Doçentlik başvurularında Doçentlik Bilgi Sistemi’ne yüklenen atıflar doçentlik atıf şablonuna göre düzenlenmektedir. 2025 Mart dönemi doçentlik başvurusunda ise bu atıf şablonu değiştirilmiştir. Yeni doçentlik atıf şablonunda atıf yapan eserle ilgili bir takım belgelerin de oluşturulan listenin ekine konması istenmektedir. Bu yeni doçentlik atıf şablonu hem web of science hem de diğer sistemlerde yer alan atıflar için geçerlidir. YÖKSİS ile DBS arasında bazı farklar bulunmakla birlikte son gelen doçentlik atıf şablonu DBS > YAYINLAR > MAKALELER > ATIFLAR kısmından indirilebilir.
Özellikle ilk atıf yapılan sayfanın tespiti ve gözden kaçma durumlarına istinaden atıf yapan makalenin hepsinin koyulmasını önermekteyiz. Yeni atıf doçentlik atıf şablonuna göre son durumda pratik olarak şöyle bir tablo ortaya çıkmaktadır: Liste + Kapak + Makale
Liste: Wos ya da manuel olarak word belgesinde oluşturulan listedir.
Kapak: Ünvan sayfası olarak istenen sayfadır. Dergi/kitap bilgileri yer alır. Makale kısmına yüklenene benzer kapaklar ya da wos master journal listte aratıldığında gelen dergi bilgileri de olabilir.
Makale: Atıf yapan makale metnidir.
Aşağıda sırasıyla önce yeni doçentlik atıf şablonuna yer verilecek, ardından yeni doçentlik atıf şablonu örnekleri verilecektir. Son olarak eski doçentlik atıf şablonu da paylaşılacak olup yeni ile karşılaştırma yapmak isteyen hocalarımızın bilgisine sunulmuştur.
İçindekiler
1.YENİ DOÇENTLİK ATIF ŞABLONU:
2025 Mart dönemi için doçentlik başvurusunda düzenlenmesi gereken doçentlik atıf şablonu şu şekildedir:

Yeni doçentlik atıf şablonu
Yeni Doçentlik Atıf Şablonunu buraya tıklayıp indirebilirsiniz.
2.YENİ DOÇENTLİK ATIF ŞABLONUNDA YER ALAN HUSUSLAR
2.1.Yayının Ünvan Sayfası Nedir?
Yayının unvan sayfası, derginin, kitabın ya da farklı türdeki bir yayının genel bilgilerini gösteren sayfadır. Bu sayfada yayın adı, yayıncı kuruluş/yayınevi, issn/isbn bilgileri, yayın peryodu gibi bilgileri içeren sayfadır. Doçentlik atıf şablonu için bu sayfa atıf yapan eserin kapağı gibi düşünülebilir. Kapağına ulaşılamayan durumlarda içindekiler kısmındaki ekran kaydı da yeterli olacaktır. Örnekleri aşağıda verilecektir.
İnternette arattığınızda ise ünvan sayfası, yayının künyesi gibi düşünülebilir ve okuyucuya yayının temel bilgileri hakkında hızlı bir genel bakış sunduğu gösterilmekle şu sonuçlara ulaşılmaktadır.
* Yayının Adı: Kitabın veya derginin tam ve resmi adı.
* Yazar(lar) veya Editör(ler): Yayını hazırlayan veya düzenleyen kişilerin isimleri.
* Yayınevi: Yayını basan veya dağıtan kuruluşun adı.
* Basım Yeri ve Tarihi: Yayının basıldığı şehir ve yıl.
* ISBN veya ISSN Numarası: Yayının benzersiz kimlik numarası (ISBN kitaplar için, ISSN dergiler için).
* Telif Hakkı Bilgileri: Yayının telif haklarının kime ait olduğunu ve ne zaman alındığını gösteren bilgiler.
2.2. Eserin Başlık Sayfası Nedir?
Yeni doçentlik atıf şablonunda yer alan “eserin başlık sayfası” atıf yapan eserin ilk sayfasıdır. Bu sayfada başlık, yazarlar, özet ve geliş-kabul-yayın tarihi gibi bilgiler yer almaktadır.Örnekleri aşağıda verilecektir.
2.3. Eserde İlk Atıf Yapılan Sayfa Hangisidir?
Yeni doçentlik atıf şablonunda yer alan “eserde ilk atıf yapılan sayfa” atıf yapılan eserden bahsedilen ilk sayfadır. Bu sayfa farklı atıf kurallarına göre yapılan atıflarda her zaman açık olmayabilir. Bu sayfa bazen dipnotlara bakılarak, bazen metin içindeki atıflara bakılarak ve bazen de metin içinde sayı verilip kaynakçaya gönderme şeklindeki sayılara bakılarak tespit edilebilir.
2.4. Kaynakça Sayfası
Yeni doçentlik atıf şablonunda yer alan “kaynakça sayfası” genelde çalışmanın son sayfalarında yer alan yararlanılan kaynakların künyeleri ile gösterildiği sayfadır.
3.YENİ DOÇENTLİK ATIF ŞABLONU İLE İLGİLİ ÖRNEKLER
3.1.Yayının Ünvan Sayfası Örnekleri

DOÇENTLİK ATIF ÜNVAN SAYFASI ÖRNEK-1

DOÇENTLİK ATIF ÜNVAN SAYFASI ÖRNEK-2

DOÇENTLİK ATIF ÜNVAN SAYFASI ÖRNEK-3

DOÇENTLİK ATIF ÜNVAN SAYFASI ÖRNEK-4

DOÇENTLİK ATIF ÜNVAN SAYFASI ÖRNEK-5
3.2. Eserin Başlık Sayfası Örneği
3.3. Eserde İlk Atıf Yapılan Sayfa Örneği
3.4. Kaynakça Sayfası Örneği
4.ESKİ DOÇENTLİK ATIF ŞABLONU
Eski doçentlik atıf şablonu şu şekildeydi:
Eski Doçentlik Atıf Şablonunu buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
5.Doçentlik Avukatına Soru Sorabilirsiniz.
Doçentlik davaları ve doçentlik sürecinin spesifik olması ve kendine ait özel şartları olması açısından kritik bir süreçtir ve bu aşamada bir avukata danışmanın önemi büyüktür. Her avukat, doçentlik sürecinin gereklilikleri ve işleyişi hakkında derinlemesine bilgiye sahip olmadığı için, doçent adaylarının bu süreçte nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda rehberlik edemez. Doçentlik davalarında başvurudan sonuç aşamasına kadar bir avukata başvurmak, akademisyenlerin haklarını güvence altına almak ve sürecinde daha etkili bir şekilde yer almak için hayati bir adım olacaktır. Alanında uzman doçentlik avukatınıza soru sormak için Avukata sor linkini tıklayarak sorabilirsiniz.
6.Kendi Belirleyeceğiniz Gün ve Saatte Online Danışmanlık Alabilirsiniz.
Atıf şablonu ya da doçentlik başvurusundan sonuçlanmasına kadar geçen bütün sürede ortaya çıkabilecek her durum için mevzuata hakim doçentlik alanında uzman avukatlarımızdan online danışmanlık alabilirsiniz.
Sorularınızı ve bu sorularla ilgili evrakı sisteme yükleyebilirsiniz. Online danışmanlıkta istediğiniz gün ve saati seçebildiğiniz gibi görüşme tipini de seçebilmektesiniz. Zoom, teams, whatsapp ya da telefon üzerinden görüşme sağlanabilmektedir. Ödemenin ardından tarafınıza randevu yapıldığına dair mail ile bilgi gelmektedir. Sistemde yaşanan herhangi bir sorun olduğundan iletişim numaralarımızdan iletişime geçtiğinizde toplantı manuel olarak planlanabilir. Müvekkillerimizin doğru bilgiye hızlı ve güvenilir şekilde ulaşmasını sağlamak için kurulan Online Danışmanlık Sistemimizden yüzlerce randevu alınmış olup müvekkillerimizin faydalanması amaçlanmıştır.
Doçentlik ile ilgili ayrıntılı değerlendirmelerimizin yer aldığı makaleler ve özellikle jüri incelemesi 3 başlık(etik-asgari-eser inceleme) halinde yapıldığı için bu hususlar da ilginizi çekebilir.