Denklik;

Yükseköğretim Kurulunca tanınan bir yurt dışı yükseköğretim kurumundan alınan ön lisans, lisans veya yüksek lisans diplomalarının, ilgili eğitim düzeyindeki kazanımlar bakımından Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarınca verilen ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarına eşdeğerliğinin tespit edilmesidir.

Yurtdışındaki Yükseköğretim Kurumlarından alınacak diplomaların denklik işlemi ise 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 2880 sayılı kanunla değişik 7/p maddesi ve Avrupa Bölgesinde Yükseköğretimle İlgili Belgelerin Tanınmasına İlişkin Sözleşmesine dayanarak hazırlanan 20.02.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ” Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği “, 5463 sayılı kanunla onaylanması uygun bulunan 11/4/1997 tarihli “Lizbon Sözleşmesi” ve ” Yükseköğretim Yürütme/Genel Kurul Kararları” hükümleri uyarınca yapılmaktadır.

Denklik İşlemleri

“Yurtdışındaki yükseköğretim kuruluşunun Kurulumuzca tanınması halinde denkliği talep edilen yükseköğretim programının eğitim düzeyi, mezuniyet için gereken ulusal kredi ve/veya AKTS toplamı, kazanılması gereken bilgi, beceri ve yetkinlik açısından Türk yükseköğretim programına eşdeğer olup olmadığı incelenerek yapılırken, Türk yükseköğretiminde aynı veya benzer bir program bulunmuyor ise eğitim düzeyi açısından Türk yükseköğretimine eşdeğer olup olmadığı” incelenmek suretiyle yapılmaktadır.

Tanıma İşlemleri

“Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği” 3. maddesi j bendinde; ” Diplomayı veren yükseköğretim kurumunun ve programının, faaliyet gösterdiği ülkenin yetkili makamları veya bu makamlarca yetkilendirilmiş kalite güvencesi ve akreditasyon kuruluşları ile Yükseköğretim Kurulu tarafından akademik derece vermeye yetkili bir kurum ve program olarak kabul edilmesi ” olarak tanımlanmıştır.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarını tanıma veya tanınmama haklı saklı olmakla birlikte aşağıdaki hususların da göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Diplomayı veren yükseköğretim kurumunun ve eğitim programının;

Öncelikle faaliyet gösterdiği ülke yetkili makamlarınca diploma vermeye yetkili bir kurum olarak tanınması,
Akreditasyon ya da kalite güvencesi kuruluşları tarafından akredite edilmiş olması ve
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından da tanınması gerekmektedir.