Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile diploma denklik konusunda sorun teşkil eden iki konu tam olarak çözüme kavuşturulamasa da bu kapsama giren denklik başvuru sahiplerinin bir kısmı için sorun çözülmüştür denilebilir. Bunu iki yönde ele almak faydalı olacaktır;
1- İlk olarak yurt dışında kalış süresi konusunda mevzuatlarda hala belirli bir süre öngörülmüş olmaması idare hukuku kapsamında belirlilik ilkesinin ihlali anlamına gelmeye devam etmektedir. Bununla birlikte bu hususta genel olarak eğitim alınan ülkede uzun süre kalmış ancak bir yada birkaç dönem, özellikle vize geç çıktığı için ilgili ülkeye geç gidip eğitime geç başlamış olanlar için yapılmış bir düzenleme olduğu söylenebilir. Bu bakımdan yapılan düzenlemeye bakıldığında ön lisans eğitiminde en fazla bir döneminde gün eksiği bulunanlar, lisans eğitiminde ise en fazla 3döneminde gün eksiği bulunanlar toplamda YÖK’ün istediği toplam gün sayısını tutturuyorlarsa artık ret işlemi ile karşı karşıya kalmayacaklardır. Sonuç olarak sadece YÖK’ün mahkemelere yapmış olduğu savunmalarda yer alan 49 iş günü hesabına göre ön lisansta 196 gün, lisansta ise (8 yarıyıl varsayımında) 392 gün ilgili ülkede kalmış olması bahsedilen dönemlerden (ön lisans en fazla 1, lisansen fazla 3)fazla eksik olmamak kaydıyla yeterli kabul edilecektir.
Yurt dışında kalış süresi konusuna tarihsel olarak bakıldığında önceleri toplam gün sayısı üzerinden yapılan değerlendirme olduğu sonra ise dönem bazında inceleme yapıldığı görülecektir. YÖK bu yeni düzenleme ile önceki inceleme stiline dönmüş olmakla birlikte birkaç istisna da getirmiş olmaktadır. Bunun yanında %70lik devam mecburiyetinin aynen devam ettiği de unutulmamalıdır.
Son olarak ön lisans sonrası lisans tamamlama, kredi transferi yada teknik eğitim sonrası mühendislik için yurt dışında alınan eğitimlerde gün sayısı eksikliğine bakılırken nasıl değerlendirileceği konusunda bir açıklık bulunmamakla birlikte bu durumlarda YÖK’ün lisans olarak değerlendireceği ve 3 dönem olarak baz alacağı değerlendirilebilir. Zira YÖK bu konularda başvuru sahibinin inceleme için sunmuş olduğu diplomaya bakarak karar vermektedir. Nihai olarak denkliği istenen diploma ön lisans diploması ise en fazla 1, lisans diploması ise en fazla 3 dönem olarak dikkate alınacaktır. Ret verilen bu kişilerin dosyaları hakkında ise bölümüne göre SYBS işlemi uygulanacaktır.
2- Mezkur yönetmelik değişikliği ile getirilen, yönetmeliğin en çok sorun çıkaran ve en subjektif bendi olan 10 uncu maddenin birinci fıkrasının (ç) bendinin yürürlükten kaldırılmış olması sevindiricidir. Bu kapsamda YÖK’ün klasik olarak doğrudan meslek icrası veren meslekleri dışarıda tutarak değişikliğe gitmesi anlaşılabilir. Ayrıca YÖK Yürütme Kurulu ve BAD Komisyonlarında bulunan sağlık alanındaki öğretim üyelerinin ağırlığı yine sağlık alanlarını korumaya alma gibi bir düşünceye itmiştir.
Genel olarak uzaktan eğitim sonrası yapılan denklik başvurularına bakıldığında birkaç mühendislik bölümü dışında yurt dışında alınan uzaktan eğitim bölümlerine yapıldığı, değişen madde kapsamında sayılan Tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık, diş hekimliği, eczacılık, öğretmenlik ve Kurulun belirlediği klinik uygulaması olan sağlık alanlarından olmadığı, dünya nezdinde kaliteli kabul edilecek ve sıralaması iyi olan üniversiteler olduğu görülecektir. ABD ve İngiltere’nin üniversitelerinin başı çektiği uzaktan eğitim diplomalarına ait başvuruları yapan kişilerin büyük bir kısmının bu kapsamda gireceği ve yararlanacağı düşünülmektedir. Ayrıca ilk maddeden farklı olarak bu kişilerin başvuruları hakkında SYBS uygulanmaksızın denklik işlemi yapılacağı unutulmamalıdır. Dolayısı ile bu kişiler doğrudan denklik alacaktır.
Maddenin aksi yorumuyla Tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık, diş hekimliği, eczacılık, öğretmenlik ve Kurulun belirlediği klinik uygulaması olan sağlık alanlarından olmayan ancak ilk 400’lük kısmda girmeyen başvurular hakkında da SYBS işlemi uygulanacağı söylenebilir. Hem Tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık, diş hekimliği, eczacılık, öğretmenlik ve Kurulun belirlediği klinik uygulaması olan sağlık alanlarından olan hem de ilk 400’lük kısımda olmayan başvuruların ise yönetmeliğin 7. Maddesi gereği reddedileceği söylenebilir.
Merhaba Sayın Yetkili,
Yurtdışı kalış süresinden dolayı yökten red cevabı almıştım. Bu yeni yönetmelik ile birlikte bu kapsamda mağduriyetimin giderilmesi için ne yapılması gerekiyor? Dosyaları ve incelemeleri yök kendiliğinden mi yapacak yoksa dosyanın tekrar incelenmesi için dilekçe mi göndermemiz gerekiyor
Kendiliğinden incelemez dilekçe yazmalısınız.
Merhaba, Makedonya’daki Uluslararası Balkan Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyetine ait bir üniversite olması dolayısıyla direkt denklik verildiğini iddia etmektedir. Bu konuda bilginiz var mı ?
Türkiyeye ait üniversite değildir denklik sürecine tabidir.
Merhaba,
Cevabınız ve zaman ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim..
Makedonya hukuk fakültesi bitirdim, evraklarımı YÖK’e verdim inceleniyordu bir yıldır. Nihai bir karar çıkmadan sts sınavına girdim ve geçtim, daha sonra dilekçe yazdım durum ile alakalı; Dilekçeden sonra , bilim ana kurulu görüşü bekleniyor / kurul sonrası işlemler yazıyordu. Şu an ise Kurul sonrası işlemler haricinde bir şey yazmıyor.. Sizce durum nedir ?
Önce sınav kararı çıkacak sonra uygulanacak direkt uygulanmaz.
Merhaba . Sofya Yeni Bulgaristan Üniversitesi dil konuşma yüksek lisans bölümü denkliği varmıdır .
Merhaba ben yurt dışında okuyorum. Okuduğum okul 4 yıllık bir bölüm. Pandemiden dolayı 3 dönem hiç bir şekilde o ülkeye giriş çıkışım olmadı. Şu anda bazı ailevi sorunlardan dolayı okula geç gittim. O 3 dönem dışında yani bu 4.donemimdeki gün sayısı bu dönem bazında mi yüzde 70 olması lazım yoksa tüm okul boyunca yüzde 70 mi lazım.
Merhaba , ben yurt dışında öğrenciyim ( 4 yıllık bir bölüm ) 3 dönem pandemiden dolayı okul tamamen uzaktan eğitim veriyordu ve hiç bir şekilde o ülkeye gidemedim. Bu dönem okullar açıldı bazı ailevi sorunlardan dolayı okula çok geç gittim. Yökün yüzde 70 kalma zorunlulugunda bu dönemimi de kapsıyor mu yoksa tüm okulun yüzde 70 i kadar orda kalmak yeter mi. Yani bu dönem için eksik olan günlerimi gelecek dönemlerde tamamlasam sorun olur mu. Cevaplarsanız çok sevinirim.
Tamamlarsanız sorun olmaz
Merhaba acaba lisans için 3 dönemde eksiklik varsa diğer donemler tamamlanabilir maddesine göre 3 dönem pandemiden dolayı tamamen uzaktan eğitim veren okullarin durumu ne olacak. Yani o 3 dönem bu belirtilen 3 dönemi kapsıyor mu , mesela biz 3 dönem tamamen uzaktan eğitim aldık. Uzaktan eğitim aldığımızaa dair belge de aldık. İşte o 3 dönem dahil 1 dönemimizde daha eksik bir kaç gün var o nasıl olacak ?
Merhaba acaba lisans için 3 dönemde eksiklik varsa diğer donemler tamamlanabilir maddesine göre 3 dönem pandemiden dolayı tamamen uzaktan eğitim veren okullarin durumu ne olacak. Yani o 3 dönem bu belirtilen 3 dönemi kapsıyor mu , mesela biz 3 dönem tamamen uzaktan eğitim aldık. Uzaktan eğitim aldığımızaa dair belge de aldık. İşte o 3 dönem dahil 1 dönemimizde daha eksik bir kaç gün var o nasıl olacak ?
Merhaba, yönetmelikte geçen ‘Bir eğitim-öğretim dönemi için eğitim-öğretim süresinin %70’inden az olan süreler eksik sayılır’ ibaresinde ki eğitim öğretimi süresi cümlesinden okuduğumuz okulun, sınavlar dahil tüm dönemini mi anlamalıyız, ( sınav dönemi de hesaba katılıyor mu) İKİNCİ olarak; ilgili fıkranın devamında ‘Öğrenime devam süresinin tespitinde Türkiye’deki ilgili yükseköğretim mevzuatı esas alınır.’ yani orada ki mevzuat derken ne kastediliyor. Şunun için soruyorum benim okulumun bir yıllık toplam günü 267 gün yani %70′ i =187 gün yapıyor (129 iş günü).. ben kalış süremi Türkiye’ de ki mevzuata göre yani 49+49 iş günü olarak hesaplarsam yanılır mıyım? çok teşekkür ediyorum
Merhaba, sınav dönemini de ekleyeceksiniz. Siz kalış süresi açısından Türkiye’yi baz alacaksınız yani 49 iş günü. Aslında Türkiye’deki ilgili yükseköğretim mevzuatı esas alınır.’ ibaresi belirlilik içermediği için bu ifadeye istinaden gün sayısı aranması hukuka aykırıdır. Zira Türkiye’deki ilgili yükseköğretim mevzuatı esas alınır.’dan kastedilen hangi mevzuat ve bu mevzuatların hepsinde aynı gün mü düzenlenmiş belli değil. Açılan davalara göre bu mevzuat üniversitelerin senato kararları ve lisansla ilgili yönetmelikleriymiş.
Üstadım, bildiğiniz üzere bu %70 kuralı 14 Nisan 2020 tarihindeki değişiklikle mevzuata girdi, (bilinen bir süre olmadığı, mahkemelerde farklı kararlar çıktığı için) bu maddenin değişikliğinden sonra YÖK’ ün savunmaları da acaba bu maddeye göre değişti mi? 49 iş gününde devam ediyor mu yoksa üniversitelerin eğitim öğretim döneminin %70′ ini mi dikkate alıyor? yani bildiğiniz davalar var mı?
Yüzde 70 kuralı 5-6 senedir var ve savunmaları hep aynı 49 iş günü devam ediyor.
Merhabalar. Umarım sorumu yanıtlarsınız. YÖK yurtdışında kalış icin gün sayısını hesaplarken hangi tarih aralığını baz alıyor? Yani bir tane Türkiye’deki üniversitenin akademik takvimine bakıyorum 3 ekim – 8 ocak arasını güz dönemi olarak kabul etmiş ama bir sene önce 27 Eylül – 10 ocak demiş mesela. Ki bu Türkiye’de bütün üniversitelerde değişiyor bazısı erken başlıyor bazısı geç başlıyor. Daha yurtdışındaki üniversitelerin durumundan bahsetmedim bile. Bu durumda YÖK bir dönemdeki 70 günü hesaplarken hangi tarihten başlatıyor hangi tarihe kadar sürüyor? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
YÖK’ün baz aldığı net bir tarih yok ne uygulamada ne mevzuatta. Kısaca eylül-ocak, şubat-haziran gibi düşünebilirsiniz. Önemli olan gün sayısının fazla olması.
Anladım. Cevabınız için çok teşekkür ederim. İlginç bir uygulamaymış ancak. Mesela öğrencinin yurtdışında okuduğu üniversitede eğitim 15 eylülde başlıyor diyelim, öğrenci ise 14’ünde ülkeye gitmiş. Bu durumda eğer yök eğitim süresini bir eylülden başlatırsa öğrenci 10 gün falan kaybetmiş oluyor. Sınavlarını da erken verip döndüyse öğrenci o dönemki gerekli süreyi tamamlamamış bile olabilir. Halbuki öğrenci okuluna gitti derslerini gördü ve sınavlarını verdi. Bu benim başıma geldiğinden ya da geleceğinden değil, sadece hipotetik olarak mevcut yönetmelik ve uygulama bu tarz garipliklere imkan verebilir.
Merhabalar. Bir sorum olacaktı cevaplarsanız çok sevinirim. YÖK denklik değerlendirmesi yaparken hangi kriterlere dayanıyor tam olarak. Evet bir tanesini anladım kalış süresi belirleyici faktörlerden biri. Peki diğerleri ne? Mesela en iyi ilk 500 üniversite arasında bulunan bir üniversiteden alınan örgün eğitimde yüksek lisans diplomasına denklik vermeme gibi bir durum olabilir mi? Tam olarak hangi kriterlere göre karar veriyor yani? ”oo evet bu bizim Bayburt üniversitesinden alınan diplomaya denktir, bu değildir diye”
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.