İLİRİA KOLEJİ DENKLİK DAVALARI ya da sık kullanılan adıyla İlira KOLEJİ’nden alınan eğitimde oluşan tereddütün SYBS ile giderilemeyecek olması ve eğitimin düzeyinin veya içeriğinin Türk yükseköğretimine denk görülmemesi üzerine YÖK’e karşı açılan iptal davalarıdır.
İLİRİA KOLEJİ DENKLİK DAVALARINA BENZER DAVALAR İÇİN ➽ HEMEN TIKLA ❥
İLİRİA KOLEJİ DENKLİK DAVALARI HAKKINDA KAPSAMLI BİLGİ İÇİN ➽ HEMEN TIKLA ❥
İLİRİA KOLEJİ DENKLİK DAVALARI KONUSUNDA AKLINIZA TAKILANLAR MI VAR? ➽ HEMEN AVUKATA SOR ❥
İçindekiler
- İLİRİA KOLEJİ DENKLİK DAVALARI
- ADALET ÖNLİSANS SONRASI İLİRİA KOLEJİ HUKUK LİSANSI
- İLİRİA KOLEJİ DİPLOMASININ YÖK DENKLİK YÖNETMELİĞİ m.5/3-c’den REDDİ
- İLİRİA KOLEJİ DİPLOMASININ YÖK DENKLİK YÖNETMELİĞİ m.7/1-ç’den REDDİ
- İLİRİA KOLEJİ DİPLOMASININ YÖK DENKLİK YÖNETMELİĞİ m.7/6-c’den REDDİ
- ALINAN EĞİTİM KONUSUNDA TEREDDÜT OLUŞTUĞU GEREKÇESİ
- İLİRİA KOLEJİ DİPLOMA DENKLİĞİNİN KALIŞ SÜRESİ YETERSİZLİĞİ SEBEBİYLE REDDİ
- YURT DIŞI DİPLOMA DENKLİK DAVA AVUKATI DESTEĞİ
İLİRİA KOLEJİ DENKLİK DAVALARI
İliria KOLEJİ genel olarak hukuk fakültesi için tercih edildiğinden bu yazımızda diğer hususlara da değinirken İliria KOLEJİ hukuk fakültesi mezunlarının yök denklik sürecinde karşılaştığı hususlardan bahsedilecektir. İliria koleji denklik davaları da diğer denklik davaları gibi idari yargıda iptal davası olarak açılmaktadır. Diğer denklik davaları ile farkı ise alt komisyonun gerekçesinin değişmesi sebebiyle dava içeriğinin özelleşmesidir.
Bu kapsamda aşağıda Türkiye’de adalet ön lisans eğitimi alıp İliria Kolejine kredi transferi yapanların durumundan ve denklik başvurusu sonucu karşılaştıkları durumlardan bahsedilecektir. Bu durumlara ilişkin olarak aşağıda hem verilen farklı kararlar hem de Bilim Alanı Danışma Komisyonu (BAD Komisyonu-Alt Komisyon) raporu paylaşılacaktır.
ADALET ÖNLİSANS SONRASI İLİRİA KOLEJİ HUKUK LİSANSI
Ülkemizdeki yatay geçiş işlemleri “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” kapsamında yapılmaktadır. Dikey geçiş ve lisans tamamlama işlemleri ise “Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı” ile ya da “Teknik Öğretmenler için Düzenlenecek Mühendislik Programlarının Uygulama Esas ve Usulleri Yönetmeliği” ve “Sağlık Önlisans Alanlarından Mezun Olanlara Lisans Tamamlama” gibi mevzuatta tanımlanmış şekillerde yürütülmektedir.
Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği “yatay geçiş, dikey geçiş ve lisans tamamlama” kavramlarını içermemektedir. Yönetmelik kapsamında sadece, mezun olunan yükseköğretim kurumuna başka bir yükseköğretim kurumundan ders transferi yapılması söz konusudur.
İliria koleji denklik davalarına konu İliria KOLEJİ mezunlarının Türkiye’de YÖK’e denklik başvurusu yaptıklarında karşılaştıkları durumlara YURTDIŞI YÜKSEKÖĞRETİM DİPLOMALARI TANIMA VE DENKLİK YÖNETMELİĞİ kapsamında bakılacak olursa;
- YÖK Denklik yönetmeliği m.5/3-c
- YÖK Denklik yönetmeliği m.7/1-ç
- YÖK Denklik yönetmeliği m.7/6-c
kapsamında ret verildiği görülmektedir. Ret kararları ya “m.5/3-c, m.7/1-ç, m.7/6-c hükümleri uyarınca başvurunuzun reddine karar verilmiştir” şeklinde ya da “m.7/1-ç, m.7/6-c hükümleri uyarınca başvurunuzun reddine karar verilmiştir” şeklinde çıkmaktadır. İliria koleji denklik davaları bu maddeler üzerinden incelenmektedir.
Aşağıda aynı eğitimi alan 3 farklı kişi hakkında verilen 3 farklı kararı paylaşıyoruz:
________________________________________________________
________________________________________________________
İLİRİA KOLEJİ DİPLOMASININ YÖK DENKLİK YÖNETMELİĞİ m.5/3-c’den REDDİ
Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma Ve Denklik Yönetmeliği’nin “Yükseköğretim kurumları ve programlarının tanınması” başlıklı 5. Maddesinin 3-c fıkrasına bakıldığında;
“c) İlgili yükseköğretim kurumunun sahte veya gerçeğe aykırı belge düzenlediğinin tespit edilmiş olması.”
Şeklinde düzenlendiği görülmektedir. YÖK Tanıma ve Denklik İşlemleri Dairesi, İliria koleji denklik davalarna konu işlemi tesis ederken İliria KOLEJİ hukuk mezunları hakkında 2 durumdan dolayı bu maddeye dayanmaktadır.
Bu maddenin söz konusu olmasının ilk sebebi ön lisanstan geçişlerde transfer edilen dersleri gösterir transfer transkripti ile İliria KOLEJİ tarafından düzenlenen transkript arasında ders isimlerinde farklılıkların olmasıdır. Örnek olarak eşya hukuku dersi transfer edilmiş gibi görünüp ceza hukuku yazılmış olabilir ya da ceza hukuku yerine sehven iş hukuku yazılmış olabilmektedir. İliria koleji denklik davalarında mahkemelerce bu hususlar irdelenmektedir.
İliria koleji denklik davaları denklik yönetmeliğinin m.5/3-c ye dayanılmasının bir diğer sebebi ise transfer transkripti ile İliria KOLEJİ tarafından düzenlenen transkript arasında AKTS lerde farklılıkların olmasıdır. Örnek olarak ön lisansta alınan Anayasa Hukuku 3 kredi olarak görünürken İliria KOLEJİ tarafından düzenlenen transkriptte 7 kredi olarak görünmesidir. Ancak ne yazık ki ön lisansta alınan derslerin kredilerinin sayı bakımından düşük sayıldığı ve İliria Kraliyet Üniversitesinin kendi AKTS’sine tamamlamak için ek yükümlülük istediği YÖK taradından değerlendirilmeden işlem tesis edilmektedir.
İLİRİA KOLEJİ DİPLOMASININ YÖK DENKLİK YÖNETMELİĞİ m.7/1-ç’den REDDİ
Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma Ve Denklik Yönetmeliği’nin “Mezuniyet tanıma belgesi ve diploma denklik belgesi başvurularının incelenmesi sonucu yapılacak işlemler” başlıklı m.71-ç incelendiğinde
“MADDE 7 – (1) Mezun olunan kurumun eğitim-öğretiminin niteliğinde tereddüt oluşması durumunda Yükseköğretim Kurulunun değerlendirme hakkı saklı kalmak kaydıyla, 5 inci ve 6 ncı maddeler kapsamında uygunluğu tespit edilen diploma denklik başvurularıyla ilgili denklik işlemi aşağıdaki hallerde SYBS uygulanmaksızın yapılır:
ç) Bu maddenin (a) ve (b) bentlerinde belirtilen yükseköğretim kurumlarına ders transferi/yatay geçiş yoluyla geçerek öğreniminin en az %70’ini bu yükseköğretim kurumlarında tamamlayanların diplomalarına,”
şeklinde olduğu görülmektedir. İliria koleji denklik davalarında incelenen bir diğer madde budur. YÖK her ne kadar ön lisans sonrası geçişte alınan eğitimin %70’inden fazlasının 5 ve 6. Maddelere uyan üniversitelerde tamamlanmasına dayandırsa da burada doğrdan denklik ile ilgili bir düzenleme yapıldığından ve İliria KOLEJİ hukuk mezunlarının zaten doğrudan denklik alamayacaklarını bildiklerinden bu madde ret sebebi sayılamaz.
Kaldı ki İliria KOLEJİ hukuk programında yer alan eğitim AKTS’nin % 70i mi, ders sayısının %70’i mi, dönemlerin %70’imi belirsizdir. Dolayısıyla İliria koleji denklik davalarında hukuka aykırı işlemin tespit edildiği birçok yargı kararı mevcuttur.
İLİRİA KOLEJİ DİPLOMASININ YÖK DENKLİK YÖNETMELİĞİ m.7/6-c’den REDDİ
Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma Ve Denklik Yönetmeliği’nin “Mezuniyet tanıma belgesi ve diploma denklik belgesi başvurularının incelenmesi sonucu yapılacak işlemler” başlıklı m.76-c incelendiğinde:
“(6) Diploma denklik başvuruları aşağıda belirtilen hâllerde reddedilir:
c) Mezuniyet tanıma belgesine veya denkliği talep edilen diplomaya esas teşkil eden yükseköğretim programının, eğitim programı/alanı ve derecesi bakımından Türk yükseköğretim sistemindeki ilgili programlara denk görülmemesi hâlinde başvuru talebi reddedilir.”
şeklinde olduğu görülmektedir. Bu madde ve İliria koleji denklik davaları kapsamında dikkat edilmesi gereken 2 husus ve bu 2 hususunun bağlandığı bir sonuç bulunmaktadır. YÖK denklik incelemesinde İliria KOLEJİ hukuk programı/alanını Türkiye’deki hukuk fakülteleri ile karşılaştırmaktadır. Yine YÖK İliria KOLEJİ hukuk Türk Hukuk lisans derecesi ile karşılaştırmaktadır. Bu iki husus bakımından yapılan karşılaştırma neticesinde ise hukuk programına denk görülmediğinden ret kararı vermektedir.
ALINAN EĞİTİM KONUSUNDA TEREDDÜT OLUŞTUĞU GEREKÇESİ
İliria koleji denklik davalarında genel gerekçe alınan eğitim ve düzeyinde tereddüt oluşmasıdır. YÖK İliria koleji denklik davalarına sunduğu evrakta bu tereddütün SYBS işlemleri ile giderilemeyeceğini savunmaktadır.
YÖK’ün denkliği istenen eğitimin düzeyi ve içeriğinde tereddüt yaşaması ret gerekçesinin hukuka uygun olduğunu göstermez. YÖK’ün yurt dışında alınan eğitim ile Türkiye’de verilen eğitimi karşılaştırması, raporlandırması ve farklı kararlar vermesi mümkündür. Ancak bu hususta verilen kararların ret kararları olması hukuka aykırıdır.
Yurt dışında alınan hukuk derslerinin Türkiye’de verilen hukuk derslerini karşılamayacağı açık olsa da Lizbon Sözleşmesi aksine önemli farklılık tespitinde doğrudan ret işlemi tesis edilmesi doğru değildir. Zira Lizbon sözleşmesi IV-VI maddeleri önemli farklılık varsa doğrudan denklik yerine alternatif kararlar verilmesini ve öğrencinin zaman, maddiyat ve emeklerinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtmektedir.
Bununla birlikte tereddüt durumları yukarıda da belirtildiği üzere alınan derslerin ve verilen AKTS’lerin farklılığından kaynaklanmaktadır. Ancak bu farklılıkların kaynağı ile yükümlülüklerin yerine getirilmesi okuldan alınacak belge ile gösterilirse tereddüt giderilmelidir.
Alınan eğitim konusunda tereddüt oluştuğu gerekçesi YÖK Bilim Alanı Danışma Komisyonu (Alt Komisyon) raporu ile gerekçelendirilmektedir. Bu gerekçe her başvurucu için standart olup başvurucu isimleri, alınan eğitim yılları, ders sayıları ve AKTS’ler değiştirilerek karar dayanağı oluşturulmaktadır. Başka bir ifade ile kişiye özel ve objektif bir rapor oluşturulmamakta olup “münferiden araştırma veya münferit inceleme ” ilkesi ihlal edilmektedir.
Bilim Alanı Danışma Komisyonu (BAD Komisyonu-Alt Komisyon) raporu :
İLİRİA KOLEJİ DİPLOMA DENKLİĞİNİN KALIŞ SÜRESİ YETERSİZLİĞİ SEBEBİYLE REDDİ
Bilindiği üzere yurt dışında kalma süresi konusunda Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma Ve Denklik Yönetmeliği’nin “Mezuniyet tanıma belgesi ve diploma denklik belgesi başvurularının incelenmesi sonucu yapılacak işlemler” başlıklı m.7/6-d :
“d) Öğrenim süresince kullanılan pasaportun/pasaportların ve il emniyet müdürlüğünden alınan giriş-çıkış dökümünün incelenmesi sonucunda her bir eğitim-öğretim dönemi için öğrenim görülen ülkedeki bulunma süresinde eksiklik tespit edilenlerin başvuruları reddedilir. Öğrenime devam süresinin tespitinde Türkiye’deki ilgili yükseköğretim mevzuatı esas alınır.” Şekliinde düzenlenen madde uygulanmaktadır.
Madde incelendiğinde yine net bir yurt dışında kalış süresine dair düzenleme yapılmadığı görülmektedir. Bu durum idare hukukundaki belirlilik ilkesine aykırı olsa da hem mahkemelerin ekseriyeti hem de YÖK Türk yükseköğretim kurumlarının ortalamasını almaktadır. Bu ortalama ise dönem başına 49 iş gününe tekabül etmektedir. Bu hususta yargıda birlik de tam olarak sağlanmamıştır.
Nitekim kredi transferi yaparak yurt dışında 3 yıllık hukuk öğrenimi gören ve bu süreçte ilgili ülkede 192 gün kaldığı için denklik başvurusu reddedilen bir kişi tarafından açılan davada yerel mahkeme YÖK’ün işleminin iptaline karar vermiş ve bu karar Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi’nin T. 04.06.2020 kararı ile kesinleşmiştir.
Kararda şu değerlendirmelere yer verilmiştir: “…eğitim süresi boyunca toplam 192 gün Kosova
Cumhuriyetinde bulunarak okula devam ettiği ve ülkemiz üniversitelerindeki her dönem için ortalama 70 iş günü eğitim süresi yönündeki genel uygulama dikkate alındığında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu Adalet Ön Lisans programında aldığı derslere ait kredileri de kredi transferiyle saydıran davacının, 192 gün yurt dışı kalış süresinin lisans düzeyindeki 3 (üç) yıllık bir öğrenim için makul sayılabilecek bir süre olduğu kanaatine varılmakla, yurt dışındaki kalış süresi dikkate alınarak hukuk alanındaki eğitim kazanımlarını elde edebilmesi için eğitime devam süresinin yetersiz olduğundan bahisle diplomasına denklik belgesi verilmesine ilişkin başvurusunun reddedilmesi yönünde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk görülmediğinden, İdare Mahkemesi kararı da sonucu itibariyle yerinde görülmüştür.”
Sonuç olarak İliria koleji denklik davalarında yukarıda anlatılan gerekçe ve nedenlerle ret kararları verilmektedir. Bu ret kararları bahsedildiği üzere bazen eşitlik ilkesine bazen belirlilik ilkesine, bazen adil yargılanma ilkesine ve bazen de hukuk devleti ilkesine aykırı olabilmektedir. Bu hususların tespiti için bir YÖK Denklik Avukatından İliria koleji denklik davaları kapsamında hukuki yardım almanız faydanıza olacaktır.
YURT DIŞI DİPLOMA DENKLİK DAVA AVUKATI DESTEĞİ
Akademik Hukuk & Danışmanlık olarak asıl uzmanlık alanlarımız doçentlik, akademik kadro ve akademik disiplin soruşturmaları ile birlikte yurt dışı diploma denklik davaları ile ÜAK doktora denklik itirazlarıdır. YÖK denklik davaları konusunda ulusal ve yerel medyada yer alan haberlerimiz, YUDUMDER başkan ve yöneticileri için yürüttüğümüz yök denklik itiraz ve yurt dışı diploma denklik davaları neticelerinde alınan sonuçlar herkesçe bilinmektedir.
Yurt dışı doktora denklik davaları kapsamındaki hukuki süreçlerde tarafımızca yapılan işlemlerden ziyade denklik sürecinin başında ve ÜAK doktora denklik dava süreçlerinde bildiğimiz hususları realist bir şekilde müvekkillerimize anlatmamız ve olmayacak işe olmaz diyebilmemiz hususları bizi tanımlamaktadır. Sıkça söylediğimiz üzere diploma denklik itirazlarının ve davalarının olumlu sonuçlanacağını söyleyen kişilerden uzak durmak gerektiğini bize ulaşan müvekkillerimize aktarmaktayız.
Yurt dışı doktora denklik dava avukatı olarak Akademik Hukuk & Danışmanlık bünyesindeki avukatlar yaklaşık 9 yıldır YÖK Denklik ve ÜAK doktora denklik davaları ile itirazları süreçlerini yönetmektedir. Bu kapsamda müvekkillerimize vereceğimiz garanti; güncel mevzuat, son gelişmeler ve YÖK ve ÜAK uygulamaları çerçevesinde doktora denklik davasının sürecini en iyi şekilde yönetmektir.
Yurt dışı diploma denklik dava sürecinin ayrı doktora denklik davası lehe geldikten sonraki sürecin ayrı zor olduğunu biliyoruz. YÖK’ün yargı kararlarını farklı yorumladığını, sonraki düzenlemeleri geriye yürüttüğünü ve nihayet külliyen sürecin zorluğunu biliyor ve müvekkillerimize aktarıyoruz.
Bu itibarla denklik itirazları ya da diploma denklik davaları ile ilgili uzman yurt dışı diploma denklik dava avukatı ile görüşmek için İLETİŞİM BİLGLERİMİZE ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte farklı görüşme kanalları ile görüntülü ya da farklı şekilde görüşmek için ONLİNE DANIŞMA SİSTEMİmizden randevu oluşturabilirsiniz.
DİPLOMA DENKLİK SON MAKALELER