir hafta içinde yirmi dört saat izin vermelidir. Söz konusu hafta tatili izni ücretli bir izin türüdür. İşveren işçinin kullandığı bu izin sırasında işçiye günlük ücret ödemek zorundadır. Diğer bir ifade ile işçi çalışmış gibi ücrete hak kazanacaktır. Hafta tatili izni kaynağını Anayasa madde 50 ve İş Kanunu madde 46’dan almaktadır.
Hafta tatili ücreti hesaplama konusunun dayanağı da İş Kanunu madde 46’dır. Haftalık izin ücreti hesaplama ile ilgili örneklere hafta tatili ücreti hesaplama başlığı altında yer vereceğiz.
İşverenin haftanın iki günü yani Cumartesi ve Pazar günleri izin vermesi mümkündür. İş Kanununda belirtilen şartlar azami uygulanan sınırlardır. İşveren işçinin lehine düzenlemeler yapabilir. Dolayısıyla işveren işçiye karşılığında ücret vererek haftanın iki günü izin verebilir. İki gün hafta tatili izni verilen işletmelerde işçiler haftalık izin ücreti hesaplama sonucu ücret alacaktır.
Yargıtay içtihatlarına göre yirmi dört saatin altında izin verilmesi mümkün değildir. Ayrıca bu iznin bölünerek kullanılması yasal değildir. Yirmi dört saatin altında izin verilmesi durumunda işçiye hiç haftalık tatil verilmemiş olarak kabul edilmesi gerekmektedir. İş Kanuna göre yıllık izin günlerine hafta tatilleri dahil değildir. Yani işçiler yıllık izinlerini iş günü olarak kullanmaktadırlar. Örneğin 21 yıllık izin alan bir işçi aslında 24 gün izin kullanmaktadır. [1]
HAFTA TATİLİ ÜCRETİ NEDİR?
Hafta tatili ücreti, işçinin bir haftalık çalışma süresi boyunca dinlendiği yirmi dört saat boyunca karşılıksız aldığı bir günlük ücrettir. İşçi bu sürede çalışmadan haftalık izin ücreti hesaplama sonucu ücret almaktadır. Bir diğer ifade ile işveren işçinin çalışmaması nedeniyle işçinin ücretini vermemesi mümkün değildir. Haftalık izin ücreti hesaplama örneklerini hafta tatili ücreti hesaplama başlığı altında bulabilirsiniz.
Hafta tatili izni ücreti bir günlük ücrettir. Bu nedenle asgari ücret alan bir işçinin brüt hafta tatili izni ücreti 447.15 TL’dir. Asgari ücret alan bir işçinin net hafta tatili izni ücreti ise 380,07 TL’dir.
21.000 TL net ücret alan bir işçinin net hafta tatili izni ücreti 700 TL’dir. 30.000 TL net ücret alan bir işçinin net hafta tatili izni ücreti 1000 TL’dir. Detaylı bilgileri hafta tatili ücreti hesaplama başlığı içerisinde görebilirsiniz.
İş Kanunu madde 63 gereği işçinin haftalık çalışma saati en fazla 45 saattir. 45 saatin üzerindeki çalışmalar için işveren işçiye fazla mesai ücreti ödemek zorundadır. Dolayısıyla işçi bir hafta içerisinde en fazla 6 gün 45 saat çalışacaktır. Bu sürelerin üzerindeki çalışmalar için işverenin fazla mesai ve hafta tatili ücreti ödemesi gerekmektedir. Söz konusu süreler azami sürelerdir. İşveren ve işçi anlaşarak daha az çalışma saati belirleyebilirler.
Ayrıca işveren günlük çalışma saatini her gün farklı olarak belirleyebilir. Ancak bu süre bir gün için on bir saatten fazla olamaz.
Hukuk büromuz haftalık izin ücreti hesaplama işlemlerinde Ankara iş avukatı ekibi ile hizmet vermektedir. Ankara iş avukatı ekibimiz iş hukuku ve sosyal güvenlik alanında uzmanlaşmıştır. Büromuzun iş ve sosyal güvenlik hukuku alanındaki hizmetlerimizden faydalanmak için her zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
HAFTA TATİLİ ÜCRETİ HAK KAZANMA
İş Kanunu madde 46 uyarınca bazı hallerde de işveren işçiye hafta tatili ücreti ödeyecektir. Bu haller aşağıdaki şekildedir;
- a) İşçini çalışmamasına rağmen kanunun çalışma süresine dahil ettiği dönemler ve günlük ücreti aldığı veya almadığı kanun ile veya sözleşme ile belirlenen tatil günleri,
- b) 4857 sayılı İş Kanunu Ek 2 nci maddede yer alan izin dönemleri,
- c) Bir hafta olmak kaydıyla işverenin verdiği diğer izinler ve doktor raporu ile sabit olan hastalık ve istirahat izin dönemleri.
4857 sayılı İş Kanunu Ek 2 nci maddede yer alan izin dönemleri ise işçiye verilen mazeret izinleridir. İşçi mazeret izni sırasında haftalık izin ücreti hesaplama işlemi sonrasında hafta tatili ücreti alacaktır. 4857 sayılı İş Kanunu Ek 2 nci maddede yer alan mazeret izinleri ise şunlardır;
– Evlilik, evlat edinme ya da birinci derece yakınlarının ölmesi ve eşinin doğum yapması hallerinde verilen mazeret izni;
– İşçinin engelli ve sürekli hasta olan çocuğunun tedavisi için verilen mazeret izni.
Kanunun yukarıda saydığı hallerde de işveren işçiye çalışmış gibi ücret ödeyecektir. Dolayısıyla işveren hafta tatili ücreti hesaplama işlemi sonrasında işçinin ücretini ödeyecektir. Zorunlu ve ekonomik bir sebep olmaksızın işveren işçilere izin vermesi durumunda da işçi hafta tatili ücretine hak kazanır. Bu durumda işveren hafta tatili ücreti hesaplama sonucunda işçiye hafta tatili ücretini ödeyecektir.
Aynı şekilde zorlayıcı nedenlerle işçilere yarım ücretin ödendiği durumlarda da işçiler hafta tatili ücretini yarım ücret olarak alacaktır. İş Kanunu madde 46/6 göre yüzde usulünün olduğu işyerlerinde de işçi hafta tatili ücreti alacaktır.
Hafta tatili ücreti hesaplama ve haftalık izin ücreti hesaplama konuları iş hukukunda detaylı bilgi gerektirmektedir. Hukuk büromuzda deneyimli ve bilgili iş avukatları bulunmaktadır. Hizmetlerimizden faydalanmak isterseniz dilediğiniz zaman hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.
HAFTA TATİLİ ÜCRETİ ŞARTLARI
Hafta tatili ücreti şartları 4857 sayılı İş Kanunu madde 46’da yer almaktadır. Buna göre bir işçinin hafta tatili ücretine hak edebilmesi için İş Kanunu madde 63’te belirtilen çalışma şartlarını yerine getirmesi gerekmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu madde 63’e işveren işçiyi aldığı ücret karşılığında 6 iş günü içerisinde 45 saat çalıştırabilir. Bu durumda işveren işçiye yirmi dört saatten az olmamak üzere haftalık izin vermek zorundadır. [2] Haftalık izin ücreti hesaplama işlemi sonucunda da işveren işçiye hafta tatili ücreti ödemelidir.
Yukarıdaki şartı sağlayan işçiye işveren aynı zamanda hafta tatili ücretini karşılıksız olarak ödemek zorundadır. Böylece işveren 6 gün çalışması karşılığında 7 günlük ücret ödemektedir. İşveren işçiyi hafta tatili günüde çalıştırması halinde ise bir günlük ücretin yanında fazla mesai ücreti de ödemek zorundadır[3].
İşveren haftalık 45 saatten fazla ve hafta tatilinde çalışan işçiye ayrıca fazla mesai ücreti de ödemelidir. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre fazla mesai ücreti günlük ücretin yüzde elli zamlı karşılığıdır. Bu nedenle işveren fazla mesai yapan işçiye bir buçuk günlük ücret ödemelidir. İşçi hafta tatilinde çalışması halinde ise hafta tatili ücreti ile beraber fazla mesai ücreti de ödemelidir. Sonuç olarak işverenin hafta tatilinde fazla mesai yapan işçiye ödeyeceği ücret iki buçuk günlük ücrettir[4].
Fazla mesai yapan bir işçinin haftalık izin ücreti hesaplama konusuna bir sonraki başlıkta değineceğiz.
HAFTA TATİLİ ÜCRETİ HESAPLAMA
Bu başlık altında sizlere hafta tatili ücreti hesaplama ve haftalık izin ücreti hesaplama konularını anlatacağız. İşçinin hafta tatili izni ücreti günlük ücretine eşdeğerdir. Dolayısıyla işveren hafta tatili ücretini hesaplarken işçinin aylık ücretini otuza bölmektedir. Güncel brüt asgari ücret 13.414,50 TL, güncel net asgari ücret ise 11.402,32 TL’dir. Bu sayıları otuza böldüğümüzde asgari ücretle çalışan bir işçinin haftalık izin ücreti hesaplanmış olacaktır.
Bu durumda asgari ücretle çalışan bir işçinin günlük brüt hafta tatili izni ücreti 447.15 TL’dir. Asgari ücretle çalışan bir işçinin net günlük hafta tatili izni ücreti ise 380,07 TL’dir. 24.000,00 TL net ücret alan bir işçinin net günlük hafta tatili izni ücreti 800,00 TL’dir. 30.000,00 TL net ücret alan bir işçinin günlük net hafta tatili izni ücreti ise 1.000,00 TL’dir
İşçi hafta tatilinde fazla mesai yapması halinde işçi ne kadar ücrete hak kazanacaktır? Hafta tatilinde fazla mesai yapan işçi hafta tatili ücretine ek olarak fazla mesai ücreti alacaktır. Fazla mesai ücreti bir buçuk günlük ücret olduğundan işçi iki buçuk günlük ücret alacaktır. Asgari ücretli işçi hafta tatilinde fazla mesai yaparsa alacağı günlük brüt ücret 1.117,85 TL olacaktır. 1.117,85 TL’nin 447.15 TL’si işçinin hafta tatili ücretidir. Geriye kalan 670,70 TL ise işçinin fazla mesai ücretidir.
Hafta tatilinde fazla mesai yapan asgari ücretli işçinin alacağı günlük net ücret ise 950,17 TL’dir. 950,17 TL’nin 380,07 TL’si hafta tatili ücretidir. Geriye kalan 570,10 TL ise işçinin fazla mesai ücretidir. 24.000,00 TL net ücret alan bir işçinin günlük hafta tatili fazla mesai ücreti 2.000,00 TL’dir. Söz konusu 2.000,00 TL’lik ücretin 800,00 TL’si işçinin hafta tatili ücretidir.
Geriye kalan 1.200,00 TL ise işçinin fazla mesai ücretidir. 30.000,00 TL net ücret alan bir işçinin günlük hafta tatili fazla mesai ücreti 2.500,00 TL’dir. Söz konusu 2.500,00 TL’lik ücretin 1.000,00 TL’si işçinin hafta tatili ücretidir. Geriye kalan 1.500,00 TL ise işçinin fazla mesai ücretidir.
Böylece sizlere işçilerin hafta tatili ücreti hesaplama ve haftalık izin ücreti hesaplama konularını anlatmış olduk. İş avukatlarımızla görüşmek için büromuzla dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz. Sizlere profesyonel ve kaliteli avukatlık hizmeti sunacaklarından emin olabilirsiniz.
HAFTA TATİLİ ÜCRETİ HESAPLAMA İSPATI
Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre işçi hafta tatili çalışmasını ispatlamalıdır. Ücret bordrosunda işçinin imzası varsa bordro kesin delildir. Ancak bordronun sahteliği ispatlandığı takdirde kesin delil olma özelliği ortadan kalkacaktır. Bu nedenle bordroda işçinin imzası var ise hafta tatili ücretinin işçiye ödendiği kabul edilecektir. Ücret bordrosunda hafta tatili ücreti kısmı boşsa ve işçinin imzası yoksa işçi her türlü delille hafta tatili çalışmasını ispatlayabilir.
İşyeri belgeleri, mesaiye giriş çıkış kayıtları yazılı delildir. Örneğin Yargıtay 9. Hukuk Dairesi takoğraf kayıtlarını bu belgeler arasında kabul etmektedir[5]. İşçi bahse konu belgelerle hafta tatili çalışmasını ispatlayamazsa tanık ifadesine başvurabilir. Mahkeme işyerinde mesai saatleri hakkında bilgi sahibi olmayan tanıkların ifadeleri hükme esas alamaz.
İşçi bordroyu imzaladığı durumlarda hafta tatilinde daha fazla çalıştığını iddia edemez. Fakat işçi bordroya daha fazla çalıştığı şeklinde şerh düşmüşse her türlü delille hafta tatili çalışmasını ispatlayabilir. İşçi ayrıca bordroyu imzalamış fakat şerh düşmemişse yazılı belgelerle daha fazla çalıştığını ispatlayabilir.[6]
Mahkemeler söz konusu hususlar değerlendirdikten sonra kararlarını vermektedir. Karar sonrasında haftalık izin ücreti hesaplama ve hafta tatili ücreti hesaplama işlemleri gerçekleşmektedir. Bu doğrultuda işverenler işçilerin hafta tatili ücretlerini ödemektedir. Haftalık izin ücreti hesaplama ve hafta tatili ücreti hesaplama konusunun ispatı önemli bir konudur. Haftalık izin ücreti hesaplama ve hafta tatili ücreti hesaplama hizmetlerimizden faydalanmak için büromuzla iletişime geçebilirsiniz.
HAFTA TATİLİ ÜCRETİ HESAPLAMA GÖREVLİ MAHKEME
Haftalık izin ücreti hesaplama ile ilgili davalarda görevli mahkeme İş Mahkemesidir. İş mahkemesi özellikle iş sözleşmesi ve sosyal güvenlik hukuku alanındaki uyuşmazlıkları ele alan özel bir mahkemedir. İş hukuku ayrı bir uzmanlık alanı olduğu için kanun koyucu iş hukuku davalarının İş Mahkemesinde görülmesini düzenlemiştir. Dolayısıyla haftalık izin ücreti hesaplama, hafta tatili ücreti hesaplama konularında görevli mahkeme İş Mahkemesidir. İş hukuku alanında İş Mahkemesi haricide bir mahkemede dava açılması halinde mahkeme davayı reddedecektir.
İş hukuku alanında ayrıca zorunlu arabuluculuk dava şartı bulunmaktadır. Haftalık izin ücreti hesaplama ve hafta tatili ücreti hesaplama da zorunlu arabuluculuk kapsamındadır. Dolayısıyla arabuluculuk yoluna başvurulmadan dava açılması mümkün değildir. Haftalık izin ücreti hesaplama nedeniyle iş davası açılması halinde mahkeme dava şartı yokluğu nedeniyle reddedecektir.
Davacı arabuluculuk sürecinin olumsuz sonuçlandığına ilişkin tutanağı dava dosyasına eklemelidir. Söz konusu tutanağın olmaması halinde mahkeme 1 haftalık kesin süre verecektir. Bu sürede tutanak sunulmazsa mahkeme davayı usulden reddedecektir. Görüldüğü gibi haftalık izin ücreti hesaplama ve hafta tatili ücreti hesaplama davaları teknik bilgi gerektirmektedir. Bu nedenle Haftalık izin ücreti hesaplama ve hafta tatili ücreti hesaplama davalarındaki hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz. 7 gün 24 saat iş avukatlarımıza ulaşarak bilgi alabilirsiniz.
HAFTA TATİLİ ÜCRETİ HESAPLAMA MAKUL İNDİRİM
Bir işçinin uzun süre çok yoğun bir şekilde çalışamayacağı bilinen bir gerçektir. İşçinin çeşitli nedenlerle hiç dinlenmeden sürekli çalışamayacağı konusunda bir karine bulunmaktadır. Bu nedenle işçi alacaklarında hakkaniyet indirimi yapılması gerektiği görüşü hakim olmuştur. Bu karineye göre tanık ifadesine dayalı olarak yapılan fazla mesai alacakları davalarında başvurulmalıdır. Yazılı belgelere dayalı olarak yapılan fazla alacakları davalarında indirim uygulanması mümkün değildir.
Fazla mesainin ispat edilmesinde işveren aleyhine dava açmış tanık ifadeleri doğrudan delil olarak kabul edilmemelidir. İşverenle aralarında dava bulunduğu için sadece tanık ifadelerine hükme esas almak doğru değildir. Fakat diğer tali delillerle birlikte tanık ifadelerinin hükme esas alınması mümkündür.
Haftalık izin ücreti hesaplama işlemi yapılırken bir indirim yapılması gerektiği yönünde kanuni düzenleme bulunmamaktadır. Hafta tatili ücreti hesaplama hakkaniyet indirimi konusunda yerleşik Yargıtay içtihatları bulunmaktadır. Mahkemeler de bu içtihat doğrultusunda kararlar vermiştir. Ancak bu oranın takdiri veya hakkaniyet olarak adlandırılması işçi haklarına bir müdahale oluşturabilecektir. Bu nedenle Yargıtay Hukuk Genel Kurulu “karineye dayalı makul bir indirim” ifadesini kullanmayı tercih etmiştir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na taşınan olayda davacı güvenlik görevlisi olarak haftada 6 gün çalışmaktadır. Ayrıca davacı günde 3 saat fazla mesai yapmaktadır. Davacı fazla mesai yaptığını yazılı belgelere değil tanık beyanlarına dayandırmaktadır. Bu nedenle ilk derece mahkemesi yüzde 50 hakkaniyet indirimi uygulamıştır. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise indirim oranını yüksek bularak kararı bozmuştur. İlk derece mahkemesi Yargıtay kararına direnince dava Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na önüne gelmiştir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ilk derece mahkemesinin indirim yapmasını doğru bulmuş. Fakat indirim oranını yüksek olduğuna hükmetmiştir. Kararına makul indirim ifadesini kullanarak işçi alacaklarına müdahale edilmemesi gerektiğine karar vermiştir[7].
HAFTA TATİLİ ÜCRETİ HESAPLAMA YARGITAY KARARLARI
Bu bölümde sizlere hafta tatili ücreti hesaplama konusundaki Yargıtay kararlarını paylaşacağız. Kararlarda yer alan önemli hususları sizlere açıklayacağız.
Yargıtay’ın incelediği bir olayda davacı mahkemeden hafta tatili izin ücretini talep etmiştir. Ancak mahkeme iş sözleşmesinin tarafları fazla çalışma ücretinin çalışma ücretine dahil olduğunu belirlediğinden bu talebi reddetmiştir. Fakat Yargıtay bu hususun fazla çalışma ücretini kapsadığını vurgulamıştır. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Hafta tatili izin ücretinin bu düzenleme içerisinde olmadığına karar vermiştir. Bu gerekçe ile takoğraf kayıtlarının incelenip hafta tatili ücreti hesaplama işleminin yapılmasına hükmetmiştir[8].
Başka bir olayda davacı dilekçesinde Pazar günleri haftalık izni kullandığını ifade etmiştir. İlk derece mahkemesi de bu beyana rağmen haftalık izin ücreti hesaplama işlemi yapmıştır. Yargıtay ise davacının hafta tatili çalıştığını beyanla ücret talep etmesinin mümkün olmadığına karar vermiştir. Sonuç olarak Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ilk derece mahkemesinin kararını bu sebeple bozmuştur[9].
Somut olayda işveren işçinin hafta tatili bordrolarda ücret hesaplama işlemini yapmıştır. Sonrasında işçinin ücretini bankadaki hesabına yatırmıştır. Davacı mahkemeden ayrıca ilk derece mahkemesinden hafta tatili ücretini talep etmiştir. İlk derece mahkemesi davacının talebini yerinde görerek işçinin hafta tatili alacağı olduğuna hükmetmiştir. Ancak Yargıtay söz konusu durumun haricinde davacı işçi hafta tatili yaptığını ispatlayamadığını belirtmiştir.
Ayrıca Yargıtay 9. Hukuk Dairesi davadaki tanık beyanları çelişkili olduğunu ifade etmiştir. Dolayısıyla yüksek mahkeme ilk derece mahkemesinin kararını bozmuştur[10].
HAFTALIK İZİN ÜCRETİ HESAPLAMA YARGITAY KARARLARI
Bu bölümde de sizlere haftalık izin ücreti hesaplama konusundaki Yargıtay kararına yer ayıracağız. Kararlardaki dikkat çeken konular hakkında bilgiler vereceğiz. Yargıtay’ın en çok merak edilen konular hakkındaki görüşünü ifade edeceğiz.
Haftalık İzin Ücreti Hesaplama ile ilgili güncel bir Yargıtay kararını ele alacağız. Söz konusu karara göre davacı 07-19 saatleri arasında çalıştığını iddia etmiştir. Ayrıca bilirkişi de çalışma saatlerini haftada altı gün 07-19 saatleri olarak belirlemiştir. Raporunda ara dinlenmesi de hariç tutmuştur. Dolayısıyla bilirkişi davacının çalışma saatini günlük 18 saat olarak belirlemiştir. Davacı fazla mesaiye delil olarak yazılı bir belge sunmamıştır. Mahkemede bilirkişi raporunu esas alarak çalışma saatlerinin 07-19 olduğu şeklinde hüküm vermiştir.
Yapılan temyiz üzerine dosya Yargıtay 9. Hukuk Dairesi önüne gelmiştir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi dosyada fazla mesaiye ilişkin olarak sadece tanık beyanları yer aldığını belirtmiştir. Ayrıca dosyadaki bazı tanık beyanlarının çalışma saatinin 08’de başladığını ifade ettiğini vurgulamıştır. Bu sebeple Yargıtay 9. Hukuk Dairesi işyerindeki çalışma saatinin 08-19 olduğuna hükmetmiştir. Ayrıca 1,5 saat ara dinlenmesinin de fazla mesai saatlerinden düşülmesi gerektiğine karar vermiştir. Sonuç olarak Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ilk derece mahkemesinin kararını bozmuştur[11].
HAFTA TATİLİ ÜCRETİ ZAMANAŞIMI
Hafta tatili ücreti alacaklarında da zamanaşımı söz konusudur. 4857 sayılı İş Kanunu 32. madde 6. fıkraya göre işçilerin ücret alacaklarında zamanaşımı süresi 5 yıldır. Kanun koyucu işçi alacaklarında genel zamanaşımı süresi olan 10 yıldan ayrılarak 5 yıl süresini belirlemiştir. Hafta tatili ücreti işçi ücreti alacağıdır.
Bu nedenle hafta tatili ücret için de zamanaşımı süresi 5 yıldır. Dolayısıyla işveren 5 yıldan fazla alacaklar için zamanaşımı iddia ederse mahkeme bunu kabul etmek zorundadır. Ancak işveren 5 yıldan fazla alacaklar için zamanaşımı iddia etmezse mahkeme kendiliğinden dikkate almayacaktır. İşçiler işçi ücreti alacaklarını hesaplarken mağdur olmamak adına 5 yıllık zamanaşımı süresini dikkate almalıdır. İşçi 5 yıllık hesaplar
ANKARA İŞ AVUKATI
Ankara iş avukatı, iş ve sosyal güvenlik hukukunda uzman bir avukattır. Hukukumuzda iş avukatı şeklinde bir ayrım bulunmamaktadır. Ancak iş hukukunda uzmanlaşmış avukatlar iş avukatı olarak adlandırılmaktadır. Hukuk büromuzda iş ve sosyal güvenlik hukuku alanında uzman avukatlarımız hizmet vermektedir. Güncel mevzuat ve yerleşik içtihatlar doğrultusunda avukatlık hizmeti vermekteyiz.
Büromuz haftalık izin ücreti hesaplama ve hafta tatili ücreti hesaplama konularında hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir. 7 gün 24 saat hizmet veren avukat ekibimiz bulunmaktadır. Müvekkil ve müvekkil adaylarımızın lehine olabilecek tüm hususları araştırıyor ve kaliteli hukuki hizmet sunuyoruz. Sizler de hukuk büromuzla iletişime geçerek avukat ekibimizle görüşebilirsiniz.
Bu hesaplama aracının dışında gerekli bilgileri doldurarak diğer hesaplamaları da şuradan yapabilirsiniz:
- Yıllık Ücretli İzin Alacağı Hesaplama
- İş Gücü Kaybı Tazminatı / İş Kazası Tazminatı Hesaplama
- UBGT Hesaplama – Ulusal Bayram Genel Tatil Ücreti Hesaplama
- İhbar Tazminatı Hesaplama
- Fazla Mesai Ücreti Hesaplama
- Dava Harcı Hesaplama
- Hasar Değer Kaybı Hesaplama / Araç Değer Kaybı Hesaplama
Kaynakça
[1] Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ILO, 30 Soruda İşçnini Dinlenme Hakkı, 02 numaralı İşçinin El Kitabı Serisi, S. 6 https://www.csgb.gov.tr/medias/6948/30-soruda-i%C5%9F%C3%A7inin-dinlenme-hakk%C4%B1.pdf Erişim Tarihi: 16.12.2023
[2] Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ILO, 30 Soruda İşçnini Dinlenme Hakkı, 02 numaralı İşinin El Kitabı Serisi, S. 14 https://www.csgb.gov.tr/medias/6948/30-soruda-i%C5%9F%C3%A7inin-dinlenme-hakk%C4%B1.pdf Erişim Tarihi: 16.12.2023
[3] AKTAY, A. Nizamettin, ARICI, K., SENYEN/KAPLAN, E. Tuncay, İŞ HUKUKU, Ankara 2013, s. 263
[4] Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ILO, 30 Soruda İşçnini Dinlenme Hakkı, 02 numaralı İşçninin El Kitabı Serisi, S. 15 https://www.csgb.gov.tr/medias/6948/30-soruda-i%C5%9F%C3%A7inin-dinlenme-hakk%C4%B1.pdf Erişim Tarihi: 16.12.2023
[5] Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/2663 E., 2016/13009 K. Karar Tarihi: 01.06.2016
https://karararama.yargitay.gov.tr/ Erişim Tarihi: 16.12.2023
[6] Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/2662 E., 2016/13008 K., Karar Tarihi: 01.06.2016
https://karararama.yargitay.gov.tr/ Erişim Tarihi: 16.12.2023
[7] Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2015/2698 E. , 2017/1557 K. Karar Tarihi: 06.12.2017
https://karararama.yargitay.gov.tr/ Erişim Tarihi: 16.12.2023
[8] Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/2662 E., 2016/13008 K. Karar Tarihi: 01.06.2016
https://karararama.yargitay.gov.tr/ Erişim Tarihi: 16.12.2023
[9] Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2012/32761 E. , 2014/27135 K. Karar Tarihi: 18.09.2014
https://karararama.yargitay.gov.tr/ Erişim Tarihi: 16.12.2023
[10] Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2012/11062 E. , 2013/14520 K. K. Karar Tarihi: 15.05.2013
https://karararama.yargitay.gov.tr/ Erişim Tarihi: 16.12.2023
[11] Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2021/11971 E. , 2021/16283 K.K. Karar Tarihi: 18.09.2014
https://karararama.yargitay.gov.tr/ Erişim Tarihi: 08.12.2021