15 Temmuz hain darbe girişimiyle sonrasında çıkarılan khk’larla beraber kamu kurumlarından
binlerce kamu görevlisi ihraç edilmiş ve çeşitli sosyal güvenlik hakları ellerinden alınmıştı. Ortaya çıkan ortamda yapılan işlemlerin gerekli hukuki mevzuat ve yasalara uygun olarak yapılması ve denetlenmesi açısından Any. 60 daki sosyal güvenlik hakkı kapsamındaki emeklilik hakkının SGK tarafından yanlış yorumlandığı görülmektedir.Şöyle ki ;
Sosyal güvenlik primlerinin tamamı Emekli Sandığı’na yatan , çalışma sürelerinin tamamı sadece memuriyette geçenler için emekli maaşı ve emekli ikramiyesi ödemesinde sorun bulunmamaktadır. Fakat hizmet süresi içerisinde SSK ve BAĞ-KUR primleri olan kamu çalışanları için 26.01.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6270 sayılı kanuna göre çalışanların hizmetlerinde 1 gün bile SSK ve BAĞ-KUR primi olması halinde aylığın ödenmesi fakat ikramiyenin ilgili kanunun md.89 ikinci fıkra hükmü gereği kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona ermiş olması şartına bağlamıştır. Dolayısıyla Sözkonusu khk lar ile ihraç olanların bu düzenleme emeklilik ikramiyesine hak kazanmalarını engellemektedir.
İlgili düzenleme incelendiğinde 5434 sayılı kanunun Md.89 1. Fıkrası hükmüne göre , hizmetlerinin tamamı Sandığa tabi olarak geçen iştirakçilere yapılacak ikramiye ödemesinin , Sandığa tabi hizmetlerinin ne şekilde sona erdiği bakılmaksızın Sandığa tabi hizmeti tek başına sandıktan aylık bağlanmaya yeterli olanlar için ikramiyenin verileceği fakat Herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak geçen hizmet süresi tek başına aylık bağlanmaya yeterli olmaması ve aynı kanunun ‘’Hizmet sürelerinin birleştirilmesi’’ başlıklı 4. Maddesine göre farklı sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak geçen hizmet süresi birleştirilip bu kanuna göre aylık bağlanmasına hak kazananlar için ilgili kanunun 1.fıkrasının uygulanmayacağı anlaşılmaktadır.
Özellikle birçok kişinin Sandığa tabi hizmeti tek başına sandıktan aylık bağlanmaya yeterli olduğu halde hiç ihtiyacı yokken hizmetleri birleştirilmek suretiyle sandıktan aylık bağlanan iştirakçilerin Sandığa tabi hizmetinin kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona ermediğinden bahisle yoksun bırakılması Anayasanın Eşitlik ve Hakkaniyet ilkesine aykırılık oluşturacaktır.
Dolayısıyla tek başına Sandıktan aylık bağlanmaya hizmet süresinin yeterli olması ve mevcut konumu itibariyle hizmet süresi birleştirilmiş olması durumunda Sandığa tabi hizmetinin ne şekilde sona ermiş olduğu hususuna bakılmaksızın 5434 sayılı kanunun 89/1 maddesi hükmü uyarınca ikramiye ödemesinin yapılması gerekmektedir.
Sözkonusu durumla alakalı ANKARA 16.İDARE MAHKEMESİ tarafından yapılan değerlendirmede; “Emekli Sandığına tabii olarak geçen hizmet süresinin tek başına sandıktan aylık bağlanmaya yeterli olması durumunda, sandığa tabi hizmetinin ne şekilde sona erdiğine bakılmaksızın, 5434 sayılı Kanunun 89/1. maddesi hükmü uyarınca, ikramiye ödenmesinden yararlanması gerektiği” ifade edilmiştir.(2017/2034 E. 2018/13 K. )
merhaba,
yaklaşık 31 sene öğretmen olarak görev yaptım ve maalesef KHK ile ihraç oldum. emekli sandığından başka sigorta girişim yok. emekliliğe başvurursam ikramiye alabilir miyim?
SGK yetkililerine konuyu sordum, hakkında takipsizlik ya da beraat kararı olmadan ikramiye alamazsın dediler. fakat hakkımda şu ana kadar takipsizlik de verilmedi, mahkeme de açılmadı.
Birden fazla sigorta kaydınız var mı memuriyet dışında bir yerde çalıştınız mı
Numaramı araybilirsiniz konuyla ilgili
12 Eylül zamanı memuriyetten ihraç edilen kişiler, Rahmetli Ecevit’in son başbakanlığı döneminde memuriyete geri döndüklerinde ihrac edilme ile geri dönme arasındaki zamanda sigortalı bir iste çalışanlara sigortalı bir işte çalışmayan gibi haklar iade edilmemiş; maaşları ve sanırım sosyal güvenlik hakları (sigortalı çalıştıkları zaman süresindeki aldıkları maaş ve sigorta primleri, kademe vs. dikkate alınarak) eksik iade edilmiş gibi bir bilgi kulağıma geldi. Böyle bir şey gerçekten var mı? Var ise bizde de benzer durum yaşanabilir mi? Yaşanır ise dava açarak buna itiraz etme hakkına sahip miyiz? Teşekkürler.
Hayır ihraç olmanız durumunda geri dönme arasında başka sigortalı işte çalışmanız durumunda haklarınızı alacak hatta eksik gün durumu varsa sigortalı işle beraber priminizi doldurup emekli olabilirsiniz.
672 khk ile sendika uyeliginden ihrac edildim.30 sene memuriyet surem var 120 gun falan disardan hizmet birlestirmem var emekli ikramiyesi alamadim ne yapmam gerekir takipsizlik kararimda var mahkeme acsak ortalama ne kadar surede sonuclanir simdiden tesekkurler
Merhaba maalesef kazanılmış hakkınız ilgili kanunun yanlış yorumlanmasından dolayı size verilmemekte bu durum da ancak mahkeme kanalıyla cebren değişebilir.Şuan açtığımız davalar mevcut yargılamaların tam olarak şu kadarlık sürede sonuçlanır diyemeyiz. Sonuçlanmış lehe davalar da var.Konuyla ilgili yüzyüze görüşebiliriz
Merhaba 677 s khk ile TSK dan ihraç edildim. 31 yıl 5 aylık hizmet sürem var. kıdem yılım 24 yıl 2 ay. Daha önce sgk ile yaptığım yazışmalarda yaş haddini doldurduğum emekliliğe hak kazandığım belirtilmişti. 11 aylık bir hizmet birleştirmemde mevcut. Emeklilik için başvurdum ve emekliye ayrılmam onaylandı. İlk maaşımı aldım fakat ikramiyeden bir haber yok. SGK dan gelecek cevabı bekliyorum.Normalde hizmet birleştirmesi yapmadan emekli hakkımı alıyorum. Başka arkadaşlarla konuştuğumuzda ikramiyenin ilk aylıkla birlikte yatırıldığı söylendi. Muhtemelen bende bu mağdurlardan olacağım. Bu durumda tebliğ edildikten sonra Ankarada ki idare mahkemelerine mi başvurmam gerekiyor yoksa bulunduğum yerdeki idare mahkemesi yeterli mi birde bana uygunsa örnek bir dava dilekçesi gönderebilir misiniz? İdare mahkemesinin numarasını kim belirliyor herhangi birine başvurmamız yeterli mi? Teşekkürler.
Dava dilekçesi göndermek gibi bir prosedürümüz yok ancak avukatlık hizmeti karşılığında adınıza dava açılabilir. Mahkeme, dava açıldığında otomatik olarak belirlenmektedir.
Teşekkürler.
Merhabalar. ben mahkemeye vermiştim öncesinde ve red kararı geldi. Şu an davalar sürüyor fakat takipsizlik geldiği için nasıl bir yol izlemem gerekir?
10.03.2019 tarihinde almış olduğum adli ceza nedeniyle memuriyetime son verildi 11.03.2019 tarihinde emekli dilekcemi verdim ve 13.03.2019 tarihinde maaşım bağlandı ancak memuriyet öncesi sigortalı hizmetim var diye ikramiye ödenmedi emsal mahkeme kararlarından söz ediliyor yol gösterirseniz sevinirim
Merhaba sigortasız çalışma süreniz ne kadardır ?
Merhaba ben memuriyetten ihraç oldum.Emekliliğime 2,5 yıl vardı.Bu süre içerisinde 2-3 ay bir şirkette ssk lı olarak çalıştım. 1Ocak 2020 de emekli oldum.Ilk maaşımı aldım ama ikramiyemi alamadım.Ne yapmam gerekiyor
Merhaba Toplamda kaç yıl çalıştınız memuriyette
Merhabalar dava açmak gerekmektedir. Daha önce benzer durumda ikramiyesini aldığımız müvekkillerimiz bulunmaktadır.0507 906 87 33’ü ararsanız ayrıntılı bilgi verebiliriz.
merhabalar egm den 677 sayılı khk ile ihraç edildim toplamda yıpranma dahil 22 yıl 9 ay hizmetim var 3 yıl 5 ay hizmet birleştirmem var emekli oldum ancak ikramiyem ödenmedi ankara 11. idare mahkemesine dava açtım red kararı geldi itiraz etsem sonuç alabilirmiyim yardımcı olurmusunuz
Bilgi ve belgeleri mailimize atarsanız sizi arayalım
Merhaba 2016 yılında KHK ile işten atıldım. 22 yıllık devlet hizmetim oldu. Devlet hizmetinden önce 5 yılda ssk lıydım 1998 yılında tek çatı altına toplanınca emeklilik için 22+5 yıl o yıllarda birleştirildi. Atıldıktan sonra sigortalı bir işte çalışmadım. 2022 yılında emekli oldum. Emekli ikramiyem verilmedi. 25 yılı tamamlamam gerekiyormuş. Ben kendi isteğimle işten ayrılmadım. 22 yıllık bir yıpranma tazminatım normalde ssk lı olsam 1 gün bile olsa ödenir. Ama tamamen insiyatifim dışında olup, atılınca 22 yıllık emekli ikramiyem verilmedi. Bunaların primleri benden kesildi. Mahkemeye verdim istinafa kadar geldik. Lakin 25 yıl durumu var diye reddedildi. Şimdi bir üst mahkemeye başvuracağım. Emekli ikramiyemi alma şansım var mı? Bu konuda bilgi almak istiyorum ne yapmam gerekli. Teşekkürler.